Strossmayerov trg u Zagrebu ne miruje. Otpratili smo festival burgera, no odlična vibra uz gomilu sjajnih događanja se nastavlja, a zabava će trajati do 27. rujna. YES Feel Good Festival fino će nas ušuškati u jesenski đir okusima i mirisima sjajne ekipe kreativaca u čijim se kućicama osjećamo kao doma kod prijatelja koji kuhaju tako dobro da bismo im svaki dan došli na ručak.

U šarolikoj ponudi nitko neće ostati gladan, bilo da se radi o ekipi štovatelja finih komada mesa, onima koji desert jedu prije predjela ili gurmanima koji se najbolje osjećaju nakon zdravih zalogaja. Na kućicama punim entuzijazma jede se (dezinficiranim) prstima, ali i žlicama punim okusa i mirisa koji griju možda i bolje od zagrljaja. Stoga, ako ste žedni, ili željni sočnog street fooda – pravac, Strossmayerov!

Bruschette u carstvu konoplje

Tko se poželi odmoriti od mesa, ili se od njega odmara već neko vrijeme, može iskušati fini namaz od povrća i konoplje na bruschetti, najbolje uz jedan od čajeva s konopljom za potpuni doživljaj. Urban Farm bavi se indoor uzgojem na Trešnjevci, gdje imaju vertikalnu farmu i eksperimentiraju s konopljom. U ovoj je zdravoj priči naglasak na proteinima i lužnatosti konoplje koja neutralizira kiseline. Stoga ako ste se noć prije umorili i potrebno vam je nešto da vas vrati u život, iskušajte slasne zalogaje (20 kuna) i bezalkoholne koktele.

Porterhouse iz hiže vrhunskog mesa

Tko se kuži u vrhunsko meso, zasigurno je negdje nešto čuo o Đurinoj Hiži na vrhu Tonimir brijega iznad Varaždinskih Toplica, ili pak Reshetki koja je žarila i palila Zagreb Burger Festivalom sa svojim burgerom od odležalog bifteka. Spaja ih lik i djelo Nikole Božića, nepopravljivog „ovisnika“ o svemu što ima veze s vrhunskim komadima mesa, vatrom i dimom. Okej, vjerojatno ne baš o svemu, ali ponosni vlasnik možda najvećeg dry agera u mesnoj, ovaj, Lijepoj Našoj. Ako vam i dalje ne zvoni, možda je najbolje da krenete prema kućici Đurine Hiže i bacite oko na Kombo Džambo, gdje vas čeka porterhouse steak od cirka nešto više od kile čiste slasti (a jaa jee). Sasvim dovoljno za tri osobe (makar smo na svoje oči vidjeli da su ga neki gotovo smazali i sami). Uz tu ćete predivnoću dobiti i butelju, a zadovoljstvo ćete platiti 500 kuna. Možda vam zvuči puno, ali kad se sve zbroji ili podijeli u ekipi - vrijedi.

Nakon susreta sa žarom domaći slavonski porterhouse od simentalke neko vrijeme miruje da bi svi sokovi ostali u mesu, a zatim se dodaju začini te koja kap istarskog maslinova ulja koja u kompi s ramstekom i biftekom stvara senzaciju. Za polizati prste, kao i drvenu dasku s pokojom kapi hedonističkih sokića. Osim porterhousea, u Hiži vas čeka i picanha steak, a ima i fine bučnice, zagorskih štrudli od sira iz kamado grilla, kao i burger E buraz, ako ste propustili kombinaciju parfea od jetre, relisha od krastavaca i majoneze s češnjakom.

Rižoti u znaku jeseni 

O ukusima se ne raspravlja? Mi smo odlučili raspraviti i podijeliti se u dva kušačka klana kada su stigle zdjelice pune mirisa, okusa i boja iz Marketa. Rižoto s kremom od graška, kozjim sirom, reduciranim acetom balsamicom i crumbleom od špeka vs. rižoto sa sporo pečenim junećim obrazima kojima treba više od pola radnog dana da omekšaju. Zaigrate li za zeleni klub, mogla bi vam se svidjeti kremoznost koja se isprepliće s teksturom špeka što zaigrano hrska i pretapa se s acetom koji taman lijepo podigne i grašak, i kozji sir.

Poklonici junetine navijali su pak za obraze toliko meke kao da ih je kakva tetka danima štipala od miline. Osim obraza, rumeni se i pire od pečene jabuke u jesenskom điru, a bombice okusa, ukiseljene rotkvice taman očiste nepce da poželite novi zalogaj riže i mesa, pa tako unedogled. Možda bi se dva tima ukusima sastala na crnom rižotu sa zelenom kremom od graška, ali trebalo je nešto ostaviti i za drugi put. Cijene šarenih zdjelica kreću se od 62 do 76 kuna, a porcije su sasvim dovoljne da kući odemo siti i sretni.

Čade je car! 

Jeste li upoznali Čadu? Smoker Čade, nazvan prema simpatičnom, lijenom – i ogromnom volu, remek-djelo je braće Nekić iz kojeg izlaze gurmanske senzacije što mirišu tako dobro da se ne bismo odvajali od opojne arome. Osim čudesnog stroja u priči Nekic Trucksa važnu ulogu igraju i vrhunsko meso, kao i domaći sastojci iz vrta. Da se jednaka pozornost pruža mesu i drvetu, koje je toliko važna karika u kreiranju Nekićevih okusa da složna braća imaju i svoj trezor za drvo o kojem se brine njihov otac, pisali smo ovdje.

Pulled pork najpoznatije je street food jelo s jelovnika Nekic Trucksa, opjevano na festivalima. Veliki komadi mesa pripremaju se na niskim temperaturama u smokeru. Mezetluk BBQ ogledni je primjerak koji osim prosušenom grabovu drvetu odaje počast i jesenskim plodovima. Mesnate rog paprike i patlidžani u smokeru se pretvaraju u „dimne bombe okusa“ koje se savršeno slažu s mekim mesom i jogurtom, aromama bliskim Isoku, ali bez egzotičnih začina. U kombinaciji s Nekićevim koktelima i gemištima Mezetluk je pun pogodak. Cijena: 47 kuna.

Latino tortilje

Latinoamerička kuhinja s domaćim okusima uveseljava obožavatelje gurmanskih festivala iz godine u godinu. El Toro je ovoga puta pripremio Smokey spicy burger, kao i Classic burger, a oni koji ne traže ništa klasično navratiti mogu po Quesadillu pulled bull. U mekoj tortilji pronaći ćete pregršt sastojaka koji čine kompletan obrok punog okusa. Sporo kuhanom biku El Toro je pridružio blage paprike Aji Amarillo koje se diče razigranim, svježim aromama. U moćnoj su kombinaciji i mozzarella, domaći BBQ umak, pregršt coleslaw salate, kao i hrskavi luk. Cijena: 60 kuna.

Boško i fuži

Cheese bar je tata-mata za domaća jela koja se satima krčkaju na vatri, bez žurbe kako bi se dobio tanjur pun umamija i nota koje gađaju u žicu, često obojeni tradicijom. Među klasicima možete pronaći kuhane kobasice u teranu, kao i gulaš od divljači koji „vrišti“ jesenskim slastima – kestenima, vrganjima i šumskim začinima potpomognut bučom i dimljenom paprikom.

Ako ga još niste okusili, brudet od jegulja i žaba, slavni „Neretvanac“ poslužuje se s palentom. Ima tu i graha s mljevenim mesom, burgera – kao i boškarina s fužima (60 kuna) koji nam je zapeo za oko, pa i hipnotički nas uvukao u tanjur. Bezobrazno sočno meso koje je satima omekšavalo uz domaću mrkvu i celer te domaća tjestenina jelo je koje, bez filozofiranja vrijedi kušati i nekoliko puta. Ništa manje slasna nije ni pulled pork tortilja u kojoj se s veseljem otkrivaju pikantne uzbudljivosti te uživa u hrskavoj, zapečenoj tortilji.

Ćevapi u sendviču

Svaka čast kreativnostima, ali čovjek se ponekad zaželi dobrih starih chevosa u lepinji. Još ako je lepinja taman sočna, ćevapi kakvi trebaju biti, i to s finim slojem kreme od kajmaka i luka, a pivo hladno – za sreću dovoljno. Streets zna da street food treba biti praktičan, a to ne vrijedi samo za chevose koji se jedu poput sendviča nego i za burgere, kao i piletinu u ciabatti. Streetsov burger navukao je jesenske boje umakom od pečenih paprika, kao i tostiranim sjemenkama buče. Piletini pak sočnost daju domaći tartar umak, salsa, kukuruz, mladi luk i kupus.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju