Duboko u borovoj šumi na istoku Njemačke Lenjinov kip i dalje čuva impozantnu žutu građevinu u kojoj je nekoć boravilo šaroliko društvo: od posljednjeg njemačkog cara Vilima II (Wilhelm II) do Sovjeta i nacista.

Napušteni vojni kompleks, poznat kao Zabranjeni grad može se naći iza moćne ograde u Wünsdorfu, na oko sat vožnje od Berlina.

Jezivi prostor zjapi prazan otkako su ga napustili posljednji ruski vojnici nakon pada željezne zavjese. Dok je bio u „najboljoj formi“, ondje je boravilo oko 40 tisuća vojnika zbog čega je i zaradio nadimak „Mala Moskva u Istočnoj Njemačkoj“.

Oko 500 tisuća sovjetskih trupa bilo je smješteno diljem Istočne Njemačke tijekom hladnog rata, a skrivena vojna baza u Wünsdorfu predstavljala je njihovo vojno središte – i najveću bazu izvan SSSR-a.

Wünsdorf - 2 Wünsdorf - 2 (Foto: Profimedia.hr)

No život vojnicima nije bio lak; tijekom godina života u kompleksu morali su poštivati brojne zabrane i restrikcije, uključujući i primanje posjeta. Oficiri su imali mnogo veća prava, slobodno su mogli uživati u kazališnim predstavama, rekreaciji u bazenu, a supruge, djevojke i djeca su im mogli slobodno dolaziti.

Mala Moskva imala je sve što je bilo potrebno njezinim stanovnicima, od škola do trgovina i željezničke pruge kojom je vlak svakodnevno putovao. Upravo pruzi to područje duguje strateški značaj. Prije nego što su se ondje pojavile prve barake, Wünsdorf je bio vježbalište pruske vojske, a početkom Prvog svjetskog rata kompleks je postao najveća europska vojna baza.

Wünsdorf Wünsdorf (Foto: Profimedia.hr)

Hitler je ondje izgradio podzemni komunikacijski centar „Zeppelin“ sa zidovima debljima od tri metra te bunkerima otpornima na bombe. Nakon što su nacisti napustili Zabranjeni grad, došli su Sovjeti, otjerali mještane i osnovali zatvoreni sovjetski grad u srcu Njemačke.

Kaspijsko jezero - 2 Putovanja Otvara se zabranjena ruta: Najveće jezero svijeta postaje novi turistički hit?

Posljednji ruski vojnici morali su otići brzo, a o njihovoj žurbi svjedoči i hrana koju su ostavili na stolovima, kao i napušteni ljubimci – psi i mačke te pregršt predmeta poput dječjih igračaka i knjiga.

Zidove, murale i predmete koje nepovratno nagriza vrijeme danas obilaze turisti za organiziranih tura, kao i tinejdžeri koji za sobom ostavljaju opuške i boce alkohola. U planu je obnova, a glavna zgrada još uvijek čeka novog vlasnika. 

Misteriozni ruski krater star 250 godina za koji nitko ne zna kako je nastao Krater Patomsky - 1 Krater Patomsky - 4 Krater Patomsky - 5 +1 Krater Patomsky - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju