• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Juha ratnika: Popularno jelo iz kineskih restorana koje "nitko ne može skuhati sam"

Korijeni hot pota sežu u vrijeme Mongolskog carstva, kada se jela jednostavna juha s komadima konjetine i ovčetine. Krepkom juhom vojnici su vraćali snagu, pripremajući je u vlastitim kacigama...
Punkufer avatar placeholder
N.B. 19.09.2025 06:00 komentari
viber Created with Sketch.
Hot pot - 1
Hot pot - 1 (Foto:Shutterstock)

Galerija Hot pot - 4 0 Hot pot - 3 0 Hot pot - 2 0 Hot pot - 1 0 Iza naziva hot pot krije se jedno od omiljenih kineskih jela koje predstavlja mnogo više od hrane. Čar tog vrućeg lonca leži upravo u dijeljenju, druženju i uživanju.

U trendu Mesne okruglice u kremastom umaku Nećete im moći odoljeti Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku Piletina au poivre Ma, divota! Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata Kviz općeg znanja - 12 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu

Društvo se okuplja oko proljučale začinjene juhe u koju štapićima ili hvataljkama spuštaju razne sastojke, poput gotovo prozirnih kriški mesa i ribe, gljiva, rakova, povrća, domaćih rezanaca i drugih namirnica.

Koliko je kućanstava u Kini, toliko je i varijacija na temu popularnog specijaliteta koje se nerijetko kombinira s umacima, ali i drugim dodacima.

Juha iz kaciga

Korijeni hot pota sežu u vrijeme Mongolskog carstva, kada se jela jednostavna juha s komadima konjetine i ovčetine. Krepkom juhom vojnici su vraćali snagu, pripremajući je u vlastitim kacigama. Tako barem otkrivaju narodne predaje. Kako se mongolski utjecaj širio, tako je i hot pot prelazio granice i s vremenom se proširio po Kini, Japanu, Vijetnamu i drugim azijskim zemljama.

Danas je hot pot najlakše opisati kao spoj juhe, sastojaka koji se kuhaju i umaka za posluživanje. U modernim restoranima lonci za hot pot nerijetko imaju metalne pregrade kako bi kuhanje bilo što jednostavnije.

I dok će klasičari nerijetko odabrati popularnu kombinaciju piletine, đumbira i tjestenine, oni koji se ne boje pikantnih okusa poigrat će se s ljutim papričicama, sečuanskim paprom i ukiseljenim povrćem. Veganima se često sviđa temeljac od gljiva ili onaj slatko-kiseli od rajčice, a postoje i hrabriji spojevi kokosa s morskim plodovima, nadahnuti tajlandskim okusima.

Kad je riječ o mesu, omiljeni su tanko rezani komadi svinjske potrbušine, zatim rebra, kao i meki komadi janjetine ili junetine te okruglice od mljevena mesa. Nađe se u hot potu i rižinih kolačića, ribljih okruglica, pilećih želuca, jegulja…

Zlatna pravila 

U restoranima se poslužuju gotovi, ali i uradi sam umaci s raznim sastojcima, poput korijandra, sezamovog ulja, octa, sojinog umaka, vlasca, češnjaka i drugih dodataka. Salate, proljetne rolice ili pak pogače također se nađu na stolu. Hot pot ne traži spretnost prilikom pripreme, ali ipak postoje određena pravila – poput onog da se sastojci uvijek ubacuju u dobro zagrijani temeljac.

Treba pričekati da juha ponovno proključa prije dodavanja nove ture sastojaka jer nije dobro da meso ili povrće pluta u mlakoj vodi. Odlučite li se pripremiti vlastiti hot pot, bacite oko na sat jer će gljivama trebati 5–8 minuta, dok se tanko narezana riba ili meso može prekuhati u trenu. Nikako nemojte zaboraviti da je hot pot zajednički obrok pa nemojte prisvojiti sve sastojke za sebe, a ne oprašta se niti umakanje zalogaja dvaput u isti umak.

 

Hot pot - sastojci:

Temeljec:

  • 850 ml pilećeg temeljca
  • 700 ml vode
  • 6–8 shiitake gljiva (svježih ili prethodno namočenih)
  • 900 g bijele rotkve (daikon)
  • 2 mlada luka (zeleni dio)
  • 3–5 kriški svježeg đumbira

Umak:

  • 5 komada mladog luka
  • 6 češnjeva češnjaka
  • 60 ml ulja
  • 1 žlica kikiriki maslaca
  • 2 žlice sojinog umaka
  • 2 žlice satay umaka
  • 1 žlica čili ulja po želji
  • 2 žlice svježeg korijandera (sjeckanog)
  • 1 žlica sezamovih sjemenki
  • 1 žličica sezamovog ulja

Ostale namirnice (po izboru):

  • rezanci
  • rižini rezanci
  • tofu
  • mrkva
  • celer
  • tanko rezane ploške junetine
  • tanko rezane ploške lososa
  • kozice

Hot pot - priprema:

  1. Pripremite umak. U zdjelu dodajte sitno sjeckani mladi luk i češnjak. U malom lončiću zagrijte ulje (oko 4–5 minuta na srednjoj vatri). Da provjerite je li dovoljno vruće, ubacite mali komadić luka – ako počne šuštati i pjeniti se, ulje je spremno.
  2. Vruće ulje prelijte preko luka i češnjaka. Dodajte sojin umak, kikiriki maslac, satay umak, čili ulje (ako koristite), sjeckani korijander, sezam i sezamovo ulje. Dobro promiješajte.
  3. Stavite temeljac u veliki lonac na plinsko ili električno kuhalo na sredini stola.
  4. Operite i pripremite svo povrće i namirnice za kuhanje.Meso, tofu i ribu stavite na odvojene tanjure i rasporedite po stolu.
  5. Kad temeljac zavrije, dodajte svoje omiljene sastojke: junetina se kuha samo 10-ak sekundi, dok gljivama treba nekoliko minuta. Neka rezanci idu kasnije, kad juha već poprimi okus svih sastojaka – tako će biti još ukusniji. Kad su sastojci kuhani, izvadite ih štapićima ili cjedilom, umačite u umak i uživajte!

Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima Škafetin - 13 Škafetin - 3 Škafetin - 7 +20 Škafetin - 6

  • #Recepti
  • #recept
  • #hot pot
  • #kineska kuhinja
  • #azijska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tjedni jelovnik naopaka jela od 3.11 do 9.11. 2025.
Tjedni jelovnik
"Naopaki", ali tako dobri recepti: 7 prefinih jela u kojima ćemo uživati do nedjelje
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Punkuferova izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju je otvorena: Pogledajte radove hrvatskih umjetnica koji mijenjaju svijet nabolje
#neOKOLIŠaj
Punkuferova izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju je otvorena: Pogledajte radove hrvatskih umjetnica koji mijenjaju svijet nabolje
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
U Transilvaniji
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
Samoodrživo planinarsko sklonište CRA-Carlo Ratti Associati
Samoodrživi bivak
Planinarsko sklonište koje se savršeno uklapa u Alpe, a koje svakog dana može "samo proizvesti" nekoliko litara pitke vode
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Pedesetak eura
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Mladi ribolovac izvukao neočekivan ulov ispod Pelješkog mosta, završio je na istraživanju: "Ovo je velika rijetkost"
kao iz ribičke legende
Mladi ribolovac izvukao neočekivan ulov ispod Pelješkog mosta, završio je na istraživanju: "Ovo je velika rijetkost"
Nove loše vijesti za vozače: Godišnja cestarina mogla bi poskupjeti do 60 posto
"Nenormalno su otišli gore"
Novi troškovni udar na vozače, prvi put u deset godina: Ovo će poskupjeti čak 60 posto!
Osječka policija isključila BMW iz prometa zbog tehničke neispravnosti
OZBILJNI NEDOSTACI
FOTO Policija na obilaznici zaustavila vozača BMW-a: Pogledajte zašto su mu oduzeli tablice
show
Životna priča Cass Elliot
razbijala stereotipove
Otišla je prerano, a priča o sendviču zasjenila je njezin nevjerojatan talent
Enisa Bešlagića probudio protupožarni alarm
zanimljivo buđenje
Enis Bešlagić evakuiran iz sobe usred zore: "Ako ovo bude neka zezancija..."
Tko je princeza Delphine od Belgije?
neobična princeza
Godinama joj nitko nije vjerovao, a onda je DNK test razotkrio kraljevsku tajnu
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
Piše liječnik
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
zabava
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Wow!
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Došao do nevjerojatnog otkrića nakon što je spustio kamera u rupu ispod leda Antarktika
Wow!
Došao do nevjerojatnog otkrića nakon što je spustio kameru u rupu ispod leda Antarktike
tech
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Iskoristili nanotehnologiju
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Fizičari srušili popularnu teoriju da je svemir - samo simulacija
Nije sve samo u algoritmu
Fizičari srušili popularnu teoriju da je svemir - samo simulacija
Porsche patentirao patent koji bi mogao redefinirati vožnju kroz tunele
To bi bilo kul
Porsche patentirao patent koji bi mogao redefinirati vožnju kroz tunele
sport
Luka Modrić oduševio igrom na utakmici Milan - Roma 1:0
Zanimljiv komentar
Navijač gledao Luku Modrića u derbiju pa ostao u šoku: "Ovo boli..."
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati. Pogotovo desnu stranu..."
Oštra poruka
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati"
Amerikanci javno objavili plaće svih nogometaša: Pogledajte koliko zarađuju Hrvati
Osnovna i zajamčena
Amerikanci javno objavili plaće svih nogometaša: Pogledajte koliko zarađuju Hrvati
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Laura Samardžija
MAGIJA!
Je li ovo prava Elsa došla u Supertalent?! Što vi mislite o Laurinom nastupu?
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Damir Dolić
KAKAV GLAS!
Raspjevani drvosječa raspametio svojim glasom! Pod hitno treba zakazati neki koncert!
U dobru i zlu: Pokušao se igrati sa sudbinom, a sad mu se crno piše
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pokušao se igrati sa sudbinom, a sad mu se crno piše
putovanja
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
novac
Nikolina stvara domaće proizvode u srcu Like: "Najveći izazov je rast cijena sirovine, no sve je lakše uz podršku obitelji"
Cjeloviti proizvodi
Nikolina stvara domaće proizvode u srcu Like: "Najveći izazov je rast cijena sirovine, no sve je lakše uz podršku obitelji"
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Ostavlja bez daha
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
lifestyle
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Ulična moda: Zagrebačko izdanje u haljini s čipkom
TOP JE
Kako ljetne komade nositi u jesen? Evo ovako kako je to napravila ljepotica sa zagrebačke špice
Bojana Gregorić Vejzović u fantastičnoj haljini s dugim rukavima s volanima
TOP TOPOVA
Ne znamo što je bolje - haljina ili štikle Bojane Gregorić Vejzović. Savršena je!
sve
Životna priča Cass Elliot
razbijala stereotipove
Otišla je prerano, a priča o sendviču zasjenila je njezin nevjerojatan talent
Luka Modrić oduševio igrom na utakmici Milan - Roma 1:0
Zanimljiv komentar
Navijač gledao Luku Modrića u derbiju pa ostao u šoku: "Ovo boli..."
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati. Pogotovo desnu stranu..."
Oštra poruka
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati"
Rižoto od pancete i gljiva
Talijani znaju...

U vrsti riže je tajna: Recept za savršeni rižoto od pancete i gljiva

Dvije minute prije kraja kuhanja žustro umiješajte malo maslaca i prema želji parmezana. Ta se tehnika zove mantekiranje. Dodavanje vrhnja talijanski chefovi ne toleriraju... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close