Kriška čokoladnog kolača ponekad je sve što treba za sreću. Poslužiti ga možete uz šalicu čaja ili kave, ali i pokoju kuglicu sladoleda od vanilije.

Sastojci za čokoladni kuglof:

  • 250 g brašna
  • 400 g šećera
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 225 g rastopljenog maslaca
  • 175 ml vruće vode
  • 65 g kakaa u prahu
  • 175 g kiselog vrhnja
  • 3 velika jaja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije

Čokoladni preljev:

  • 110 čokolade
  • 120 ml vrhnja za šlag

Priprema čokoladnog kuglofa:

  1. Jaja i kiselo vrhnje izvadite iz hladnjaka da se zagriju na sobnu temperaturu. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. Namastite kalup za kuglof i lagano ga pobrašnite i pospite kakaom pa istresite višak.
  2. Pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i sol. U drugoj posudi izmiješajte otopljeni maslac, vruću vodu i kakao prah pa dodajte mješavinu s brašnom i izmiksajte. Dodajte kiselo vrhnje, jaja i ekstrakt vanilije. Miksajte dok se dobro ne sjedini.
  3. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista, oko 40 - 50 minuta. Pustite da se ohladi 8-10 minuta, a zatim prijeđite nožem po stranicama kolača. Preokrenite na rešetku da se hladi najmanje 30 minuta.
  4. Čokoladu natrgajte na komade pa prelijte vrućim vrhnjem. Ostavite četiri minute i zatim miješajte dok se čokolada ne otopi i postane glatka. Prelijte čokoladnu smjesu preko kolača. Neka se malo ohladi. Narežite na kriške i poslužite.

Hit posuda s kojom ćete napraviti savršeni omlet u 45 sekundi 45 Second Omelet Maker - 3 45 Second Omelet Maker - 2 +0 45 Second Omelet Maker - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju