Na plaži ne moramo jesti samo sendviče ili čips. Pritom nimalo ne želimo osporiti važnost ove kultne kombinacije na kojoj su generacije preživjele izlete i ljetovanja, "kruha-paštete i paradajz k'o jabuka"?

Sendviči su, kao i kruh i pašteta, najčešći i klasičan izbor za plažu zato što ih je jednostavno zapakirati i prenositi, jedu se rukama i ne zahtijevaju nikakav pribor ili posuđe. Ali hrana za plažu može biti i puno maštovitija, a nećete potrošiti ništa više vremena nego što biste potrošili na spremanje sendviča. A s malo drugačijom hranom i onaj uvijek isti odlazak na plažu postat će malo posebniji.

Možete napraviti pravi mali gastro-piknik na plaži i uživati u iznenađujuće ukusnim, osvježavajućim i jednostavnim jelima u predasima od brčkanja. Za aktivan dan na suncu dobro će vam doći hrana koja nije topla i teška, nego lagana, osvježavajuća, hidratizirajuća. Trebala bi vam dati i potrebnu energiju za sportske izazove koji su pred vama, a jednako je bitno i da nije lako kvarljiva na suncu.

Unesite malo raznolikosti u godišnji odmor i štih finog restorana na plažu s nekim od ovih ukusnih jela. Napravili smo izbor ukusnih grickalica, zalogajčića, predjela, salata-obroka i napitaka pa dajte šansu ovim jednostavnim i možda neobičnim idejama – vaše će nepce biti zadovoljno.

Plata s voćem i sirom

Složite platu s izborom sireva, dodajte krekere i voće: grožđe, smokve, bobičasto i suho voće, orahe i bademe.

Hrskavi slanutak

Prepržite slanutak mariniran umakom od soje ili mješavinom začina po vašem izboru – dobro će mu stajati i slatka i ljuta paprika, kim i češnjak.

Grisini s pršutom

Vrh svakog grisina omotajte kriškom pršuta i poslužite uz manje-više sve s ovog popisa. Suho meso uvijek je bolji izbor za plažu, kao i sva mjesta na kojima nemate pravi hladnjak.

Gazpacho ili hladna juha od krastavaca

Ulijte gazpacho od rajčice ili hladnu juhu od krastavaca u manje tegle ili posude koje se mogu hermetički zatvoriti. Dobit ćete osvježavajuće predjelo ili međuobrok i gotove porcije.

Salata od krastavaca

Narežite krastavce i luk i začinite feta-sirom, maslinama i laganim preljevom, onaj od jogurta bit će posebno osvježavajuć.

Hladna salata s tjesteninom

Napravite hladnu salatu s tjesteninom i nasjeckanom piletinom od jučer (ili tofuom), mrkvom, paprikom i ljutim ili blagim umakom po želji.

Salata od kvinoje

Za zdrav obrok na plaži napunite listove zelene salate ukusnom salatom od kvinoje i svježih cherry rajčica, krastavaca i avokada. Popaprite i prije jela poškropite limunom.

Smrznuta voćna salata

Narežite voće koje volite (lubenice, ananas, dinju, grožđe, breskve…) na komadiće veličine zalogaja, promiješajte i zaledite prije odlaska na plažu.

Voda s krastavcem i mentom

Pripremite osvježavajuće aromatično piće tako što ćete narezati krastavce, dodati svježe listiće mente i kap limuna i sve preliti vodom. Neka stoji sat do dva u hladnjaku, a prije odlaska na plažu procijedite.

Ako možete, nosite prijenosni hladnjak na plažu, a bez obzira na njega izbjegavajte lako kvarljive namirnice. Veća daska za rezanje odlično će glumiti stol, a pripremom hrane veličine zalogaja i unaprijed pripremljenim porcijama riješit ćete i muku s posuđem i priborom za jelo. Ostaje vam samo guštati... I pokupiti smeće za sobom. ;) 

5 recepata za fina jela s mahunama koja će obožavati i oni koji nisu veliki ljubitelji povrća Mahune pirjane s lukom i rajčicama Mahune su ljetno povrće U mahune možete dodati i malo špeka +1 Gulaš s mahunama

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju