• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #hranom oko svijeta

Za prste polizati! 7 savjeta uz koje će blagdanska purica biti sočnija nego ikad prije

Nabavite dobro meso, posudite termometar (ako ga nemate) pa prepišite savjete od profića kako biste dobili savršeno pečenje.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 18.12.2023 08:53 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"

Odlučite li se na "projekt purica" i želite li dobiti sočno meso, najbolje je prepisati trikove od profesionalaca. Za fino pečenje postoji više koraka kojih se moramo pridržavati: od kupovine dobrog mesa, eventualno pravilnog odleđivanja, mudrog odabira temperature pečenja i obveznog odmaranja mesa.

Od velike će vam koristi biti kuhinjski termometar pa ga vrijedi kupiti ili posuditi od susjeda, ako želite biti sigurni da će se meso dobro ispeći, ali ostati sočno.

Ovisno o receptu, neki se kuhari zalažu za suhe marinade, drugi nisu pristalice podlijevanja tijekom pečenja, a ima i onih koji nadjev nikada ne peku u mesu. Na vama je da se odlučite kome ćete se prikloniti. 

Kad je riječ o podlijevanju purice tijekom pečenja, postoje dvije kulinarske struje – dok će ga neki chefovi toplo preporučiti, drugi smatraju da time izlazi previše topline zbog otvaranja vrata pećnice. Osim toga, podlijevanjem kožica neće biti toliko hrskava. Umjesto podlijevanja možete utrljati masnoću, poput maslaca, masti ili maslinova ulja, na kožu neposredno prije pečenja.

Provjerena kupovina

Za slasnu puricu jedan je od važnijih faktora kupiti dobro meso pa je kupovina u mesnici kojoj vjerujete svakako velik plus, ako ne i polovica posla. Ako već nisu vani, izvadite iznutrice, a višak kože možete sačuvati za temeljac. Meso ne morate prati, dovoljno ga je prebrisati papirnatim ručnicima – bakterije će se uništiti na visokim temperaturama u pećnici.

Postupno odleđivanje 

Odleđujete li puricu, najbolji je način da to učinite postupno, u hladnjaku. Kuharica Melissa Clark primjerice preporučuje da je za dva kilograma mesa potreban jedan dan, a najpraktičnije je da ga stavite u posudu ili lim za pečenje koji možete poklopiti.

Dovoljno soli

Ako želite, puricu možete ostaviti u mješavini vode, soli i začinskog bilja, ali s velikim komadom mesa to može biti dosta nespretno. Umjesto da je ostavite u vodi, puricu je jednostavnije samo dobro nasoliti i ostaviti je tako preko noći. Odlučite li se za suhu marinadu, računajte da vam za kilogram mesa treba žličica soli. Nasoljena purica u hladnjaku može stajati najdulje tri dana.

Voće i začini za sočnost

Voće i začini koji se stavljaju u unutrašnjost purice prije pečenja ne pružaju samo aromu nego i omekšavaju meso. Kao inspiracija za punjenje mogu poslužiti luk, jabuka, limun, naranča, lovor, oguljeni češnjak, lišće celera, peršin i majčina dušica.

Pripazite na nadjev

Nadjev nije obvezan, no odlučite li se za takav prilog, imajte na umu da puricu valja štedljivo napuniti. Razlog tome je što će nadjev narasti u pećnici. Pečenjem nadjeva od primjerice riže, heljde ili starog kruha s iznutricama u purici, lijepo će se prožeti s mašću koja će se polako topiti. Napunite li puricu nadjevom, imajte na umu da će to produljiti vrijeme pečenja – i to najmanje za pola sata.

Imate li kuhinjski termometar, izmjerite temperaturu nadjeva prije nego što izvadite pečenje iz pećnice. I puretina i nadjev moraju doseći 74 Celzijeva stupnja. Ako je puretina gotova, ali nadjev nije – što je izgledan scenarij, izvadite puretinu iz pećnice da se odmori, prebacite nadjev u lim za pečenje i vratite ga u pećnicu dok ne postigne odgovarajuću temperaturu.

Pravilno vezanje špagom

Ne punite li puricu nadjevom, nema je potrebe vezati kuhinjskom špagom ili koncem. Omogućite li krilcima i batacima da oko njih nesmetano kruži topli zrak, meso će se ravnomjernije ispeći. Vezanjem mesa nadjev će ostati na svojem mjestu, posebno u trenutku kad puricu premještate s lima za pečenje na dasku za rezanje.

Najlakše ćete je zavezati tako da purici prekrižite batake i kuhinjskom ih špagom podvežete na krajevima, odmah iznad zgloba. Špagu dvaput omotajte oko nogu. Dugački komad špage omotajte oko mesa tako da su krila položena na prsa. Špagu čvrsto zavežite u čvor ili mašnu na vrhu prsa.

Pravilna temperatura ili vrijeme pečenja

Puricu možete peći na 175 do 180 Celzijevih stupnjeva, a vrijeme ovisi o težini. Dok će se pečenje teško 4-5 kg peći oko dva i pol sata, a 5,5 kg do 6,3 tri sata, za 6,3 kg do 7,7 kg trebat će 3,5 sata. Kako biste provjerili je li pečena, temperaturu počnite provjeravati barem 15 minuta prije predviđenog kraja.

Kuhinjski termometar stavite u najdeblji dio mesa, u zabatak i ispod krila, izbjegavajući kosti. Meso je gotovo kad se temperatura popne na 74 stupnja. Nakon pečenja ostavite barem dvadeset minuta do pola sata da se purica odmori kako sokovi ne bi iscurili iz mesa prilikom rezanja. Pečenje možete labavo prekriti folijom.

Osim kvalitetnog mesa koje je glavni uvjet za pripremu ovog tradicionalnog jela koje će zasigurno zauzeti glavnu poziciju na blagdanskom stolu, sve sastojke za pripremu najsočnije purice potražiti možete u obližnjem Lidlu. Istražite Lidlov bogati asortiman blagdanskih delicija i pošteno počastite svoje nepce za kraj godine. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

  • #hranom oko svijeta
  • #lidl
  • #kako kuhati
  • #purica
  • #puretina
  • #Blagdani
  • #meso
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Gradovi koje bih opet posjetio. I oni koje više ne bih.
Sto ljudi...
Vedranova lista: Gradovi koje bih uvijek opet posjetio i oni u koje se nikad ne bih vratio
Sancocho gulaš recept
Jako fino
Ovakav gulaš još nište probali! Sancocho se radi od više vrsta mesa, stvoren je za velika društva i posebne prilike poput Božića
Ana Antunović: Topli kruh s tatarskim biftekom kojem nije odolio ni žiri MasterChefa
Pokrovitelj DI-GO
Ana Antunović: Topli kruh s tatarskim biftekom kojem nije odolio ni žiri MasterChefa
Kako napraviti vruću sangriju?
Začinjena i tako fina
Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Harry's Piccolo
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policajac izboden u Splitu
napad u Splitu
Izbodeni policajac bori se za život, procurili detalji o napadaču: Ima samo 18 godina
Snimka policijskog postupanja u Trilju izazvala reakcije
Oglasila se policija
VIDEO Širi se snimka: Policajac u kombiju brutalno udara uhićenika, kolege zatvorile vrata
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
nova obveza
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Kaja Vidmar podijelila tople obiteljske prizore sa Šimom Vrsaljkom i djecom
''ljubav!''
Vrsaljkova Kaja podijelila tople obiteljske prizore s našim nogometašem i djecom
Tko je supruga Marka Solde, Borna Soldo?
njegova podrška
Tko je supruga 22-godišnjeg junaka Dinama? Bivša je hrvatska misica, a ljubav je brzo planula
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Koliko zalijevati božićnu zvijezdu? Evo zašto vam vene i prije Božića
Nezaobilazna tijekom blagdana
Koliko zalijevati božićnu zvijezdu? Evo zašto vam vene i prije Božića
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
tech
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Spoj robotike i AI-ja
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
sport
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
VIDEO Španjolci ogorčeni prizorima s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Skupa mjesta
VIDEO Španjolska bruji o prizoru s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Trener Kocaelispora demantirao glasine da Petković napušta klub: "Dopustite mi da kažem ovo..."
Jasno i glasno
Trener Kocaelispora: "Bruno Petković napušta klub? Dopustite mi da kažem ovo..."
tv
Skrivena sudbina: Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
SKRIVENA SUDBINA
Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
MasterChef: Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
NOVI IZAZOV
Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
putovanja
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
novac
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Parlament, Vijeće i Komisija složni
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Sočna pečena purica
Trik za sočnost

Ovo treba napraviti unaprijed ako na Božić želite uživali u sočnoj i mekanoj purici

Pečenje purice iziskuje mnogo pažnje, jer je ovu pticu vrlo lako presušiti u termičkoj obradi. Da se to ne bi dogodilo, korisno je poslužiti se sljedećim trikom. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Sočna pečena purica Hrana i piće
    Trik za sočnost

    Ovo treba napraviti unaprijed ako na Božić želite uživali u sočnoj i mekanoj purici

  • Pečena janjetina Hrana i piće
    Neodoljiva

    Kako je odabrati i pripremiti? Sve što morate znati prije nego što odlučite kod kuće ispeći janjetinu

  • Sarma Hrana i piće
    Sto ljudi...

    Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close