Krautstrudel ili štrudl punjen kupusom, specijalitet je austrijske i njemačke kuhinje, a do njih je stigao naravno stoljenim "putem jufki" koji vodi od Turske prema centralnoj Europi. Riječ "Krautstrudel" složena je od "Kraut" što znači kupus i "Strudel" što bi se u nas prevelo: štrudl. Šalimo se, znamo da se kaže savijača, ali priznajte, kad čujete krautštrudl, uz zvuk zamiriši i bakina kuhinja.

U 18. i 19. stoljeću, krautštrudl je bio vrlo popularan u zemljama srednje Europe. Kupus je bio pristupačan i jeftin, a davao je dovoljno snage za naporni radni dan, pa je bio česta hrana siromašnih. Današnje bogatije verzije krautštrudla začinjene su i s malo slanine, a prepoznatljiv okus dovršavaju sjemenke kima.

Sastojci za krautštrudl:

  • 1 žlica svinjske masti ili maslaca
  • 150 g slanine, nasjeckane na kockice
  • 1 luk srednje veličine
  • 1 čajna žličica kima
  • 2 čajne žličice šećera
  • 2 čajne žličice soli
  • 1/2 čepa jabučnog octa
  • 1 paket vučenog tijesta za pite i savijače
  • 20 g maslaca, otopljenog
  • 1 prstohvat papra
  • 1 kg bijelog kupusa
  • 70 ml mesnog temeljca

 Priprema krautštrudla:

  1. Narežite kupus na tanke ploške pa na trakice.
  2. Slaninu i luk narežite na kockice i kratko popržite na masti ili maslacu na srednje jakoj vatri. Lagano pošećerite pa pustite da se mješavina kratko karamelizira prije nego što je deglazirate octom.
  3. Dodajte kupus i odmah ga dobro posolite. Ulijte temeljac, začinite kimom i paprom, dobro promiješajte i pustite da se poklopljeno kuha dok kupus malo ne omekša.
  4. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  5. Razvaljajte tijesto na vlažnoj kuhinjskoj krpi i premažite ga otopljenim maslacem.
  6. Na tijesto rasporedite nadjev od kupusa pa uz pomoć kuhinjske krpe zarolajte u roladu. Ponovite i s drugim komadom tijesta.
  7. Položite savijače u pleh obložen papirom za pečenje, premažite otopljenim maslacem i po želji pospite kimom te pecite u pećnici oko 20 minuta, dok ne porumeni.
  8. Pečeni štrudl narežite na komade i poslužite malo kiselog vrhnja.

Divan dio Italije u kojem većina ne govori talijanski, a pojede se više štrudli nego tiramisua Južni Tirol Bocen, glavni grad Južnog Tirola Južni Tirol oduševljava svojim prirodnim ljepotama +0 U Južnom Tirolu štrudla od jabuka popularnija je od tiramisua

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju