Vinogorje Komarna smjestilo se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na putu između Splita prema Dubrovniku. To je mlado vinogorje, nastalo melioracijom tla i prvim sadnjama loze u 2008. godini, a službeno nosi svoj naziv od 2013. godine.

Na stotinjak hektara vinograda, u odličnim uvjetima (blizu mora, udaljeni od prometnica, vjetar koji neprestano puše) ekološkim uzgojem grožđa (više od 90 % nasada čine autohtone dalmatinske sorte) i proizvodnjom vina bavi se sedam vinarija.

Jedna od tih vinarija je i Terra Madre, vinarija koja je specifična po tome što su vlasnici trojica prijatelja Damir Dominiković, Stipe Dominiković i Davor Martinović, koji su partneri već 26 godina, koliko zajednički uspješno vode tvrtku Poljopromet iz Metkovića.

Dok je još stvaranje vinogorja Komarna bilo u povojima, oni prepoznaju potencijale tadašnjeg krša, zakupljuju zemljište u koncesiju i kreću u borbu s prirodom te, uz puno ulaganja sredstava (više od 20 mil. kuna), puno truda, emocija, ljubavi, uspijevaju kultivizirati zemlju i posaditi svoje nasade.

U obradi tla većina poslova odvija se ručno ili pomoću mehanizacije prilagođene za tu namjenu. Tlo se tretira isključivo ekološkim certificiranim gnojivima, a sama loza isključivo bakrom i sumporom, ne koriste se herbicidi. Kod proizvodnje vina, za koju je zadužen enolog Marko Šuman, upotrebljavaju se autohtoni kvasci.

Terra Madre - 8 Terra Madre - 8 (Foto: Silvija Munda / G.E.T. Report)

Zanimljivost je da trojica partnera imaju ukupno sedmero djece i sva sudjeluju u radu pa, iako su strukturno veća tvrtka, u mnogočemu djeluju kao obiteljska vinarija. Tako je na "Vinske razgovore" došao jedan od suvlasnika vinarije Davor Martinović, u pratnji Lucije Dominiković i tri svoje kćeri - Vedrane Martinović Trutine, Ane Martinović i Martine Martinović.

Uz ugodne razgovore i fine zalogaje iz ponude Kavane Procaffe, publici "Vinskih razgovora" predstavili su sljedeća vina, trenutačno aktualna na tržištu: Rose 2018, Pošip Premium 2018, Plavac mali Barrique 2015, Plavac mali Premium 2016. Osim njih, na kušanje su iz arhive donijeli Plavac mali 2011., a iz podruma Pošip Sur Lie 2017 i Plavac mali Premium 2017.

Prvo vino podruma svakako je plavac mali od crvenih, a od bijelih pošip. Terra Madre u sve linije plavca malog dodaje i nešto syraha i cabernet sauvignona. Plavac mali Premium iz 2016 je ekstraktno i puno vino, prepuno okusa, a opet pitko i elegantno. To je vinski pravac kojim ide Terra Madre i kako u budućnosti žele raditi svoja vina.

Terra Madre - 5 Terra Madre - 5 (Foto: Silvija Munda / G.E.T. Report)

Pitka i ugodna vina lijepo prate hranu, ali i rado se piju samostalno. Svakako treba izdvojiti Rose, ljetno vino, koje komotno možemo poslužiti rashlađeno na 8 °C; idealno za pijuckanje na njihovoj - ili nekoj drugoj terasi s pogledom. 

"Od bijelih vina, oduševio me Pošip Sur Lie 2017. To je vino koje bih volio piti konstantno", istaknuo je Tomislav Stiplošek dodajući kako Terra Madre postaje vrlo ozbiljna vinarija - stilski, njihova vina prate svjetske trendove, tako da ne treba čuditi ako za koju godinu budu jedni od većih izvoznika vina u Hrvatskoj.

Davor Martinović istaknuo je kvalitetu zemlje na kojoj nikad nisu bile uzgajane komercijalne kulture, tako da je potpuno čista, a s njihovim ekološkim pristupom takva treba i ostati, a naglasio je i veliki potencijal vinskog turizma.  

Terra Madre - 2 Terra Madre - 2 (Foto: Silvija Munda / G.E.T. Report)

"Vrlo smo blizu Dubrovnika, blizu Splita, ni od Međugorja nismo daleko, sa završetkom Pelješkog mosta ćemo, nadamo se, izbjeći probleme koje stvara granica, tako da u budućnosti očekujemo veliki korak naprijed u vinskom turizmu. Naravno, jako bitan element toga bit će i vinska cesta koja je u planu razvoja i koja će povezati svih 7 vinarija na Komarni, a nadamo se da će se naći način kako nautičarima osigurati adekvatan morski prilaz do naše vinske ceste", objasnio je Martinović. 

Tomislava Stiplošeka obuzela je nostalgija kada se prisjetio početaka Terre Madre: "Fascinira me njihova upornost i dosljednost. Postoji detalj koji bih svakako želio podijeliti s publikom. Naime, prije podosta godina, kada smo radili TV priču o Terra Madre koja je tada bila na samom početku, stajali smo na jednoj stijeni, gledali kako more zapljuskuje obalu, oko nas je još rasla makija, a Davor mi je ponosno rekao: 'Vidiš, tu će biti vinarija.' I da, danas je na tom mjestu jedna od najljepših vinarija u Hrvatskoj."

Mala Moskva u Njemačkoj: Mjesto koje su svi zaboravili polako se budi Wünsdorf - 2 Wünsdorf Wünsdorf - 4 +4 Wünsdorf - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju