Američka kuhinja prepuna je složenaca koji se pripremaju na vrlo jednostavan način, a koje jamče obrok bez previše uloženog vremena i truda.
U američkoj kuhinji osobito su popularni takozvani dump and bake ili istresi i ispeci recepti. Riječ je o receptima kod kojih se svi sastojci za neko jelo istresu u jednu posudu, a potom stave peći u pećnicu.
Ova zapečena tjestenina s piletinom i sirom je upravo takav recept. Ne morate čak ni zasebno kuhati tjesteninu – sve stavite u jednu vatrostalnu posudu i pustite da se "sama peče".
Sastojci:
- 700 ml umaka od rajčice
- 700 ml vode
- 400 g sušene tjestenine poput pennea ili makarona
- 180 g naribanog sira mozzarella
- 75 g panko krušnih mrvica
- 60 g naribanog parmezana
- 2 pileća prsa
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- U pravokutnu posudu za pečenje ubacite sušenu tjesteninu, umak od rajčice i vodu. Posolite i popaprite po želji te začinite sa češnjakom u prahu.
- Imajte na umu da tjestenina mora biti uronjena u tekućinu da bi se odgovarajuće termički obradila.
- Na vrh tjestenine stavite narezana pileća prsa na kocke.
- Prekrijte posudu aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 30 minuta.
- Potom uklonite foliju, po vrhu dodajte mozzarellu i parmezan, te krušne mrvice koje ste poprskali nešto biljnog ulja.
- Vratite posudu za pečenje u pećnicu bez folije i nastavite peći još 15 do 20 minuta, dok svi sastojci termički ne obrade do kraja, sir ne rastopi i zapeče, a krušne mrvice ne postanu hrskave.
- Poslužite jelo toplo sa salatom po želji. Dobar tek!
Fantastično skupljaju umake: 5 oblika tjestenine koje se uvijek isplati imati pri ruci +3