Recept za babine fritule koji je na svome Instagramu podijelio chef Melkior Bašić hit je već neko vrijeme, a zašto – otkrit ćete kada ih napravite. Recept je jednostavno pratiti, ali i zapamtiti – svega ide po jedan: jedan čvrsti jogurt, jedno jaje, jedan vanilin šećer, jedna žlica šećera…
Koje brašno je najbolje za fritule?
Umjesto samo oštrog brašna, možete kombinirati oštro i glatko (70 % oštro i 30 % glatko). Smjesu možete začiniti i s malo cimeta i, ako želite, dodati grožđice namočene u rum ili što god vam padne na pamet. "Mašta nema granica", ističe chef Melkior Bašić.
Savjet Melkiora Bašića za fritule
Savjetuje da prilikom prženja uvijek pri ruci imate šalicu s uljem i u nju umočite žlicu prije nego što zagrabite smjesu za fritule. Najvažnije je da ne preskačete rakiju, a fritule će najviše voljeti – lozovaču.
Sastojci za babine fritule:
- 1 čvrsti jogurt
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica šećera
- prstohvat soli
- korica od 1 limuna, naribana
- korica od 1 naranče, naribana
- 1 jabuka, bez kore, naribana
- malo rakije (0,01 l)
- sok od 1 naranče
- 1 prašak za pecivo
- 100 g – 150 g oštrog brašna (po potrebi – količina ovisi o soku iz naranče i jabuke)
- 1 šalica ulja + za prženje
- šećer u prahu ili kristal šećer i cimet, za posluživanje
Priprema babinih fritula:
- Sve sastojke stavite u posudu. Prašak za pecivo dodajte posljednji.
- Promiješajte pjenjačom (normalno je da se naribana jabuka kida na manje komadiće).
- Dodajte oštrog brašna po potrebi.
- Pržite u dubokom ulju ugrijanom na cca 175 stupnjeva.
- Izvadite pržene fritule na papirnati ubrus.
- Pustite da se malo ohlade i pospite šećerom u prahu, kristal šećerom i cimetom.
Tajne savršenih fritula: Česte pogreške zbog kojih nam ne uspijevaju kako bismo htjeli +0