Izvana hrskavi, iznutra mekani smotuljci od mesa i povrća omiljeni su indonezijski zalogaji koji se ondje nazivaju rissoles. Sastojci poput piletine ili mljevene junetine i povrća dodaju se tijesto poput onog za palačinke i motaju. Rolice se potom uvaljaju u krušne mrvice i prže u ulju. Rissoles se često poslužuje sa zataknutom ljutom papričicom u rolici i jede tako da se odgrize komadić dok uživate u hrskavom tijestu, ali ovaj korak slobodno preskočite. Pržene rolice možete poslužiti s omiljenim umakom ili salatom.
Sastojci za rissoles:
Smjesa:
- 50 g mrkve
- 300 g pilećih prsa
- 2 žlice maslaca
- 1 manji luk
- 3 češnja češnjaka
- 40 g mlijeka u prahu
- 300 ml pileće juhe
- 1 mladi luk
- 1 stabljika celera
- 2 žlice brašna
- sol, papar
Tijesto:
- 250 g brašna
- 550 ml vode
- 1 veće jaje
- 1 žlica rastopljenog maslaca
- ½ žlice soli
- 40 ml kondenziranog mlijeka
Za paniranje:
- 2 žlice brašna
- 1 žlica škrobnog brašna
- 75 ml vode
- 2 šalice krušnih mrvica ili više po potrebi
Dodatno:
- 1 žlica brašna
- 2 žlice vode
Priprema rolica:
- Mrkvu ogulite i narežite na sitne kockice. Narežite i luk, mladi luk i stabljiku celera. Češnjak protisnite. Piletinu skuhajte na pari (oko 15 minuta) pa kada omekša narežite meso.
- Otopite maslac u tavi i pirjajte luk, bijeli dio mladog luka i češnjak dok ne zamirišu i omekšaju, oko 3 minute.
- Dodajte mrkvu, narezanu piletinu, pileću juhu, mlijeko u prahu, sol i papar. Promiješajte da se sjedini. Pospite brašnom i nastavite miješati da se ne naprave grudice.
- Kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Pospite sjeckanim zelenim dijelom mladog luka i lišćem celera. Promiješajte da se sjedini. Kušajte i prema potrebi dodajte soli. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
- U veliku posudu dodajte brašno, sol i jaja. Promiješajte da se sve sjedini. Postupno dodajte mlijeko i miješajte da se dobro izmiješa. Na kraju dodajte otopljeni maslac pa procijedite da nema grudica. Ako je previše rijetko dodajte još brašna, a prema potrebi razrijedite vodom.
- Zagrijte tavu (promjera od 12 cm) pa ulijte oko 50 ml smjese i raširite je po tavi kao kad radite palačinke. Kada se malo stvrdne okrenite palačinku i ispecite je kratko na drugoj strani. Nastavite dok ne završite s ostatkom tijesta.
- Pomiješajte po žlicu brašna i vodu u zdjeli kako biste napravili pastu za lijepljenje tijesta.
- Svaku palačinku napunite žlicom nadjeva pa ravnomjerno rasporedite. Jednom zarolajte dio palačinke koji je bliže vama, a zatim presavijte lijevu i desnu stranu. Premažite unutrašnjost pastom od brašna i vode i zarolate do kraja. Pasta se koristi kako biste rolicu lakše zatvorili. Nastavite s ostalim palačinkama.
- Stavite rolice na lim obložen papirom za pečenje pa stavite u zamrzivač na jedan sat.
- Pomiješajte škrobno i obično brašni s vodom u rijetku, ali ne i vodenastu smjesu. Zagrijte puno ulja u tavi, rolice premažite smjesom od brašna i uvaljajte u krušne mrvice. U više tura pržite rolice na srednje jakoj vatri dok ne porumene pa ih izvadite na papir koji će upiti višak masnoće.
4 sastojka: Recept za prefini ledeni desert u kojem jednako guštaju i tim voće i tim čokolada +2