Iskusni slastičari tvrde da je uvijek dobro dodati malo soli u slastice od čokolade. Ne samo da sol neutralizira pretjeranu slatkoću deserta, već i produbljuje okus čokolade.
Spoj slanog i slatkog dobitna je kombinacija i kod ovih keksa. Umjesto soli u tijesto se stavlja smrvljeni čips koji poboljšava boju i okus, a posebice teksturu keksa.
Ne brinite se, keksi nemaju okusu po čipsu. Ovi hrskavi zalogaji sjajno se nadopunjuju s kapljicama tamne čokolade, šećerom i ekstraktom vanilije.
Ako nemate kapljice čokolade pri ruci, upotrijebiti možete i tamnu čokoladu koju ste narezali nožem na manje komade.
Sastojci:
- 270 g brašna
- 230 g maslaca sa sobne temperature
- 200 g bijelog šećera
- 170 g tamne čokolade
- 100 g smrvljenog čipsa
- 100 g smeđeg šećera
- 2 žlice punomasnog mlijeka
- 1 veliko jaje
- 1 čajna žličice ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica sode bikarbone
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sodu bikarbonu. Stavite zdjelu sa strane.
- Izmiksajte maslac sa sobne temperature s bijelim i smeđim šećerom. Dodajte jaje, mlijeko i ekstrakt vanilije i nastavite miksati dok se sastojci ne povežu.
- U dobivenu smjesu ručno umiješajte brašno, smrvljeni čips i kapljice tamne čokolade.
- Zamotajte dobiveno tijesto u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na oko pola sata.
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Upotrijebite po jednu žlicu ohlađenog tijesta za jedan keks. Položite tijesto na papir za pečenje kojim ste prekrili lim za pečenje.
- Ostavite prostora između dva keksa – tijekom pečenja tijesto će se proširiti.
- Stavite peći kekse u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 12 minuta, odnosno dok se termički ne obrade do kraja.
- Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!
10 najfinijih recepata za božićne kekse i sitne kolače iz europskih kuharica +2