U soli se može peći bilo koja vrsta ribe, no najviše smisla ima ako tako pripremite velike komade ribe (teže od kilogram). Ne brinite, sol oko ribe neće ući u njeno meso – naprotiv, okus će biti božanstven.

Sastojci za ribu pečenu u soli:

1 velika bijela riba od 2 kilograma
1 limun
2-3 češnja češnjaka
nešto peršina
2 kg soli
2 bjelanjka
2 dcl vode

Priprema:

1. Očistite ribu od ljuski. U ribu stavite komadiće očišćenog češnjaka, listiće peršina i limun narezan na kriške.

2. Uz pomoć papirnatog ručnika odstranite sav višak tekućine s površine ribe.

3. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka umutite čvrst snijeg, dodajte vodu i svu sol pa napravite čvrstu smjesu.

4. Polovice smjese od soli rasprostrite na dno lima za pečenje. Preko smjese stavite ribu, pa ostatkom soli prekrijte cjelokupnu ribu.



5. Tako pripremljenu ribu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 do 200 stupnjeva oko sat vremena. (Vrijeme pečenja prilagodite težini ribe, što je riba lakša, to je i vrijeme termičke obrade kraće)

6. Ispečenu smjesu od soli razbijte uz pomoć noža, s ribe skinite sav slani pokrivač, a poslužite je uz uobičajene priloge. Dobar tek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju