Strawberry Fool britanski je desert s ovim proljetnim voćem u glavnoj ulozi.

Neki tvrde da je dobio ime od francuskog termina fouler koji označavanje gnječenje ili pretvaranje namirnice u pire. Jagode se, uistinu, zgnječe prije nego što se povežu s ostalim sastojcima u ovom desertu.

Drugi su, pak, uvjereni, da je recept toliko jednostavan da ga može svladati i najveća budala.

Vjeruje se da je prvi Strawberry Fool napravljen još u 16. stoljeću – tada se pripremao s kremom, a danas se uglavnom radi od šlaga. Iako se bilo koja vrsta voća može upotrijebiti u desertu, najčešće se radi s jagodama i rabarbarom.

Sastojci za Strawberry Fool:

  • 500 g očišćenih svježih jagoda
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 30 ml limunova soka
  • 25 g šećera u prahu
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat crnog mljevenog papra
  • svježi listići mente za ukrašavanje

Priprema:

  1. Operite jagode, uklonite zelene dijelove, a plodove narežite na manje komade.
  2. Stavite jagode u zdjelu zajedno s limunovim sokom i malo papra.
  3. S vilicom zgnječite jagode u kašu. Pustite da se jagode mariniraju oko sat vremena u hladnjaku.
  4. Vrhnje izmiksajte u šlag zajedno sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije.
  5. Šlag pomiješajte sa zgnječenim jagodama i poslužite u čaši s malom svježih listića mente. Dobar tek!

Iskoristite sezonu: 5 recepata za fina jela koja možete napraviti s jagodama Jagode su sjajna namirnica za pripremu raznih kolača Jagode Svinjski kotleti u umaku od jagoda i balzamičnog octa +1 Torta od jagoda i piškota

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju