Kongo kocke (eng. Congo Squares) tradicionalni su američki desert koji uvelike nalikuje na kolač blondie, odnosno svjetliju verziju browniesa.
Ovi kolači dijele i većinu istih sastojaka kao i taj kolač, poput jaja, brašna, smeđeg šećera i čokolade.
Nitko nije siguran kako su Kongo kocke dobile ime. Neki vjeruju da ime potječe od imena trga u New Oreansu, drugi da je povezano sa sobom Kongo u Las Vegasu, a treći da ima veze s istoimenom državom u Africi.
Bilo kako bilo, riječ je o vrlo popularnom receptu za slasticu mekane teksture koju mogu napraviti i najveći amateri u kuhinji.
Svi sastojci se izmiksaju, preliju u lim za pečenje i ispeku u pećnici. Najbolje je pustiti ih da se ohlade do kraja prije nego što ih narežete i poslužite.
Sastojci za kolač:
- 480 g smeđeg šećera
- 320 g brašna
- 300 g čokoladnih kapljica
- 125 g nasjeckanih oraha
- 35 grama kokosovih pahuljica
- 3 jaja
- 2,5 čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Priprema kolača:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pravokutni lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje i odložite sa strane.
- U mikseru istucite omekšani maslac sobne temperature sa smeđim šećerom.
- Dodajte jedno po jedno jaje i u smjesu i nastavite miksati dok se sastojci ne sljube.
- Dodajte ekstrakt vanilije.
- Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa dodajte sve zajedno u smjesu.
- Prebacite dobivenu smjesu u posudu za pečenje.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35 do 40 minuta, odnosno dok se kocke termički ne obrade do kraja.
- Pustite da se kolač ohladi do kraja, a potom ga narežite na kocke i poslužite. Dobar tek!
10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa +3