Američka kuhinja prepuna je složenaca – riječ je o zasitnim jelima koja mogu nahraniti veći broj ljudi u relativno kratkom vremenu.
Kremasti složenac od tjestenine i tune jedan je od takvih recepata. Tjestenina se prvo skuha, pomiješa s umakom na bazi sira i tunom iz konzerve, a potom zapeče u pećnici.
Pripazite da tjesteninu ne prekuhate – skuhajte je al dente, a potom pomiješajte s drugim sastojcima i zapecite u pećnici.
Sastojci:
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 300 g tune iz konzerve
- 250 g tjestenine penne
- 170 g naribanog cheddara
- 100 g kukuruza
- 100 g graška
- 50 g maslaca
- 45 g naribanog parmezana
- 3 žlice brašna
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica mljevene gorušice
- sol i papar po želji
- panko krušne mrvice
Priprema:
- Tjesteninu skuhajte al dente prema uputama na pakiranju.
- U loncu rastopite maslac i pomiješajte s brašnom. Pržite brašno u maslacu oko jedne minute uz stalno miješanje.
- Potom postupno počnite dodavati mlijeko i nastavite miješati kako biste izbjegli stvaranje eventualnih grudica.
- Kuhajte umak dok se ne zgusne.
- Začinite ga sa solju, paprom i mljevenom gorušicom.
- Umiješajte u njega naribani parmezan i polovicu cheddara. Pustite da se sir rastopi u umaku.
- U namašćenu vatrostalnu posudu prebacite al dente tjesteninu.
- U nju umiješajte ocijeđenu tunu iz konzerve i preko svega prelijte umak na bazi sira.
- Na vrh složenca dodajte preostali naribani cheddar te panko krušne mrvice po želji.
- Sve zajedno stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva na oko 20 minuta.
- Poslužite složenac sa sezonskom salatom po želji. Dobar tek!
Kad nemate ništa kod kuće za jesti: 5 brzih jela s tunom iz konzerve +1