• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Juha ratnika: Popularno jelo iz kineskih restorana koje "nitko ne može skuhati sam"

Korijeni hot pota sežu u vrijeme Mongolskog carstva, kada se jela jednostavna juha s komadima konjetine i ovčetine. Krepkom juhom vojnici su vraćali snagu, pripremajući je u vlastitim kacigama...
Punkufer avatar placeholder
N.B. 19.09.2025 06:00 komentari
viber Created with Sketch.
Hot pot - 1
Hot pot - 1 (Foto:Shutterstock)

Galerija Hot pot - 4 0 Hot pot - 3 0 Hot pot - 2 0 Hot pot - 1 0 Iza naziva hot pot krije se jedno od omiljenih kineskih jela koje predstavlja mnogo više od hrane. Čar tog vrućeg lonca leži upravo u dijeljenju, druženju i uživanju.

U trendu Savršeno mesno pečenje Mmm, tako dobro! Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane Pečeni odojak Topi se u ustima Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu CR450 - 4 CR450 Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat

Društvo se okuplja oko proljučale začinjene juhe u koju štapićima ili hvataljkama spuštaju razne sastojke, poput gotovo prozirnih kriški mesa i ribe, gljiva, rakova, povrća, domaćih rezanaca i drugih namirnica.

Koliko je kućanstava u Kini, toliko je i varijacija na temu popularnog specijaliteta koje se nerijetko kombinira s umacima, ali i drugim dodacima.

Juha iz kaciga

Korijeni hot pota sežu u vrijeme Mongolskog carstva, kada se jela jednostavna juha s komadima konjetine i ovčetine. Krepkom juhom vojnici su vraćali snagu, pripremajući je u vlastitim kacigama. Tako barem otkrivaju narodne predaje. Kako se mongolski utjecaj širio, tako je i hot pot prelazio granice i s vremenom se proširio po Kini, Japanu, Vijetnamu i drugim azijskim zemljama.

Danas je hot pot najlakše opisati kao spoj juhe, sastojaka koji se kuhaju i umaka za posluživanje. U modernim restoranima lonci za hot pot nerijetko imaju metalne pregrade kako bi kuhanje bilo što jednostavnije.

I dok će klasičari nerijetko odabrati popularnu kombinaciju piletine, đumbira i tjestenine, oni koji se ne boje pikantnih okusa poigrat će se s ljutim papričicama, sečuanskim paprom i ukiseljenim povrćem. Veganima se često sviđa temeljac od gljiva ili onaj slatko-kiseli od rajčice, a postoje i hrabriji spojevi kokosa s morskim plodovima, nadahnuti tajlandskim okusima.

Kad je riječ o mesu, omiljeni su tanko rezani komadi svinjske potrbušine, zatim rebra, kao i meki komadi janjetine ili junetine te okruglice od mljevena mesa. Nađe se u hot potu i rižinih kolačića, ribljih okruglica, pilećih želuca, jegulja…

Zlatna pravila 

U restoranima se poslužuju gotovi, ali i uradi sam umaci s raznim sastojcima, poput korijandra, sezamovog ulja, octa, sojinog umaka, vlasca, češnjaka i drugih dodataka. Salate, proljetne rolice ili pak pogače također se nađu na stolu. Hot pot ne traži spretnost prilikom pripreme, ali ipak postoje određena pravila – poput onog da se sastojci uvijek ubacuju u dobro zagrijani temeljac.

Treba pričekati da juha ponovno proključa prije dodavanja nove ture sastojaka jer nije dobro da meso ili povrće pluta u mlakoj vodi. Odlučite li se pripremiti vlastiti hot pot, bacite oko na sat jer će gljivama trebati 5–8 minuta, dok se tanko narezana riba ili meso može prekuhati u trenu. Nikako nemojte zaboraviti da je hot pot zajednički obrok pa nemojte prisvojiti sve sastojke za sebe, a ne oprašta se niti umakanje zalogaja dvaput u isti umak.

 

Hot pot - sastojci:

Temeljec:

  • 850 ml pilećeg temeljca
  • 700 ml vode
  • 6–8 shiitake gljiva (svježih ili prethodno namočenih)
  • 900 g bijele rotkve (daikon)
  • 2 mlada luka (zeleni dio)
  • 3–5 kriški svježeg đumbira

Umak:

  • 5 komada mladog luka
  • 6 češnjeva češnjaka
  • 60 ml ulja
  • 1 žlica kikiriki maslaca
  • 2 žlice sojinog umaka
  • 2 žlice satay umaka
  • 1 žlica čili ulja po želji
  • 2 žlice svježeg korijandera (sjeckanog)
  • 1 žlica sezamovih sjemenki
  • 1 žličica sezamovog ulja

Ostale namirnice (po izboru):

  • rezanci
  • rižini rezanci
  • tofu
  • mrkva
  • celer
  • tanko rezane ploške junetine
  • tanko rezane ploške lososa
  • kozice

Hot pot - priprema:

  1. Pripremite umak. U zdjelu dodajte sitno sjeckani mladi luk i češnjak. U malom lončiću zagrijte ulje (oko 4–5 minuta na srednjoj vatri). Da provjerite je li dovoljno vruće, ubacite mali komadić luka – ako počne šuštati i pjeniti se, ulje je spremno.
  2. Vruće ulje prelijte preko luka i češnjaka. Dodajte sojin umak, kikiriki maslac, satay umak, čili ulje (ako koristite), sjeckani korijander, sezam i sezamovo ulje. Dobro promiješajte.
  3. Stavite temeljac u veliki lonac na plinsko ili električno kuhalo na sredini stola.
  4. Operite i pripremite svo povrće i namirnice za kuhanje.Meso, tofu i ribu stavite na odvojene tanjure i rasporedite po stolu.
  5. Kad temeljac zavrije, dodajte svoje omiljene sastojke: junetina se kuha samo 10-ak sekundi, dok gljivama treba nekoliko minuta. Neka rezanci idu kasnije, kad juha već poprimi okus svih sastojaka – tako će biti još ukusniji. Kad su sastojci kuhani, izvadite ih štapićima ili cjedilom, umačite u umak i uživajte!

Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima Škafetin - 13 Škafetin - 3 Škafetin - 7 +20 Škafetin - 6

  • #Recepti
  • #recept
  • #hot pot
  • #kineska kuhinja
  • #azijska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Istra za pamćenje: Večeri uz vatru, fine dining i život kakav se nekad živio
Pokrovitelj MASTERCARD
Istra za pamćenje: Večeri uz vatru, fine dining i život kakav se nekad živio
Neobične božićne tradicije: od ručka u KFC – u do bacanja cipela
Čudno, čudnije, najčudnije
Neobične božićne tradicije: Od ručka u KFC-u do bacanja cipela
Božićni kviz: Ho-ho-hoćete li ubosti sve točne odgovore?
15 prigodnih
Božićni kviz: Ho-ho-hoćete li ubosti sve točne odgovore?
Snowball keksi punjeni Nutellom recept
Snježne kuglice
Prhki keksi punjeni Nutellom savršeni su izbor za blagdane, tope se u ustima i lako se rade
Malo je potrebno da ulice dobiju dušu: Ovaj umjetnik popravlja pločnike šarenim mozaicima
Ljepota ulice
Malo je potrebno da ulice dobiju dušu: Umjetnik koji popravlja pločnike šarenim mozaicima
Usudite se, lako je! Recept za kruh koji nećete naći ni u jednoj pekarici
Miris koji otvara apetit
Usudite se, lako je! Recept za kruh koji nećete pronaći ni u jednoj pekarnici
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Nije jeftino, ali je fino
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Topi se u ustima
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
Recepti za torte za blagdane
Božanstvenog okusa
Ove torte savršen su izbor za Božić i blagdane – imamo 10 fantastičnih recepata za sve ukuse
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira
Prefina!
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Peteročlana obitelj kod Našica otrovala se ugljikovim monoksidom
Kod Našica
Horor na istoku Hrvatske: Otrovana cijela obitelj, među njima i dvoje djece. Kad je serviser ušao u kuću...
Internet gori: Trumpovi objavili božićnu čestitku, komentari su urnebesni
Iz Bijele kuće
Internet gori: Trumpovi objavili božićnu čestitku, komentari su urnebesni
Bulj potjerao romski orkestar s ulica grada: "Pjevanje te pjesme nije primjereno"
Gradski šerif
Bulj potjerao romski orkestar iz Sinja: "Pjevanje te pjesme nije primjereno"
show
Andrea Šušnjara proslavila prvu godišnjicu solo karijere koncertom u Splitu
emocije na vrhuncu
Naša pjevačica prekinula koncert zbog suza koje nije mogla zaustaviti: "Na to ne mogu ostati imuna"
Nikoli Grmoji uoči Badnjaka preminula punica
''čekaj nas gore...''
Nikola Grmoja uoči blagdana objavio pretužnu vijest: ''Sprovod na Badnjak, na prvu nespojivo...''
Oglasila se Maja Šuput zbog incidenta na božićnom domjenku ZET-a
incident šokirao hrvatsku
Oglasila se Maja Šuput nakon skandala na božićnom domjenku ZET-a, imala je slično iskustvo
zdravlje
Ovaj faktor ubrzava Alzheimerovu bolest – a mnogi ga ignoriraju!
Šokantni podaci nove studije
Ovaj faktor ubrzava Alzheimerovu bolest – a mnogi ga ignoriraju!
Kuglice od keksa i čokolade koje nestanu za pet minuta – donosimo 5 neodoljivih recepata bez pečenja
Svi ih obožavaju
Kuglice od keksa i čokolade koje nestanu za pet minuta - donosimo 5 neodoljivih recepata bez pečenja
Znanstvenici šokirani: Stari lijek za tlak mogao bi usporiti jedan od najopasnijih tumora mozga!
Koristi se desetljećima
Znanstvenici šokirani: Stari lijek za tlak mogao bi usporiti jedan od najopasnijih tumora mozga!
zabava
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Urnebesno
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Kviz koji je sve osim lagan - samo za prave znalce
Pokažite što znate!
Kviz koji je sve osim lagan - samo za prave znalce
Zaboravite odmor – ovaj kviz natjerat će vas da razmišljate
Pokažite što znate!
Zaboravite odmor – ovaj kviz natjerat će vas da razmišljate
tech
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
U potpunosti isti
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: To je “tragedija za potrošače”
Jeste koristili njihove proizvode?
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: "To je tragedija za potrošače"
Promjena koja se neće svima svidjeti: Evo što više nećete moći raditi na Instagramu
Ograničenje
Promjena koja se neće svima svidjeti: Evo što više nećete moći raditi na Instagramu
sport
Poražavajuće riječi iz Real Madrida: "Modrić je bio glavni autoritet, a sada..."
Odbacili ga
Poražavajuće riječi iz Madrida: "Modrić je bio glavni autoritet, a sada..."
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
SPREMAN JE
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
Dragulj bira između Njemačke i Hrvatske: “Vanserijski veznjak, novi Bernardo Silva”
nećak bivšeg vatrenog
Dragulj bira između Njemačke i Hrvatske: “Vanserijski veznjak, novi Bernardo Silva”
tv
MasterChef: Krunoslav Jarić u intervjuu za novatv.hr nakon eliminacije iz MasterChef kuhinje
SAZNAJTE VIŠE!
Krunoslav otkrio tko bi sljedeći mogao napustiti MasterChef! "Ja sebe gledam u njezinom rangu"
MasterChef: Endrina Muqaj prva je polufinalistica MasterChefa, a Krunoslav Jarić napustio natjecanje!
JOŠ MALO!
Endrina Muqaj prva je polufinalistica MasterChefa, a Krunoslav Jarić napustio natjecanje!
MasterChef: Pobjeda koja je ostavila itekako gorak okus u ustima! "Uopće mi ovo nije nagrađujuće!"
ŠOK
Pobjeda koja je ostavila itekako gorak okus u ustima! "Uopće mi ovo nije nagrađujuće!"
putovanja
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Topi se u ustima
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
novac
Kina preuzima vodeću ulogu u proizvodnji i izvozu automobila – loše vijesti za Europu, ali i za samu Kinu
nema pobjednika
Kina preuzima vodeću ulogu u proizvodnji i izvozu automobila – loše vijesti za Europu, ali i za samu Kinu
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Larry Ellison odlučio osobno jamčiti s 40 milijardi dolara za preuzimanje Warner Bros Discoveryja
Bitka se nastavlja
Larry Ellison odlučio osobno jamčiti s 40 milijardi dolara za preuzimanje Warner Bros Discoveryja
lifestyle
Foto čestitke za Božić
Sretan Božić!
12 čestitki koje možete preuzeti i dragim ljudima poslati za Božić
Božićne čestitke za preuzimanje
30 čestitaka
Za najljepše želje: Božićne čestitke koje možete preuzeti i poslati dragim ljudima
Sretan Božić: Čestitke
Sretan Božić!
Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić
sve
Andrea Šušnjara proslavila prvu godišnjicu solo karijere koncertom u Splitu
emocije na vrhuncu
Naša pjevačica prekinula koncert zbog suza koje nije mogla zaustaviti: "Na to ne mogu ostati imuna"
Nikoli Grmoji uoči Badnjaka preminula punica
''čekaj nas gore...''
Nikola Grmoja uoči blagdana objavio pretužnu vijest: ''Sprovod na Badnjak, na prvu nespojivo...''
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Patatas panaderas
Patatas panaderas

Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete

Danas su patatas panaderas standardni prilog u restoranima diljem Španjolske, cijenjen zbog svoje svilenkaste teksture koja se postiže sporim pečenjem... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close