Jeste li čuli za metodu kuhanja istresi i ispeci? Riječ je o popularnoj američkoj praksi pripreme hrane (eng. dump and bake) kod koje se svi sastojci za neki ručak ili večeru istresu u posudu za pečenje, stave u pećnicu, a na kraju termičke obrade i posluže kao složenac.
Metoda kuhanja istresi i ispeci nije nužno najkraći način za pripremu hrane, ali je najlakši te vam ostavlja vremena za paralelno bavljenje ostalim sitnicama u domu.
Piletina s rižom iz pećnice
Donosimo vam recept za istresi i ispeci verziju piletine s rižom i mahunama. Važno je da meso bude narezano na tanje komade te zaleđeno kao i povrće prilikom stavljanja u posudu za pečenje kako bi se sve komponente ravnomjerno termički obradile.
Ako imate odleđene komade mesa i svježe povrće – prilagodite vrijeme pečenja kako se piletina ne bi presušila, a mahune raskuhale u složencu.
Sastojci:
- 750 ml pilećeg temeljca
- 600 g zaleđenih pilećih prsa
- 450 g zaleđenih mahuna
- 400 ml vrhnja za kuhanje
- 380 g nekuhane smeđe riže
- 120 g naribanog cheddara
- 100 g panko krušnih mrvica
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- 1 čajna žličica luka u prahu
- sol i papar po želji
- biljno ulje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Namastite vatrostalnu posudu za pečenje.
- Po dnu posude posložite tanko narezana pileća prsa, a preko njih istresite zaleđene mahune.
- Preko svega pospite nekuhanu smeđu rižu.
- Pomiješajte vrhnje za kuhanje s pilećim temeljcem, češnjakom i lukom u prahu te soli i paprom.
- Dobivenu smjesu prelijte preko drugih sastojaka.
- Vatrostalnu posudu prekrijte s aluminijskom folijom i stavite termički obrađivati u prethodno zagrijanoj pećnici oko 75 minuta, odnosno dok meso ne bude pečeno, a riža ne popije većinu tekućine.
- Tada uklonite aluminijsku foliju – složenac pospite naribanim sirom i panko krušnim mrvicama. Vratite složenac u pećnicu na oko 5 do 10 minuta dok se sir ne rastopi, a krušne mrvice ne zapeku.
- Poslužite jelo sa salatom po želji. Dobar tek!