Dobara je popularno vegetarijansko varivo iz regije Biskra u Alžiru. Ono se radi od svakodnevnih sastojaka koje se mogu naći u većini alžirskih smočnica.
Bazu variva čine izvori bjelančevine biljnog porijekla poput boba, slanutka i/ili graha, a koje se sljubljuju sa sjevernoafričkom pastom od ljutih papričica – harrisom.
Dobara je idealna za ljubitelje ljute hrane jer se okus harrise dodatno pojačava s crnim paprom i ljutom papričicom. Kod posluživanja kuhane mahunarke se sljubljuju sa svježom salsom na bazi rajčice, češnjaka i listića korijandera.
Sastojci:
- 300 g suhog slanutka
- 5-6 žlica maslinova ulja
- 5-6 češnja češnjaka
- 2 rajčice
- 2 čajne žličice korijandera u prahu
- 2 čajne žličice mljevenog kumina
- 1 limun
- 1 manji luk
- 1 ljuta papričica
- 1 lovorov list
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 čajna žličica mljevene paprike u prahu
- ½ žlice harissa paste
- sol i papar po želji
- šaka svježih listića korijandera
- vruća voda po potrebi
Priprema:
- Namočite suhi slanutak u dosta vode večer prije pripreme jela. Ocijedite slanutak drugo jutro.
- U velikom loncu zagrijte jednu žlicu maslinova ulja pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk.
- Dodajte i dva nasjeckana češnjaka, sol, papar, jednu čajnu žličicu mljevenog kumina i korijandera.
- Ubacite namočeni slanutak i lovorov list. Sve zajedno prijajte oko jedne minute, pa podlijte s litrom vruće vode.
- Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte slanutak oko 30 do 45 minuta, odnosno dok se termički ne obradi do kraja. Po potrebi dodajte još vruće vode tijekom kuhanja. Slanutak bi trebao plivati u tekućini kad bude gotov.
- Pripremite salsu: pomiješajte sitno nasjeckanu rajčicu, jednu čili papričicu, listiće korijandera i tri do četiri češnja češnjaka. Pulsirajte par sekundi.
- Dodajte harissa pastu u salsu, koncentrat rajčice, sol i papar te po jednu čajnu žličicu mljevenog kumina i korijandera, kao i mljevenu papriku. Dobro promiješajte. Ulijte i četiri do pet žlica maslinova ulja. Stavite sa strane.
- Poslužite varivo: u tanjur stavite dvije do tri šeflje kuhanog slanutka s vodom, a potom dodajte jednu žlicu pripremljene salse (ili više ako volite ljutu hranu). Promiješajte.
- Na vrh tanjura dodajte naribanu svježu rajčicu, kriške limuna i još listića korijandera uz domaći kruh. Dobar tek!
Ne znate što biste sa slanutkom? Isprobajte 5 recepata s ovom supernamirnicom +0