• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #talijanska kuhinja

Spiedini od kozica s nektarinom i pršutom: Tradicionalni mediteranski sastojci i inovativne tehnike kuhanja

Spiedini od Black Tiger kozica s nektarinom i pršutom, posluženi sa špagetima od tikvica, donose jedinstvenu fuziju svježih morskih okusa, slatkih voćnih nota i slanih pršuta, a uz pravu kuhinjsku aparaturu i posuđe njihov okus i izgled poprima sasvim novu dimenziju.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 25.09.2024 10:05 komentari
viber Created with Sketch.
Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 6
Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 6 (Foto:Karlo Klasić/Nova Studio)

Galerija Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 16 23 Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 22 23 Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 7 23 Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 24 23

U trendu Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše" Pizzeria 14 Sretna četrnajstica Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna

Black Tiger kozice, poznate po svojoj mesnatoj teksturi i intenzivnom okusu, nektarine sa svojom slatkoćom i svježinom i pršut bogate i slane arome čine gurmansku poslastica balansiranih okusa i elegantne prezentacije. Ovakva moderna kombinacija okusa idealna je za ljubitelje morskih plodova i one koji traže lagana, zdrava jela koja spajaju tradicionalne mediteranske sastojke s inovativnim tehnikama kuhanja.

Ovo jelo vuče korijene u talijanskoj obalnoj kuhinji, gdje su jednostavni, ali svježi sastojci ključni za postizanje vrhunskih okusa. Spiedini, ili ražnjići, popularni su duž obalnih regija Italije, posebno u Liguriji i Toskani, gdje se koriste različite vrste ribe i plodova mora, često u kombinaciji s voćem i povrćem. Tradicionalno, spiedini se pripremaju na roštilju, ali moderni pristupi donose inovacije u tehnikama kuhanja, poput korištenja air fryera odnosno friteze na vrući zrak.

Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 19 Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 19 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

S ovim receptom upoznao nas je Stefano Cosattini, talijanski chef s hrvatskom adresom koji će u listopadu održati dva vikenda zaredom zanimljive kulinarske radionice u hotelu Blu Mare i njihovom restoranu Porporela na koje se možete prijaviti i vi.

Chef Stefano Cosattini pripremao ih je u Tognana fritezi na vrući zrak, idealnoj za kuhanje bez dodavanja ulja, pečenja i još mnogo toga, pa i za spomenute ražnjiće od kozica, čiji nas je okus oduševio.

Tognana friteze na vrući zrak digitalne su s manualnim i dodatnim programima, velikom posudom i gril rešetkom, a neke od njih imaju svjetlo te prozorčić da možete vidjeti u kojem je stadiju pečenja vaše jelo.

Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 27 Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 27 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Takvi pametni aparati uvelike nam olakšavaju kuhanje, ali i čuvaju izvorni okus namirnice slaže se i chef Stefano Cosattini.

Tognana air fryer omogućava pripremu spiedinija s minimalnom količinom masnoće, što je idealno za ovo jelo koje kombinira osjetljive sastojke poput kozica i pršuta. Friteza na vrući zrak omogućuje ravnomjerno pečenje kozica i pršuta, čuvajući njihovu prirodnu sočnost, dok nektarine postaju lagano karamelizirane. Još jedan plus je brza priprema — kozice su gotove za nekoliko minuta, a pršut postaje hrskav, što je teško postići klasičnim pečenjem.

Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 16 Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 16 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Kombinacija morskih plodova i voća, poput nektarina, nije tipična za klasičnu talijansku kuhinju, ali je sve popularnija u suvremenoj talijanskoj gastronomiji. Voće dodaje prirodnu slatkoću koja izvrsno balansira slane i umami note pršuta i kozica. Također, špageti od tikvica zdravi su i lagan prilog ovim ražnjićima, zamjenjujući tradicionalnu tjesteninu, koji će se odlično sljubiti s popularnim talijanskim umakom pesto genovese.

Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 22 Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 22 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Recept – Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom sa špagetima s pestom genovese

Sastojci (za dvije osobe):

  • 8 Black Tiger kozica
  • 2 nektarine
  • 8 šnita tankog talijanskog pršuta
  • 4 štapića za ražnjiće od bambusa
  • 2 tikvice
  • 2 žlice pesta genovese
  • Maslinovo ulje
  • sol i papar

Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 10 Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 10 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Priprema:

  1. Black Tiger kozice trebaju biti dobro očišćene, a pršut tanko narezan kako bi se lagano omotao oko nektarina i kozica.
  2. Čišćenje kozica uz pomoć igle je tradicionalna tehnika koja olakšava uklanjanje crijeva (tamne niti) iz kozica, a da pritom ne oštetite meso. Ako kozice još uvijek imaju glavu, nježno je odvojite tako da je lagano okrenete ili povučete. Počnite s uklanjanjem oklopa (ljuske) od repa prema glavi. Ako želite, možete ostaviti rep radi estetskog izgleda, posebno ako kozice koristite za ražnjiće (spiedini). Uzmite tanku iglu (obična šivaća igla ili pribadača može poslužiti). Na vrhu leđa kozice, gdje se nalazi tamna crijevna nit, pažljivo ubodite iglu ispod nje. Nakon što ste iglom zahvatili crijevo, lagano ga povucite prema gore i izvucite cijelu nit. Pazite da budete nježni kako ne biste oštetili meso kozice. Nakon što ste uklonili crijevo, isperite kozicu pod hladnom vodom kako biste uklonili eventualne ostatke. Kozice možete očistiti i nožem tako da zarežete duž repa i nježno izvadite crijevo. 

Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 21 Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 21 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

  1. Kozice posolite i popaprite.
  2. Na vrh pršuta stavite dvije šnite tanko narezane nektarine pa na njih kozicu i zarolajte sve pršutom.
  3. Probodite rolicu ražnjićem i stavite peći na gril rešetku u fritezu na vrući zrak na 180 stupnjeva celzijusa na 15 minuta.
  4. Tikvice narežite na tanko kako biste dobili špagete od tikvica. Na Tognana neprijanjajuću tavu stavite malo maslinovog ulja pa na njega špagete od tikvica, posolite i popaprije i kratko dinstajte pa dodajte žlicu do dvije pesta genovese.
  5. Promiješajte da se sve sjedini i maknite s vatre. Tikvice moraju ostati al dente.

Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 20 Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 20 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Mi smo naše jelo poslužili na Tognana tanjurima raznih boja koji komplementiraju njihovim malim kućanskim aparatima IRIDEA koji se sastoje od air fryera, mixera, sjeckalice uz koju dolazi i štapni miksera, planetarnog miksera, tostera, prijenosne ploče za kuhanje i električne pećnice te aparata za kavu.

Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 17 Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 17 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Osim vrhunske kvalitete liniju aparata odlikuje i elegentni talijanski dizajn, a dolaze u četiri atraktivne boje: kadulja - zelena, nebesko - plava, prosecco - bež i cigla – crvena. Svaka boja aparata ima i svoju liniju posuđa i tanjura, u istoj nijansi, a na svakome tanjuru ovo jelo poprima poseban izgled i šarm.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Tognana po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #talijanska kuhinja
  • #tognana
  • #iridea
  • ##kozice
  • #pršut
  • #nektarina
  • #Stefano Cosattini
  • #italian chef weekend experience
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Mađarski znamo napamet, ali jeste li probali turski? Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Uz tjesteninu ili rižu
Jelo bez previše filozofije koje oduševljava: Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Aragonski dvorac
Talijanski otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Zaboravite klasiku: najneobičniji muzeji u Hrvatskoj
Od žaba do ljubavi
Zaboravite klasiku: Neki od najneobičnijih muzeja u Hrvatskoj u kojima možete uživati za vikend
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Duh ratnika
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Francuska juha od luka s njokima recept
Predobro!
Ne pokazujte ovo Francuzima! Recept za juhu od luka, ali s dodatkom njoka
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa
Najbolji recepti
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Život s rijetkim bolestima: Mirta je jedna od 10-ak osoba u cijelom svijetu s mioklonom distonijom
Mirtina priča
"Sjedili smo za stolom i ručali. Odjednom kao da me stresla struja. Znali smo..."
Centar prepun policije, nekolicina ljudi ispred SNV-a pušta Thompsona, došao i nekadašnji glumac koji je želio biti gradonačelnik
"To je naš mjesec"
FOTO Centar Zagreba pun policije! Ispred SNV-a trešti Thompson, došao i nekadašnji glumac koji je htio biti gradonačelnik
Srbijanska naftna kompanija dobila od SAD-a tri mjeseca da pronađe kupca
Teška odluka
Amerika postavila ultimatum Srbiji: "Imate tri mjeseca"
show
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Severina raznježila fanove u Areni prizorima sa sinčićem Aleksandrom
''Kao majka nisam smjela...''
Severina podijelila dosad neviđene prizore sina: ''Dobila sam odobrenje jače od bilo kojeg zakona''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Vjerujete li im?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
sport
Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Za Dnevnik Nove TV
VIDEO Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
FIFA objavila video čim je Hrvatska osigurala SP, neki su bili i ljutiti: "Ovo je nepotrebno"
Stigla i čestitka Infantina
FIFA objavila video čim je Hrvatska potvrdila SP, neki su bili i ljuti: "Ovo je nepotrebno"
VIDEO Divljački ispad niželigaškog trenera u Hrvatskoj: Pogledajte što je napravio
Pomračenje uma
VIDEO Divljački ispad niželigaškog trenera u Hrvatskoj: Pogledajte što je napravio
tv
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
Skrivena sudbina: Završeno snimanje još jedne serije – emotivan oproštaj ekipe
SKRIVENA SUDBINA
Završeno snimanje još jedne serije – emotivan oproštaj ekipe
putovanja
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
novac
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Ulična moda Zagreb u kožnatoj suknji i glamuroznim čizmama
Elegantno i moćno
Brineta iz centra Zagreba vrhunski se skockala, kožnata suknja i čizme modna su poslastica
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Ponuda dugih, toplih jakni za jesen i zimu
SVE ŠTO VAM TREBA
Zimske jakne: Pronašle smo 15 dugih, toplih modela koje se isplati imati u ormaru
sve
Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Za Dnevnik Nove TV
VIDEO Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
FIFA objavila video čim je Hrvatska osigurala SP, neki su bili i ljutiti: "Ovo je nepotrebno"
Stigla i čestitka Infantina
FIFA objavila video čim je Hrvatska potvrdila SP, neki su bili i ljuti: "Ovo je nepotrebno"
Castagnole
Venecijanske fritule

Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način

OK, u jednom trenutku sam i želio – malo drukčije fritule, pa sam u bespućima interneta pronašao recept za one koje još nazivaju venecijanskim fritulama – castagnole. Uostalom, zar je netko sumnjao da Talijani nemaju svoju vrstu fritula? E, pa, dosta su slične našima, no u njih se često stavlja još jedan sastojak – sir ricotta. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close