Bez svega može, ali panettone se obavezno mora naći na blagdanskim stolovima u Italiji za Božić. Riječ je o slatkom kruhu od dizanog tijesta sa sušenim voćem, citrusima i orašastim plodovima koji se tradicionalno radi za Božić i Novu godinu.

Kruh originalno potječe iz Milana, a karakterizira ga lagana i prozračna tekstura, ali bogat okus. Panettone je popularan i u Hrvatskoj, a uz malo volje i truda može se pripremiti i u vlastitom domu.

Božićni panj je klasični francuski desert za blagdane Hrana i piće Božićni panj: Recept za savršenu blagdansku roladu koju morate probati

Sastojci za voćni nadjev:
300 grama miješanog sušenog voća po želji (grožđica, marelica, šljiva, brusnica)
100 grama kandirane limunove ili narančine korice
6 žlica ruma (ili omiljenog voćnog soka)

Sastojci za kruh:
6 velikih jaja
480 grama oštrog brašna
250 grama maslaca
180 ml mlijeka
50 grama šećera
30 grama badema
1 i ½ žlica suhog kvasca

Čokoladni raspucanci Hrana i piće Neodoljivi čokoladni raspucanci: Jednostavna poslastica za kojom će gosti poludjeti

Priprema:
1. Večer prije pripreme nasjeckajte sušeno voće i kandirani citrus na manje komadiće, stavite u jednu zdjelu i prelijte alkoholnim ili bezalkoholnim pićem po želji. Dobro promiješajte, pokrijte krpom i ostavite da se okusi sljube na sobnoj temperaturi preko noći.

2. Za kruh: zagrijte 150 ml mlijeka i pustite da dosegne mlaku temperaturu. Tada ubacite šećer i suhi kvasac, dobro promiješajte i pustite da se kvasac aktivira oko 5 minuta.

3. U mikser stavite brašno i pripremljeni kvasac te miksajte s nastavkom za izradu tijesta da se sastojci povežu.

4. Dodajte pet jaja i nastavite miksati dok ne dobijete jednoličnu, ali ljepljivo tijesto.

Pita od mlijeka Hrana i piće Topi se u ustima: Recept za neodoljivu pitu od mlijeka

5. Malo po malo tijestu dodajte 250 grama omekšanog, ali hladnog maslaca nasjeckanog na manje kockice. Miksajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu.

6. Prebacite smjesu u namašćenu posudu, čvrsto prekrijte folijom i stavite u hladnjak preko noći. Sporo dizanje tijesta jamči laganu i prozračniju teksturu, tvrde stručnjaci.

7. Drugi dan: na pobrašnjenoj podlozi razvucite tijesto u pravokutnik. Ocijedite voćni nadjev od tekućine u kojoj se marinirao te polovicu položite na razvučeno tijesto. Preklopite tijesto pa ponovo razvucite u pravokutnik. Ponovite postupak s ostatkom voća.

8. Grbavo tijesto s kandiranim i sušenim voćem oblikujte u kuglu.

Za blagdane su popularne i sirove slastice poput ove rolade Hrana i piće Bez pečenja: Recept za prefinu blagdansku roladu bez grama brašna i jaja

9. Namastite okrugli visoki kalup za pečenje panettonea, obložite ga papirom, pa u njega stavite tijesto. Na vrh tijesta utisnite bademe, prebacite krpu preko svega i stavite kruh da se diže 2 do 3 sata na toplom mjestu.

10. Dizano tijesto premažite s mješavinom preostalog mlijeka (30 ml) i jednog jaja.

11. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Nakon toga spustite temperaturu na 150 Celzijevih stupnjeva i pecite još 40 minuta. Štapićem za ražnjić provjerite je li tijesto pečeno do kraja.

12. Ohladite slatki kruh do kraja prije posluživanja. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju