• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #hranom oko svijeta

Za prste polizati! 7 savjeta uz koje će blagdanska purica biti sočnija nego ikad prije

Nabavite dobro meso, posudite termometar (ako ga nemate) pa prepišite savjete od profića kako biste dobili savršeno pečenje.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 18.12.2023 08:53 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu CR450 - 4 CR450 Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat Meso s ražnja/Ilustracija Nije jeftino, ali je fino Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja Pečeni odojak Topi se u ustima Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu

Odlučite li se na "projekt purica" i želite li dobiti sočno meso, najbolje je prepisati trikove od profesionalaca. Za fino pečenje postoji više koraka kojih se moramo pridržavati: od kupovine dobrog mesa, eventualno pravilnog odleđivanja, mudrog odabira temperature pečenja i obveznog odmaranja mesa.

Od velike će vam koristi biti kuhinjski termometar pa ga vrijedi kupiti ili posuditi od susjeda, ako želite biti sigurni da će se meso dobro ispeći, ali ostati sočno.

Ovisno o receptu, neki se kuhari zalažu za suhe marinade, drugi nisu pristalice podlijevanja tijekom pečenja, a ima i onih koji nadjev nikada ne peku u mesu. Na vama je da se odlučite kome ćete se prikloniti. 

Kad je riječ o podlijevanju purice tijekom pečenja, postoje dvije kulinarske struje – dok će ga neki chefovi toplo preporučiti, drugi smatraju da time izlazi previše topline zbog otvaranja vrata pećnice. Osim toga, podlijevanjem kožica neće biti toliko hrskava. Umjesto podlijevanja možete utrljati masnoću, poput maslaca, masti ili maslinova ulja, na kožu neposredno prije pečenja.

Provjerena kupovina

Za slasnu puricu jedan je od važnijih faktora kupiti dobro meso pa je kupovina u mesnici kojoj vjerujete svakako velik plus, ako ne i polovica posla. Ako već nisu vani, izvadite iznutrice, a višak kože možete sačuvati za temeljac. Meso ne morate prati, dovoljno ga je prebrisati papirnatim ručnicima – bakterije će se uništiti na visokim temperaturama u pećnici.

Postupno odleđivanje 

Odleđujete li puricu, najbolji je način da to učinite postupno, u hladnjaku. Kuharica Melissa Clark primjerice preporučuje da je za dva kilograma mesa potreban jedan dan, a najpraktičnije je da ga stavite u posudu ili lim za pečenje koji možete poklopiti.

Dovoljno soli

Ako želite, puricu možete ostaviti u mješavini vode, soli i začinskog bilja, ali s velikim komadom mesa to može biti dosta nespretno. Umjesto da je ostavite u vodi, puricu je jednostavnije samo dobro nasoliti i ostaviti je tako preko noći. Odlučite li se za suhu marinadu, računajte da vam za kilogram mesa treba žličica soli. Nasoljena purica u hladnjaku može stajati najdulje tri dana.

Voće i začini za sočnost

Voće i začini koji se stavljaju u unutrašnjost purice prije pečenja ne pružaju samo aromu nego i omekšavaju meso. Kao inspiracija za punjenje mogu poslužiti luk, jabuka, limun, naranča, lovor, oguljeni češnjak, lišće celera, peršin i majčina dušica.

Pripazite na nadjev

Nadjev nije obvezan, no odlučite li se za takav prilog, imajte na umu da puricu valja štedljivo napuniti. Razlog tome je što će nadjev narasti u pećnici. Pečenjem nadjeva od primjerice riže, heljde ili starog kruha s iznutricama u purici, lijepo će se prožeti s mašću koja će se polako topiti. Napunite li puricu nadjevom, imajte na umu da će to produljiti vrijeme pečenja – i to najmanje za pola sata.

Imate li kuhinjski termometar, izmjerite temperaturu nadjeva prije nego što izvadite pečenje iz pećnice. I puretina i nadjev moraju doseći 74 Celzijeva stupnja. Ako je puretina gotova, ali nadjev nije – što je izgledan scenarij, izvadite puretinu iz pećnice da se odmori, prebacite nadjev u lim za pečenje i vratite ga u pećnicu dok ne postigne odgovarajuću temperaturu.

Pravilno vezanje špagom

Ne punite li puricu nadjevom, nema je potrebe vezati kuhinjskom špagom ili koncem. Omogućite li krilcima i batacima da oko njih nesmetano kruži topli zrak, meso će se ravnomjernije ispeći. Vezanjem mesa nadjev će ostati na svojem mjestu, posebno u trenutku kad puricu premještate s lima za pečenje na dasku za rezanje.

Najlakše ćete je zavezati tako da purici prekrižite batake i kuhinjskom ih špagom podvežete na krajevima, odmah iznad zgloba. Špagu dvaput omotajte oko nogu. Dugački komad špage omotajte oko mesa tako da su krila položena na prsa. Špagu čvrsto zavežite u čvor ili mašnu na vrhu prsa.

Pravilna temperatura ili vrijeme pečenja

Puricu možete peći na 175 do 180 Celzijevih stupnjeva, a vrijeme ovisi o težini. Dok će se pečenje teško 4-5 kg peći oko dva i pol sata, a 5,5 kg do 6,3 tri sata, za 6,3 kg do 7,7 kg trebat će 3,5 sata. Kako biste provjerili je li pečena, temperaturu počnite provjeravati barem 15 minuta prije predviđenog kraja.

Kuhinjski termometar stavite u najdeblji dio mesa, u zabatak i ispod krila, izbjegavajući kosti. Meso je gotovo kad se temperatura popne na 74 stupnja. Nakon pečenja ostavite barem dvadeset minuta do pola sata da se purica odmori kako sokovi ne bi iscurili iz mesa prilikom rezanja. Pečenje možete labavo prekriti folijom.

Osim kvalitetnog mesa koje je glavni uvjet za pripremu ovog tradicionalnog jela koje će zasigurno zauzeti glavnu poziciju na blagdanskom stolu, sve sastojke za pripremu najsočnije purice potražiti možete u obližnjem Lidlu. Istražite Lidlov bogati asortiman blagdanskih delicija i pošteno počastite svoje nepce za kraj godine. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

  • #hranom oko svijeta
  • #lidl
  • #kako kuhati
  • #purica
  • #puretina
  • #Blagdani
  • #meso
viber Created with Sketch.
!Komentari su onemogućeni za ovaj članak.
inspirativno najčitanije
Najsretnija Nova: 3 ponude u zadnji čas po fer cijenama
Crno jaje
Najsretnija Nova: 3 ponude u zadnji čas po fer cijenama
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Rolada od purećih prsa recept
Kraće se peče
Ne morate ispeći cijelu puricu za Božić! Umjesto toga napravite roladu od prsa - meso je sočno i jako fino
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete
Patatas panaderas
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete
Što je stol bez tradicije - može li proći Badnjak bez bakalara?
Da ili ne?
Što je stol bez tradicije - može li proći Badnjak bez bakalara?
Vinarija Orahovica – U srcu tradicije, s pogledom na budućnost
Oglas
Vinarija Orahovica – U srcu tradicije, s pogledom na budućnost
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Nije jeftino, ali je fino
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Recepti za torte za blagdane
Božanstvenog okusa
Ove torte savršen su izbor za Božić i blagdane – imamo 10 fantastičnih recepata za sve ukuse
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira
Prefina!
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Topi se u ustima
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Peteročlana obitelj kod Našica otrovala se ugljikovim monoksidom
Kod Našica
Horor na istoku Hrvatske: Otrovana cijela obitelj, među njima i dvoje djece. Kad je serviser ušao u kuću...
Bulj potjerao romski orkestar s ulica grada: "Pjevanje te pjesme nije primjereno"
Gradski šerif
Bulj potjerao romski orkestar iz Sinja: "Pjevanje te pjesme nije primjereno"
Sud odbio prijedlog Beroševe obrane za izdvajanje dokaza
afera Mikroskopi
Donesena važna odluka na suđenju Berošu: Sve je zakonito!
show
Andrea Šušnjara proslavila prvu godišnjicu solo karijere koncertom u Splitu
emocije na vrhuncu
Naša pjevačica prekinula koncert zbog suza koje nije mogla zaustaviti: "Na to ne mogu ostati imuna"
Nikoli Grmoji uoči Badnjaka preminula punica
''čekaj nas gore...''
Nikola Grmoja uoči blagdana objavio pretužnu vijest: ''Sprovod na Badnjak, na prvu nespojivo...''
Oglasila se Maja Šuput zbog incidenta na božićnom domjenku ZET-a
incident šokirao hrvatsku
Oglasila se Maja Šuput nakon skandala na božićnom domjenku ZET-a, imala je slično iskustvo
zdravlje
Kuglice od keksa i čokolade koje nestanu za pet minuta – donosimo 5 neodoljivih recepata bez pečenja
Svi ih obožavaju
Kuglice od keksa i čokolade koje nestanu za pet minuta - donosimo 5 neodoljivih recepata bez pečenja
Znanstvenici šokirani: Stari lijek za tlak mogao bi usporiti jedan od najopasnijih tumora mozga!
Koristi se desetljećima
Znanstvenici šokirani: Stari lijek za tlak mogao bi usporiti jedan od najopasnijih tumora mozga!
Ovaj faktor ubrzava Alzheimerovu bolest – a mnogi ga ignoriraju!
Šokantni podaci nove studije
Ovaj faktor ubrzava Alzheimerovu bolest – a mnogi ga ignoriraju!
zabava
Kviz koji je sve osim lagan - samo za prave znalce
Pokažite što znate!
Kviz koji je sve osim lagan - samo za prave znalce
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Urnebesno
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Psihologinja s Harvarda ističe jednu tvrdnju koja će prekinuti svaki odnos i vezu! Kad ovo kažete, gotovo je
Mix
Psihologinja s Harvarda ističe jednu tvrdnju koja će prekinuti svaki odnos i vezu! Kad ovo kažete, gotovo je
tech
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
U potpunosti isti
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: To je “tragedija za potrošače”
Jeste koristili njihove proizvode?
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: "To je tragedija za potrošače"
Gdje je Djed Božićnjak upravo? Pratite svaki njegov potez na putu prema Hrvatskoj
Tradicija duga više desetljeća
Gdje je Djed Božićnjak upravo? Pratite svaki njegov potez na putu prema Hrvatskoj
sport
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
SPREMAN JE
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
Poražavajuće riječi iz Real Madrida: "Modrić je bio glavni autoritet, a sada..."
Odbacili ga
Poražavajuće riječi iz Madrida: "Modrić je bio glavni autoritet, a sada..."
Bomba iz Italije! Romano otkrio: Evo koliko je europski velikan nudi za Branimira Mlačića
Bomba iz Italije!
Romano otkrio: Europski velikan se sastao s Mlačićem, evo koliku cifru nude Hajduku
tv
MasterChef: Pobjeda koja je ostavila itekako gorak okus u ustima! "Uopće mi ovo nije nagrađujuće!"
ŠOK
Pobjeda koja je ostavila itekako gorak okus u ustima! "Uopće mi ovo nije nagrađujuće!"
MasterChef: Finalni ciklus MasterChefa započinje dvobojem Krunoslava i Endrine
NAPETO!
Finalni ciklus MasterChefa započinje dvobojem Krunoslava i Endrine
MasterChef: Krunoslav razočarao žiri svojim jelima! "Ljuti me to što nisi bio spreman!"
NIJE ISKORISTIO PRILIKU
Krunoslav razočarao žiri svojim jelima! "Ljuti me to što nisi bio spreman!"
putovanja
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Nije jeftino, ali je fino
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Topi se u ustima
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
novac
Larry Ellison odlučio osobno jamčiti s 40 milijardi dolara za preuzimanje Warner Bros Discoveryja
Bitka se nastavlja
Larry Ellison odlučio osobno jamčiti s 40 milijardi dolara za preuzimanje Warner Bros Discoveryja
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Zaboravite povratak vinila - jedan drugi otpisani medij hit je na ovogodišnjim božićnim listama
potražnja rasla 75 posto
Zaboravite povratak vinila - jedan drugi otpisani medij hit je na ovogodišnjim božićnim listama
lifestyle
Ana Gruica Uglešić u Zarinoj haljini na božićnom partiju GKM Split 2025.
Cjenovno prihvatljiva
Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji
Savjeti za savršenu makovnjaču i orahnjaču
Bez greške
Pet muka koje mučimo s orahnjačom i makovnjačom napokon su riješene, pročitajte savjete
Kolinda Grabar-Kitarović na dodjeli nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora
ELEGANTNO IZDANJE
Kultna torbica, efektne salonke, elegantna haljina... Izdanje Kolinde Grabar-Kitarović je bez greške
sve
Andrea Šušnjara proslavila prvu godišnjicu solo karijere koncertom u Splitu
emocije na vrhuncu
Naša pjevačica prekinula koncert zbog suza koje nije mogla zaustaviti: "Na to ne mogu ostati imuna"
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
SPREMAN JE
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
Nikoli Grmoji uoči Badnjaka preminula punica
''čekaj nas gore...''
Nikola Grmoja uoči blagdana objavio pretužnu vijest: ''Sprovod na Badnjak, na prvu nespojivo...''
Francuska salata - 2
Ispravite ih

Kako napraviti savršenu francusku salatu? 5 čestih pogrešaka zbog kojih neće biti ukusna

Iako je kreativnost dopuštena, kao i eksperimentiranje s namirnicama, okusima i teksturama, ipak postoje neka pravila koje ne treba kršiti kako biste dobili savršenu salatu... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Pečeni odojak Hrana i piće
    Topi se u ustima

    Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu

  • Francuska salata - 2 Hrana i piće
    Ispravite ih

    Kako napraviti savršenu francusku salatu? 5 čestih pogrešaka zbog kojih neće biti ukusna

  • Savršeno mesno pečenje Hrana i piće
    Mmm, tako dobro!

    Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close