Maslac je jedna od tajni sjajnog rižota, ali i brojnih drugih jela bez kojih ga ne možemo zamisliti – između ostalog, i savršenog pirea od krumpira. Za dobar pire trebat će vam dobar krumpir, nikako ne mladi ili onaj koji ne sadrži dovoljno škroba kao i malo truda oko pasiranja.

Mikser se nikako ne preporučuje, osobito ako ne želite dobiti gumasti pire. Jedna od chefovskih tajni savršeno kremastog pirea je u tome da se pasira uz dodatak maslaca i tekućine dok je ultravruć – dakle, za flafasto kremastu divotu u tanjuru odmah nakon cijeđenja, bacite se na posao.

Također, smeđi maslac koji se naziva i orašasti maslac (Francuzi to kažu beurre noisette) jedan je od trikova za savršeni pire koji se koristi u dobrim restoranima jer daje finu aromu lješnjaka. Uz malo vježbe, lako ga možete napraviti sami. Cijeli recept se svodi na to da zagrijete hladni maslac na umjerenoj vatri i miješate ga otprilike 13 minuta, dok ne zamiriši po orašastim plodovima.  Caka je u tome da ga maknete s vatre u pravom trenutku, a potom iskoristite za pire.

Tijekom miješanja na vatri maslac će se pjeniti, voda isparavati, a nakon što poprimi nježno smeđu boju prelijte ga u hladnu posudu. Ako ga predugo ostavite na vatri previše će potamnjeti i postati gorak. Osim za pire, odlično paše uz tjesteninu, povrće ili ribu. Razrijedi li se kakvim temeljcem, u trenu ćete dobiti gurmanski umak, a omiljen je i u desertima. Možete ga i spremiti u staklenke pa čuvati u njima tjedan do dva.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju