Dobar plan itekako štedi vrijeme razmišljanja o tome što pripremiti za ručak tijekom tjedna. Zavirili smo među omiljene recepte i donosimo sedam prijedloga za uživanje u jelima od mesa i povrća, a nismo zaboravili niti na desert kad uhvati želja za slatkim. Pa krenimo…
PONEDJELJAK – TJESTENINA S TIKVICAMA I SIROM
Tjestenina s tikvicama i sirom odlična je ideja kad ne znate što biste kuhali i nemate puno vremena za pripremu jela. Ovaj recept bit će na stolu spreman za konzumaciju za svega 20 minuta. Ovdje ćete pronaći recept.
UTORAK – TIKKA MASALA
Tikka masala savršeno je jelo za obožavatelje egzotične kuhinje, a radi se o mekom pilećem mesu u fino začinjenom kremastom umaku. Tikka masalu jednostavno pripremite kod kuće, a na popisu za kupnju osim piletine naći će se i mirisni začini. Za recept kliknite ovdje.
Varivo od slanutka Dobara (Foto: Shutterstock)
SRIJEDA – VARIVO OD SLANUTKA
Dobara je popularno vegetarijansko varivo iz regije Biskra u Alžiru. Ono se radi od svakodnevnih sastojaka koje se mogu naći u većini alžirskih smočnica. Bazu variva čine izvori bjelančevine biljnog porijekla poput boba, slanutka i/ili graha, a koje se sljubljuju sa sjevernoafričkom pastom od ljutih papričica – harrisom. Ovdje je i recept.
Ragù bianco (Foto: Shutterstock)
ČETVRTAK – BIJELI BOLONJEZ
Bijeli ragu priprema se od mljevenog mesa i sofrita, mirisne mješavine sjeckanog luka, mrkve i celera koji se nježno kuhaju u maslinovu ulju ili maslacu, uz dodatak vina i temeljca. U bijelom bolonjezu nećete naći rajčicu, ali se u recepte mogu uvući svježe kobasice ili slanina, a u Toskani će kuhari nerijetko dodati i malo mlijeka u umak pred kraj kuhanja. Kliknite ovdje za recept.
PETAK – TUNA I KUS-KUS
Da biste skuhali kus-kus, ne morate paliti štednjak – dovoljno je vodu zagrijati u kuhalu za vodu, preliti je preko zrnaca kus-kusa te pustiti da se namaču oko pet minuta. Nakon toga pomiješajte kus-kus s konzerviranom tunom i povrćem po želji, i obrok je gotov. Evo kako ga pripremiti.
Grci rade musaku s patlidžanima (Foto: Shutterstock)
SUBOTA – MUSAKA
Iako je u Hrvatskoj musaka postala sinonim za složenac od krumpira i mljevenog mesa koji se završava u pećnici, zapravo je riječ o grčkom jelu koje ima nešto drukčije namirnice. Umjesto krumpira Grci koriste kriške patlidžana, a da biste pripremili ovaj recept, trebat će vam i mljeveno meso te ponešto začina.
Čokoladni kuglof (Foto: Shutterstock)
NEDJELJA – ČOKOLADNI SAN
Kriška čokoladnog kolača ponekad je sve što treba za sreću. Poslužiti ga možete uz šalicu čaja ili kave, ali i pokoju kuglicu sladoleda od vanilije. Treba li vam ideja za sočni čokoladni kolač za koji ne trebate potrošiti sate i sate u kuhinji, kliknite ovdje.
Zaobići ili ne? 11 "škakljivih" jela koja (ne) morate probati u Austriji +2