Dobara je popularno vegetarijansko varivo iz regije Biskra u Alžiru. Ono se radi od svakodnevnih sastojaka koje se mogu naći u većini alžirskih smočnica.

Bazu variva čine izvori bjelančevine biljnog porijekla poput boba, slanutka i/ili graha, a koje se sljubljuju sa sjevernoafričkom pastom od ljutih papričica – harrisom. 

Dobara je idealna za ljubitelje ljute hrane jer se okus harrise dodatno pojačava s crnim paprom i ljutom papričicom. Kod posluživanja kuhane mahunarke se sljubljuju sa svježom salsom na bazi rajčice, češnjaka i listića korijandera.

Sastojci:

  • 300 g suhog slanutka
  • 5-6 žlica maslinova ulja
  • 5-6 češnja češnjaka
  • 2 rajčice
  • 2 čajne žličice korijandera u prahu
  • 2 čajne žličice mljevenog kumina
  • 1 limun
  • 1 manji luk
  • 1 ljuta papričica
  • 1 lovorov list
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 čajna žličica mljevene paprike u prahu
  • ½ žlice harissa paste
  • sol i papar po želji
  • šaka svježih listića korijandera
  • vruća voda po potrebi

Priprema:

  1. Namočite suhi slanutak u dosta vode večer prije pripreme jela. Ocijedite slanutak drugo jutro.
  2. U velikom loncu zagrijte jednu žlicu maslinova ulja pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk.
  3. Dodajte i dva nasjeckana češnjaka, sol, papar, jednu čajnu žličicu mljevenog kumina i korijandera.
  4. Ubacite namočeni slanutak i lovorov list. Sve zajedno prijajte oko jedne minute, pa podlijte s litrom vruće vode.
  5. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte slanutak oko 30 do 45 minuta, odnosno dok se termički ne obradi do kraja. Po potrebi dodajte još vruće vode tijekom kuhanja. Slanutak bi trebao plivati u tekućini kad bude gotov.
  6. Pripremite salsu: pomiješajte sitno nasjeckanu rajčicu, jednu čili papričicu, listiće korijandera i tri do četiri češnja češnjaka. Pulsirajte par sekundi.
  7. Dodajte harissa pastu u salsu, koncentrat rajčice, sol i papar te po jednu čajnu žličicu mljevenog kumina i korijandera, kao i mljevenu papriku. Dobro promiješajte. Ulijte i četiri do pet žlica maslinova ulja. Stavite sa strane.
  8. Poslužite varivo: u tanjur stavite dvije do tri šeflje kuhanog slanutka s vodom, a potom dodajte jednu žlicu pripremljene salse (ili više ako volite ljutu hranu). Promiješajte.
  9. Na vrh tanjura dodajte naribanu svježu rajčicu, kriške limuna i još listića korijandera uz domaći kruh. Dobar tek!

Ne znate što biste sa slanutkom? Isprobajte 5 recepata s ovom supernamirnicom Slanutak se može iskoristiti i u pripremi kolača Humus od cikle Slanutak je osnovna namirnica u pripremi falafela +0 Slanutak obavezno namočite u vodi večer prije kuhanja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju