Bez svega može, ali panettone se obavezno mora naći na blagdanskim stolovima u Italiji za Božić. Riječ je o slatkom kruhu od dizanog tijesta sa sušenim voćem, citrusima i orašastim plodovima koji se tradicionalno radi za Božić i Novu godinu. 
Kruh originalno potječe iz Milana, a karakterizira ga lagana i prozračna tekstura, ali bogat okus. Panettone je popularan i u Hrvatskoj, a uz malo volje i truda može se pripremiti i u vlastitom domu.
Sastojci za voćni nadjev:
300 grama miješanog sušenog voća po želji (grožđica, marelica, šljiva, brusnica)
100 grama kandirane limunove ili narančine korice 
6 žlica ruma (ili omiljenog voćnog soka)
Sastojci za kruh: 
6 velikih jaja 
480 grama oštrog brašna
250 grama maslaca
180 ml mlijeka
50 grama šećera
30 grama badema
1 i ½ žlica suhog kvasca
Priprema:
1.	Večer prije pripreme nasjeckajte sušeno voće i kandirani citrus na manje komadiće, stavite u jednu zdjelu i prelijte alkoholnim ili bezalkoholnim pićem po želji. Dobro promiješajte, pokrijte krpom i ostavite da se okusi sljube na sobnoj temperaturi preko noći. 
2.	Za kruh: zagrijte 150 ml mlijeka i pustite da dosegne mlaku temperaturu. Tada ubacite šećer i suhi kvasac, dobro promiješajte i pustite da se kvasac aktivira oko 5 minuta. 
3.	U mikser stavite brašno i pripremljeni kvasac te miksajte s nastavkom za izradu tijesta da se sastojci povežu. 
4.	Dodajte pet jaja i nastavite miksati dok ne dobijete jednoličnu, ali ljepljivo tijesto.
5.	Malo po malo tijestu dodajte 250 grama omekšanog, ali hladnog maslaca nasjeckanog na manje kockice. Miksajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu.
6.	Prebacite smjesu u namašćenu posudu, čvrsto prekrijte folijom i stavite u hladnjak preko noći. Sporo dizanje tijesta jamči laganu i prozračniju teksturu, tvrde stručnjaci. 
7.	Drugi dan: na pobrašnjenoj podlozi razvucite tijesto u pravokutnik. Ocijedite voćni nadjev od tekućine u kojoj se marinirao te polovicu položite na razvučeno tijesto. Preklopite tijesto pa ponovo razvucite u pravokutnik. Ponovite postupak s ostatkom voća. 
8.	Grbavo tijesto s kandiranim i sušenim voćem oblikujte u kuglu. 
9.	Namastite okrugli visoki kalup za pečenje panettonea, obložite ga papirom, pa u njega stavite tijesto. Na vrh tijesta utisnite bademe, prebacite krpu preko svega i stavite kruh da se diže 2 do 3 sata na toplom mjestu. 
10.	Dizano tijesto premažite s mješavinom preostalog mlijeka (30 ml) i jednog jaja. 
11.	Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Nakon toga spustite temperaturu na 150 Celzijevih stupnjeva i pecite još 40 minuta. Štapićem za ražnjić provjerite je li tijesto pečeno do kraja. 
12.	Ohladite slatki kruh do kraja prije posluživanja. Dobar tek! 

 
               
               
               
                 
                 
                 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            
