Jeste li čuli za metodu kuhanja istresi i ispeci? Riječ je o popularnoj američkoj praksi pripreme hrane (eng. dump and bake) kod koje se svi sastojci za neki ručak ili večeru istresu u posudu za pečenje, stave u pećnicu, a na kraju termičke obrade i posluže kao složenac.

Metoda kuhanja istresi i ispeci nije nužno najkraći način za pripremu hrane, ali je najlakši te vam ostavlja vremena za paralelno bavljenje ostalim sitnicama u domu.

Piletina s rižom iz pećnice

Donosimo vam recept za istresi i ispeci verziju piletine s rižom i mahunama. Važno je da meso bude narezano na tanje komade te zaleđeno kao i povrće prilikom stavljanja u posudu za pečenje kako bi se sve komponente ravnomjerno termički obradile.

Ako imate odleđene komade mesa i svježe povrće – prilagodite vrijeme pečenja kako se piletina ne bi presušila, a mahune raskuhale u složencu.

Sastojci:

  • 750 ml pilećeg temeljca
  • 600 g zaleđenih pilećih prsa
  • 450 g zaleđenih mahuna
  • 400 ml vrhnja za kuhanje
  • 380 g nekuhane smeđe riže
  • 120 g naribanog cheddara
  • 100 g panko krušnih mrvica
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • 1 čajna žličica luka u prahu
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  2. Namastite vatrostalnu posudu za pečenje.
  3. Po dnu posude posložite tanko narezana pileća prsa, a preko njih istresite zaleđene mahune.
  4. Preko svega pospite nekuhanu smeđu rižu.
  5. Pomiješajte vrhnje za kuhanje s pilećim temeljcem, češnjakom i lukom u prahu te soli i paprom.
  6. Dobivenu smjesu prelijte preko drugih sastojaka.
  7. Vatrostalnu posudu prekrijte s aluminijskom folijom i stavite termički obrađivati u prethodno zagrijanoj pećnici oko 75 minuta, odnosno dok meso ne bude pečeno, a riža ne popije većinu tekućine.
  8. Tada uklonite aluminijsku foliju – složenac pospite naribanim sirom i panko krušnim mrvicama. Vratite složenac u pećnicu na oko 5 do 10 minuta dok se sir ne rastopi, a krušne mrvice ne zapeku.
  9. Poslužite jelo sa salatom po želji. Dobar tek!

5 jela koje treba probati svaki pravi ljubitelj piletine Ćufte u bijelom umaku Hladna salata od tjestenine i piletine Pašteta +2 Pileći ražnjići su hit svakoga ljeta i sezone roštiljanja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju