U soli se može peći bilo koja vrsta ribe, no najviše smisla ima ako tako pripremite velike komade ribe (teže od kilogram). Ne brinite, sol oko ribe neće ući u njeno meso – naprotiv, okus će biti božanstven.
Sastojci za ribu pečenu u soli:
- 1 velika bijela riba od 2 kilograma
- 1 limun
- 2-3 češnja češnjaka
- nešto peršina
- 2 kg soli
- 2 bjelanjka
- 2 dcl vode
Priprema ribe u soli:
- Očistite ribu od ljuski. U ribu stavite komadiće očišćenog češnjaka, listiće peršina i limun narezan na kriške.
- Uz pomoć papirnatog ručnika odstranite sav višak tekućine s površine ribe.
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka umutite čvrst snijeg, dodajte vodu i svu sol pa napravite čvrstu smjesu.
- Polovice smjese od soli rasprostrite na dno lima za pečenje. Preko smjese stavite ribu, pa ostatkom soli prekrijte cjelokupnu ribu.
- Tako pripremljenu ribu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 do 200 stupnjeva oko sat vremena. (Vrijeme pečenja prilagodite težini ribe, što je riba lakša, to je i vrijeme termičke obrade kraće)
- Ispečenu smjesu od soli razbijte uz pomoć noža, s ribe skinite sav slani pokrivač, a poslužite je uz uobičajene priloge. Dobar tek!
Prošao je rok trajanja? 5 vrsta hrane s kojima riskiramo ako ih jedemo nakon naznačenog datuma +0