Ježić-kocke, ježeve kocke ili čokoladni jež naziv je za prefini kolač od čokolade, keksa, kokosa i oraha za koji će vam trebati 15 minuta posla i ponešto strpljenja da se sastojci povežu u hladnjaku.
U slučaju da nemate mikrovalnu pećnicu, čokoladu možete otopiti i na pari. Pa krenimo…
Sastojci za čokoladnog ježa:
- 100 g maslaca
- 395 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 150 g tamne čokolade
- 250 g keksa
- 50 g usitnjenog kokosa
- 65 g grubo nasjeckanih oraha
- 2 žlice kakaa u prahu
- 290 g tamne čokolade
- 2 žlice biljnog ili kokosova ulja
Priprema čokoladnog ježa:
- Kalup veličine 18 cm x 28 cm namastite i obložite papirom za pečenje pa ostavite sa strane.
- Stavite maslac, zaslađeno kondenzirano mlijeko i otopljenu tamnu čokoladu u zdjelu prikladnu za mikrovalnu pećnicu. Zagrijte na 3-4 minute miješajući svakih 30 sekundi. Dodajte mljevene kekse, kokos, mljevene orahe i kakao pa dobro promiješajte
- Ravnomjerno rasporedite smjesu u pripremljeni lim.
- Otopite tamnu čokoladu i biljno ulje (ili kokosovo ulje) u mikrovalnoj pećnici 3-4 minute, miješajući svakih 30 sekundi, ili dok se ne otopi.
- Prelijte otopljenu čokoladu preko smjese sa keksima i orasima pa ostavite u hladnjaku najmanje tri sata.
- Narežite na kriške i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do pet dana. Kolač izvadite najmanje 20 minuta prije rezanja iz hladnjaka kako bi se lakše rezao.
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: 7 predobrih jela za svaki dan ovog tjedna +1