Dobri stari medaljoni od lungića osvježeni ovom novom kombinacijom okusa mogli bi se često naći na vašem kućnom meniju.
Umak je jednostavan umak od vrhnja, a neočekivani preokret unose čili i limun, a tko voli, neka se ne boji dodati i poštenu šaku nasjeckanog vlasca. Sjajno ide ostale začine i meso, a okus je dovoljno poseban da ovo jelo zovete svojim imenom, jer ono nipošto nije samo "lungić u saftu".
Zahvaljujući malim komadima mesa koji su brzo pečeni, za ovaj recept trebat će vam samo dvadesetak minuta. Ako nemate svježu čili papričicu, možete koristiti suhe ljuskice ili mljevenu ljutu papriku.
Gotovo jelo odlično će se slagati s pireom, rižom ili povrćem kuhanim na pari.
Sastojci za svinjske medaljone s u umaku s čilijem i limunom:
- 500 g svinjskog filea, narezanog medaljone
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 čili papričica, očišćena i narezana na sitno
- 150 ml suhog bijelog vina
- sok od 1/2 limuna
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 1 šaka nasjeckanog svježeg vlasca (po želji)
- sol
- papar
Priprema svinjskih medaljona s u umaku s čilijem i limunom:
- Svinjski file narežite na tanke kriške, pa svaku istucite batom za meso. Posolite, popaprite i popržite u tavi zagrijanoj na visoku temperaturu i na jakoj vatri. Ostavite medaljone sa strane.
- U istu tavu stavite papričicu i pržite uz miješanje otprilike 1 minutu. Ulijte vino i kuhajte dok se ne reducira na pola, zatim umiješajte sok od limuna i vrhnje za kuhanje. Smanjite vatru i kuhajte umak 5 minuta dok se malo ne zgusne.
- Vratite odreske u tavu, neka ih umak čitave prekrije, i kuhajte još 2-3 minute. Umiješajte pola šake vlasca i začinite po želji.
- Poslužene medaljone dodatno pospite svježim vlascem za ukras.
Farma Mali raj: Uživajte u "najzabačenijem dijelu svijeta" na samo dva i pol sata od Zagreba +7