Bez svega može, ali panettone se obavezno mora naći na blagdanskim stolovima u Italiji za Božić. Riječ je o slatkom kruhu od dizanog tijesta sa sušenim voćem, citrusima i orašastim plodovima koji se tradicionalno radi za Božić i Novu godinu.
Kruh originalno potječe iz Milana, a karakterizira ga lagana i prozračna tekstura, ali bogat okus. Panettone je popularan i u Hrvatskoj, a uz malo volje i truda može se pripremiti i u vlastitom domu.
Sastojci za voćni nadjev:
300 grama miješanog sušenog voća po želji (grožđica, marelica, šljiva, brusnica)
100 grama kandirane limunove ili narančine korice
6 žlica ruma (ili omiljenog voćnog soka)
Sastojci za kruh:
6 velikih jaja
480 grama oštrog brašna
250 grama maslaca
180 ml mlijeka
50 grama šećera
30 grama badema
1 i ½ žlica suhog kvasca
Priprema:
1. Večer prije pripreme nasjeckajte sušeno voće i kandirani citrus na manje komadiće, stavite u jednu zdjelu i prelijte alkoholnim ili bezalkoholnim pićem po želji. Dobro promiješajte, pokrijte krpom i ostavite da se okusi sljube na sobnoj temperaturi preko noći.
2. Za kruh: zagrijte 150 ml mlijeka i pustite da dosegne mlaku temperaturu. Tada ubacite šećer i suhi kvasac, dobro promiješajte i pustite da se kvasac aktivira oko 5 minuta.
3. U mikser stavite brašno i pripremljeni kvasac te miksajte s nastavkom za izradu tijesta da se sastojci povežu.
4. Dodajte pet jaja i nastavite miksati dok ne dobijete jednoličnu, ali ljepljivo tijesto.
5. Malo po malo tijestu dodajte 250 grama omekšanog, ali hladnog maslaca nasjeckanog na manje kockice. Miksajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu.
6. Prebacite smjesu u namašćenu posudu, čvrsto prekrijte folijom i stavite u hladnjak preko noći. Sporo dizanje tijesta jamči laganu i prozračniju teksturu, tvrde stručnjaci.
7. Drugi dan: na pobrašnjenoj podlozi razvucite tijesto u pravokutnik. Ocijedite voćni nadjev od tekućine u kojoj se marinirao te polovicu položite na razvučeno tijesto. Preklopite tijesto pa ponovo razvucite u pravokutnik. Ponovite postupak s ostatkom voća.
8. Grbavo tijesto s kandiranim i sušenim voćem oblikujte u kuglu.
9. Namastite okrugli visoki kalup za pečenje panettonea, obložite ga papirom, pa u njega stavite tijesto. Na vrh tijesta utisnite bademe, prebacite krpu preko svega i stavite kruh da se diže 2 do 3 sata na toplom mjestu.
10. Dizano tijesto premažite s mješavinom preostalog mlijeka (30 ml) i jednog jaja.
11. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Nakon toga spustite temperaturu na 150 Celzijevih stupnjeva i pecite još 40 minuta. Štapićem za ražnjić provjerite je li tijesto pečeno do kraja.
12. Ohladite slatki kruh do kraja prije posluživanja. Dobar tek!