Dobra organizacija i strpljenje ključni su za pripremu blagdanske hrane, a pogotovo bakalara. Ovaj riblji klasik koji se jede na Badnjak u Hrvatskoj se najčešće sprema na bijelo u obliku namaza te na crveno...
Bakalar na bijelo
Sastojci za bakalar na bijelo:
- 1 sušeni bakalar od oko 400 grama
- 2-3 lovorova lista
- 5-6 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- sol i papar
- malo svježeg peršina
Priprema bakalara na bijelo:
- Sušeni bakalar namočite u hladnoj vodi barem 24 sata prije kuhanja. Mijenjajte vodu redovito, svakih nekoliko sati da biste uklonili neugodan miris.
- Stavite kuhati bakalar u posoljenu vodu s lovorovim listom na umjerenoj temperaturi oko 2 sata dok meso sasvim ne omekša. Na vrhu lonca tijekom kuhanja pojavit će se bijela pjena, koju treba ukloniti drvenom kuhačom.
- Ohladite kuhani bakalar, dobro ga očistite od kože i kostiju pa ga ''istucite'' da dobijete smjesu nalik na paštetu.
- Pomiješajte ribu s češnjakom koji ste u mužaru pretvorili u pastu, maslinovim uljem te soli i paprom. Na kraju dodajte malo nasjeckanog peršina.
- Poslužite na tostiranom kruhu. Dobar tek!
Savjet plus:
Neki u tradicionalni bakalar na bijelo dodaju kuhani krumpir, čime se ''razrjeđuje'' aromatični miris ribe te povećava ukupna količina namaza. Uz ove količine ne morate staviti više od 3 do 4 srednje velika krumpira.
Bakalar na crveno ilustracija
(Foto: Shutterstock)
Bakalar na crveno
Sastojci za bakalar na crveno:
- 1 suhi bakalar od 400 do 500 grama
- ½ kg krumpira
- 4-5 češnja češnjaka
- 1 žlica koncentrata rajčice
- malo peršina
- maslinovo ulje
- 2 dl bijelog vina
- sol i papar
Priprema bakalara na crveno:
- Sušeni bakalar namočite u vodi barem 24 sata prije kuhanja. Stavite ga u hladnu vodu da se skuha. Očistite ga od kostiju i kože, a dio vode sačuvajte za kasnije.
- Skuhajte dopola krumpire u kori. Ogulite ih i narežite na ploške od oko 1 centimetra.
- U dublju posudu slažite red polukuhanih krumpira i očišćenog bakalara s komadićima očišćenog češnjaka dok ne potrošite sve sastojke. Smjesu prelijte vodom u kojoj se kuhao bakalar, bijelim vinom, maslinovim uljem i koncentratom rajčice.
- Kuhajte sve dok krumpir ne omekša do kraja pa poslužite sa svježe nasjeckanim peršinom. Dobar tek!
10 manje popularnih vrsta ribe s hrvatskih tržnica od kojih možete napraviti fantastičan ručak +6