Kao inspiracija za ovotjedni jelovnik poslužila su neka od jela koja ne traže previše truda niti vremena provedenog u kuhinji. Kako biste bili dovoljno dugo siti nakon ručka pobrinut će se proteini iz piletine, svinjetine ili tune, ali i graha. Nismo zaboravili niti desert, koji smo ostavili za kraj tjedna – prefinu, laganu i sočnu, tortu od kokosa.

PONEDJELJAK – PILEĆI PAPRIKAŠ

Svima dobro poznati pileći paprikaš još je jedno jelo mađarskih korijena koje redovito kuhamo i rado jedemo, a volimo ga jednako kao i gulaš. Ovisno o ukusima, može biti pikantniji ili nešto blaži, no kako god ga spremili, teško nam se zaustaviti samo na jednom tanjuru. Ako niste dugo skuhali pileći paprikaš, prisjetite se recepta i skuhajte ga već za ručak. Ovdje kliknite za recept.

Pohani patlidžan Pohani patlidžan (Foto: Shutterstock)

UTORAK – POHANI PATLIDŽANI

Napravite ukusne pohance od patlidžana i poslužite ih uz salatu od graha ili neke druge namirnice koje obiluju proteinima. Umjesto pohanja u dubokom ulju poslužite se malim trikom i hrskave zalogaje napravite bez puno dodatnih masnoća – u pećnici. Hrskavost vam jamči dobro izvlačenje vlažnosti iz patlidžana, korištenje panko krušnih mrvica za paniranje, ali i zagrijavanje lima za pečenje prije nego što na njega stavite panirane kriške patlidžana. Evo što trebate učiniti.

SRIJEDA – RIŽA S KUPUSOM

Da biste pripremili ukusno i zasitno jelo, ne treba vam mnogo sastojaka. Potvrđuje to i recept za ovo mediteransko jelo nadahnuto grčkim lahanorizom, odnosno kuhanom rižom s pirjanim kupusom. Kupus i riža cjenovno su vrlo prihvatljive namirnice koje se u ovom receptu sljubljuju se nešto ljutike, maslaca i pokojim začinom. Ovdje kliknite za recept.

Stir fry s piletinom i brokulom Stir fry s piletinom i brokulom (Foto: Shutterstock)

ČETVRTAK – BRZINSKA PILETINA S BROKULOM

Narežite otkošteni pileći zabatak na manje kocke te kratko prepržite u woku s ukusnom marinadom na bazi umaka od soje, tostiranog sezamova ulja, mesnog temeljca i začina. Ovaj azijski stir fry sjajno će zaokružiti brokula, a sve zajedno poslužite uz kuhanu rižu i nešto sezamovih sjemenki. 

PETAK – SLOŽENAC OD TJESTENINE I TUNE

Američka kuhinja prepuna je složenaca – riječ je o zasitnim jelima koja mogu nahraniti veći broj ljudi u relativno kratkom vremenu. Kremasti složenac od tjestenine i tune jedan je od takvih recepata. Tjestenina se prvo skuha, pomiješa s umakom na bazi sira i tunom iz konzerve, a potom zapeče u pećnici. Pripazite da tjesteninu ne prekuhate – skuhajte je al dente, a potom pomiješajte s drugim sastojcima i zapecite u pećnici. Ovdje je recept.

Svinjski kotleti pečeni u pećnici Svinjski kotleti pečeni u pećnici (Foto: Shutterstock)

SUBOTA - SVINJSKI KOTLETI S KRUMPIRIMA 

Svinjske kotlete možete ispeći i u pećnici. Premažite ih finom marinadom na bazi kečapa, smeđeg šećera, jabučnog octa, umaka od soje, češnjaka i Worcestershirea kako bi meso dobilo dodatnu dubinu slasti. Riječ je o jelu pikantnog okusa s uravnoteženom dozom slatkoće i kiselosti koje će oduševiti sve ukućane. Za recept kliknite ovdje. 

Torta od kokosa Torta od kokosa (Foto: Shutterstock)

NEDJELJA - TORTA OD KOKOSA

Torta od kokosa savršen je desert za tople dane. Riječ je o vrlo ukusnoj torti koja je istovremeno vrlo lagana i sočna. Krema za tortu radi se od maslaca, sirnog namaza i šećera u prahu, koji slastici daju savršenu ravnotežu kiselih i slatkih okusa, uz neodoljivu kremastu teksturu. Ovdje je i recept.

Nekoć hrana siromašnih, danas specijalitet: Recept za pravi domaći krautštrudl Krautštrudl - 4 Krautštrudl - 3 Krautštrudl - 1 +0 Krautštrudl - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju