Pomno oblikovani i ukrašeni, mjesečevi kolačići ili mooncakes u Kini imaju jednak status kao purica u Americi. Svake godine 15. dana osmog mjeseca lunarnog kalendara, kineske i druge azijske kulture obilježavaju sredinu jeseni, kada je mjesec sjajan i okrugao – zbog čega se taj dan naziva i Mjesečev festival.

Ove godine se slavi 29. rujna. Dok se dive mjesecu u krugu obitelji, Kinezi na taj dan uživaju u mjesečevim kolačićima čiji je naziv na kineskom sličan riječi za okupljanje – pa nije slučajno okrugao. Velika pažnja se daje ukrašavaju kolačića koji nose simbole dugog života, ravnoteže, zadovoljstva, kao i raznog cvijeća i životinja. Izraz "mjesečev kolač" prvi put je pronađen 1274. godine u "Knjizi snova" autora Wu Zimua, a prva kuharica o u kojoj je zapisano kako pripremiti mjesečev kolač objavljena je 1792. godine.

Ta kineska slastica je ujedno slatka i slana. Priprema se od paste od sjemenki cvijeta lotosa ili one od crvenog graha te usoljenog žumanjka, smrznute ljepljive riže, pečene svinjetine, svježeg povrća i voća, ali i čokolade, sladoleda, svježeg sira, zelenog čaja i drugih „pitomijih okusa“.

Mooncakes Mooncakes (Foto: Shutterstock)

Kreativnost azijskih slastičara prilikom pripreme mjesečevih kolačića je zadivljujuća pa stoga ne čudi da su neke od slastica izrazito skupe. Nije neobično da kutija mjesečevih kolačića košta i do oko 100 eura. 

Odlučite li se kod kuće pripremiti mooncakes trebat će vam poneki egzotični sastojak. Jedan od njih je zlatni sirup od rafinirane šećerne trske ili šećerne repe, a trebat će vam i lotosova pasta kao i kansui, posebna alkalna mineralna voda koja se u trgovinama može naći i kao „lye water“.

Usoljene žumanjke također možete kupiti u trgovinama s egzotičnim namirnicama, a neki kuhari savjetuju da ih se prije pripreme ostavi kratko u vinu kako bi imali mirisnu aromu. U jednostavnijim varijantama recepata žumanjke možete i izostaviti, ali odlučite li se na avanturu pripreme mjesečevih kolačića možete provjeriti i video u nastavku. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju