Pasta alla gricia uz carbonaru, cacio e pepe i amatricianu još je jedan dokaz da Talijani mogu napraviti savršeni ručak bez previše sastojaka ili kompliciranja. Duša jela je guanciale (o kojoj više doznajte ovdje), slanina od sušenih svinjskih obraza, koja ima intenzivniju aromu od pancete, ali zato ima mekšu teksturu. Karakteristična je za predio središnje Italije, a posebno Umbriju i Lacij.

U receptu za pastu alla gricia, koja se naziva i carbonara bez jaja ili bijela amatriciana, možete koristiti i slaninu, a kako biste je što lakše narezali, prethodno je ostavite u zamrzivaču. Upravo je u Laciju pasta alla gricia dovedena do savršenstva, a bez previše truda možete je napraviti sami.

Postoji nekoliko teorija kako je jelo dobilo ime. U dijalektu gricia ili griscia može se odnositi na grad Gresciano, u blizini Amatricea, odakle ovaj recept možda potječe.

Također, ime bi moglo potjecati od gricio, naziva za prodavače kruha na rimskom dijalektu. Izraz griscium označavao je i sive pregače koje su proizvođači tjestenine nosili kako se ne bi zaprljali brašnom.

Sastojci za pastu alla griciu:

  • 250 g tjestenine
  • 150 g guanciale ili slanine
  • 100 g pecorina
  • 1 žličica svježe mljevenog papra

Priprema:

  1. Tjesteninu skuhajte u velikom loncu dok ne bude al dente. Procijedite je, ali sačuvajte oko 60 ml vode od kuhanja – oko četvrtinu šalice.
  2. Zagrijte veću tavu pa popržite slaninu narezanu na kockice. Kad postane hrskava, ubacite tjesteninu te zatim i vodu od kuhanja, sir, papar i dobro promiješajte. Prema potrebi dodajte još vode ili sira.

Predivan običaj koji je osvojio Europu: Talijanska kava za poslije koja govori mnogo o njihovu mentalitetu Kava cortado Kava Kava +2 Cappuccino

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju