Ovaj tjedan ne želimo previše vremena provesti u kuhinji. Baš zato odlučili smo se za jela koje se pripremaju bez upotrebe previše suđa – u pećnici.

Dovoljno je hranu pripremiti, položiti na lim te staviti u pećnicu, a potom se udaljiti ih kuhinje i prepustiti pećnici da odradi cijeli posao umjesto vas.

Kod nekih jela poslužit ćemo se američkim sustavom dump and bake ili istresi i ispeci, kod kojeg se svi sastojci samo istresu na lim za pečenje i stave u pećnicu.

Na jelovniku će se naći pita od tikvica i sira, zapečena tjestenina sa sirom, ali i riža s piletinom.

Brza pita od tikvica i sira Brza pita od tikvica i sira (Foto: Shutterstock)

Za obožavatelje slatkog tu je brzi recept za kekse s čokoladom, dok ljubitelji mesa moraju probati i zagrebačke odreske koji se u potpunosti termički obrađuju u pećnici.

Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata, po jedan za svaki dan ovoga tjedna, koji se pripremaju u pećnici.

Ponedjeljak, 25. studenog – Pita od tikvica i sira

Lagana pita s tikvicama i posnim sirom idealan je obrok za bilo koji dan, a pogotovo onda kada vam se ne da previše vremena provesti u kuhinji. U ovome receptu osvojilo nas je to što s pitom ima malo posla, a puno užitka.

Utorak, 26. studenog – Tjestenina s piletinom i sirom

Ova zapečena tjestenina s piletinom i sirom je dump & bake, odnosno recept istresi i speci. Ne morate zasebno kuhati tjesteninu – sve sastojke stavite zajedno u jednu vatrostalnu posudu i pustite da se sama peče. Imamo recept!

Složenac s tjesteninom, piletinom i sirom iz pećnice Složenac s tjesteninom, piletinom i sirom iz pećnice (Foto: Shutterstock)

Srijeda, 27. studenog – Pečeni krumpir

Melting potato popularni je američki recept za pečeni krumpir. Obično se odnosi na krumpir narezan na deblje krugove koji se peku na visokoj temperaturi u pećnici u kombinaciji maslaca i slasnog temeljca. Rezultat? Savršeni krumpir koji se topi u ustima i brzo nestaje s tanjura.

Četvrtak, 28. studenog – Pečena riža

Metodom istresi i ispeci napravit ćemo i ukusnu rižu s piletinom. Iako ta metoda nije nužno najkraći način za pripremu hrane, jest najlakši te vam ostavlja vremena za paralelno bavljenje ostalim sitnicama u domu.

Petak, 29. studenog – Riba pečena u soli

U soli se može peći bilo koja vrsta ribe, no najviše smisla ima ako tako pripremite velike komade ribe (teže od kilograma). Ne brinite se, sol oko ribe neće ući u njezino meso – naprotiv, okus će biti božanstven. Evo što trebate napraviti.

Keksi s čokoladom i smrvljenim čipsom Keksi s čokoladom i smrvljenim čipsom (Foto: Shutterstock)

Subota, 30. studenog – Keksi s čokoladom

Iskusni slastičari tvrde da je uvijek dobro dodati malo soli u slastice od čokolade. Ne samo da sol neutralizira pretjeranu slatkoću deserta već i produbljuje okus čokolade.

Spoj slanog i slatkog dobitna je kombinacija i kod ovih keksa. Umjesto soli u tijesto se stavlja smrvljeni čips, koji poboljšava boju i okus, a posebice teksturu keksa.

Nedjelja, 1. prosinca – Zagrebački odrezak iz pećnice

Ne morate panirane odreske peći u dubokom ulju na štednjaku – ukusni zagrebački možete pripremiti i u pećnici. Imamo recept!

Jela koja se rade "ni od čega": 7 sirotinjskih recepata za svaki dan ovog tjedna Pirjane mahune sa špekom i lukom sjajan su prilog uz ručak ili večeru Špageti s 20 češnjeva češnjaka +0 Pašta fažol

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju