Recept za babine fritule koji je na svome Instagramu podijelio chef Melkior Bašić hit je već neko vrijeme, a zašto – otkrit ćete kada ih napravite. Recept je jednostavno pratiti, ali i zapamtiti – svega ide po jedan: jedan čvrsti jogurt, jedno jaje, jedan vanilin šećer, jedna žlica šećera…

Koje brašno je najbolje za fritule?

Umjesto samo oštrog brašna, možete kombinirati oštro i glatko (70 % oštro i 30 % glatko). Smjesu možete začiniti i s malo cimeta i, ako želite, dodati grožđice namočene u rum ili što god vam padne na pamet. "Mašta nema granica", ističe chef Melkior Bašić.

Savjet Melkiora Bašića za fritule

Savjetuje da prilikom prženja uvijek pri ruci imate šalicu s uljem i u nju umočite žlicu prije nego što zagrabite smjesu za fritule. Najvažnije je da ne preskačete rakiju, a fritule će najviše voljeti – lozovaču.

Sastojci za babine fritule:

  • 1 čvrsti jogurt
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica šećera
  • prstohvat soli
  • korica od 1 limuna, naribana
  • korica od 1 naranče, naribana
  • 1 jabuka, bez kore, naribana
  • malo rakije (0,01 l)
  • sok od 1 naranče
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g – 150 g oštrog brašna (po potrebi – količina ovisi o soku iz naranče i jabuke)
  • 1 šalica ulja + za prženje
  • šećer u prahu ili kristal šećer i cimet, za posluživanje

Priprema babinih fritula:

  1. Sve sastojke stavite u posudu. Prašak za pecivo dodajte posljednji.
  2. Promiješajte pjenjačom (normalno je da se naribana jabuka kida na manje komadiće).
  3. Dodajte oštrog brašna po potrebi.
  4. Pržite u dubokom ulju ugrijanom na cca 175 stupnjeva.
  5. Izvadite pržene fritule na papirnati ubrus.
  6. Pustite da se malo ohlade i pospite šećerom u prahu, kristal šećerom i cimetom.

Tajne savršenih fritula: Česte pogreške zbog kojih nam ne uspijevaju kako bismo htjeli Fritule +0 Fritule

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju