Za pripremu slasnih jela ne trebaju vam skupi sastojci, a ni previše vremena provedenog u kuhinji - no kako biste svaki dan na stolu poslužili hranjive obroke, potrebno je ponešto planiranja. Namirnice koje mogu stajati najbolje je kupiti unaprijed pa nadopuniti hladnjak potrebnim mesom i ribom. Pratite li akcije u trgovinama, tako možete i uštedjeti, a u svakom slučaju ćete si olakšati posao.
Ponedjeljak – Pohane rolice
Izvana hrskavi, iznutra mekani smotuljci od mesa i povrća omiljeni su indonezijski zalogaji koji se ondje nazivaju rissoles. Sastojci poput piletine ili mljevene junetine i povrća dodaju se tijesto poput onog za palačinke i motaju. Rolice se potom uvaljaju u krušne mrvice i prže u ulju. Kako pripremiti pohane rolice
Utorak – Gulaš od kupusa i mljevenog mesa
Gulaš od kupusa i mljevenog mesa (junetine ili janjetine) u Turskoj ćete pronaći pod nazivom kapuska, a prepoznatljivu aromu daju mu mirisni začini. Ovisno o kuharu gulaš će mirisati na kumin, korijandar, mljevenu papriku ili metvicu – a začine je najbolje prilagoditi vlastitom ukusu. Kako pripremiti gulaš, provjerite ovdje.
Srijeda – Svinjski kotleti
Ne morate marinirati meso da biste uživali u ukusnom zalogaju. Svinjski kotleti imat će odličan okus i bez marinade ako ih sljubite s finim umakom. Predlažemo vam jednostavan umak koji se može pripremiti u manje od 10 minuta. Umak se sastoji od meda, rižina octa, maslaca, češnjaka i vode. Imajte na umu da u receptu možete upotrijebiti otkoštene kotlete, ali i one s kostima. Ovdje je i recept.
Četvrtak – Pita od krumpira sa sirom
Da su jednostavne stvari često i najbolje, dokazuje i slasni patatnik, pita od naribanog krumpira sa sirom i lukom koja potječe iz Bugarske. Recept potražite ovdje.
Riblji štapići (Foto: Shutterstock)
Petak – Riblji štapići
Hrskavi izvana, iznutra sočni – domaći riblji štapići ne traže puno truda, a ni sastojaka. Možete ih pripremiti s bilo kojom bijelom ribom, ali dajte prednost onoj koja nema puno kosti, kao što je oslić. Prije pripreme strpljivo pregledajte ribu kako biste bili sigurni da ste je dobro očistili i pripremite je prema ovom receptu.
Subota – Mlinci s piletinom
Mlinci su fantastični s pečenjem, ali iskoristiti ih možete i za pripremu lažnih lazanja s nadjevom prema želji, primjerice od piletine i gljiva, mljevenog mesa i rajčica ili puretine s bijelim umakom uz dodatak kopra. Složenac za koji ćete recept pronaći ovdje poslužite uz omiljenu salatu – i uživajte.
Nedjelja – Čokoladni kuglof
Kuglof je kolač koji karakterizira okrugli oblik i rupa u sredini, a koji se peče u posebnom kalupu. Donosimo vam recept za čokoladnu verziju kuglofa koji krase bogat i dekadentan okus te velika sočnost. Ovaj kolač jednostavno je pripremiti kod kuće – 15-ak minuta bit će vam potrebno za izradu smjese te nešto više od sata za pečenje u pećnici. Recept potražite ovdje.
Ribar Jere: Bibinjska konoba koja nudi solidnu hranu i sjajan pogled +0