Strawberry Fool britanski je desert s ovim proljetnim voćem u glavnoj ulozi.
Neki tvrde da je dobio ime od francuskog termina fouler koji označavanje gnječenje ili pretvaranje namirnice u pire. Jagode se, uistinu, zgnječe prije nego što se povežu s ostalim sastojcima u ovom desertu.
Drugi su, pak, uvjereni, da je recept toliko jednostavan da ga može svladati i najveća budala.
Vjeruje se da je prvi Strawberry Fool napravljen još u 16. stoljeću – tada se pripremao s kremom, a danas se uglavnom radi od šlaga. Iako se bilo koja vrsta voća može upotrijebiti u desertu, najčešće se radi s jagodama i rabarbarom.
Sastojci za Strawberry Fool:
- 500 g očišćenih svježih jagoda
- 250 ml vrhnja za šlag
- 30 ml limunova soka
- 25 g šećera u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat crnog mljevenog papra
- svježi listići mente za ukrašavanje
Priprema:
- Operite jagode, uklonite zelene dijelove, a plodove narežite na manje komade.
- Stavite jagode u zdjelu zajedno s limunovim sokom i malo papra.
- S vilicom zgnječite jagode u kašu. Pustite da se jagode mariniraju oko sat vremena u hladnjaku.
- Vrhnje izmiksajte u šlag zajedno sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije.
- Šlag pomiješajte sa zgnječenim jagodama i poslužite u čaši s malom svježih listića mente. Dobar tek!
Iskoristite sezonu: 5 recepata za fina jela koja možete napraviti s jagodama +1