Black Tiger kozice, poznate po svojoj mesnatoj teksturi i intenzivnom okusu, nektarine sa svojom slatkoćom i svježinom i pršut bogate i slane arome čine gurmansku poslastica balansiranih okusa i elegantne prezentacije. Ovakva moderna kombinacija okusa idealna je za ljubitelje morskih plodova i one koji traže lagana, zdrava jela koja spajaju tradicionalne mediteranske sastojke s inovativnim tehnikama kuhanja.
Ovo jelo vuče korijene u talijanskoj obalnoj kuhinji, gdje su jednostavni, ali svježi sastojci ključni za postizanje vrhunskih okusa. Spiedini, ili ražnjići, popularni su duž obalnih regija Italije, posebno u Liguriji i Toskani, gdje se koriste različite vrste ribe i plodova mora, često u kombinaciji s voćem i povrćem. Tradicionalno, spiedini se pripremaju na roštilju, ali moderni pristupi donose inovacije u tehnikama kuhanja, poput korištenja air fryera odnosno friteze na vrući zrak.
Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 19 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)
S ovim receptom upoznao nas je Stefano Cosattini, talijanski chef s hrvatskom adresom koji će u listopadu održati dva vikenda zaredom zanimljive kulinarske radionice u hotelu Blu Mare i njihovom restoranu Porporela na koje se možete prijaviti i vi.
Chef Stefano Cosattini pripremao ih je u Tognana fritezi na vrući zrak, idealnoj za kuhanje bez dodavanja ulja, pečenja i još mnogo toga, pa i za spomenute ražnjiće od kozica, čiji nas je okus oduševio.
Tognana friteze na vrući zrak digitalne su s manualnim i dodatnim programima, velikom posudom i gril rešetkom, a neke od njih imaju svjetlo te prozorčić da možete vidjeti u kojem je stadiju pečenja vaše jelo.
Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 27 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)
Takvi pametni aparati uvelike nam olakšavaju kuhanje, ali i čuvaju izvorni okus namirnice slaže se i chef Stefano Cosattini.
Tognana air fryer omogućava pripremu spiedinija s minimalnom količinom masnoće, što je idealno za ovo jelo koje kombinira osjetljive sastojke poput kozica i pršuta. Friteza na vrući zrak omogućuje ravnomjerno pečenje kozica i pršuta, čuvajući njihovu prirodnu sočnost, dok nektarine postaju lagano karamelizirane. Još jedan plus je brza priprema — kozice su gotove za nekoliko minuta, a pršut postaje hrskav, što je teško postići klasičnim pečenjem.
Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 16 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)
Kombinacija morskih plodova i voća, poput nektarina, nije tipična za klasičnu talijansku kuhinju, ali je sve popularnija u suvremenoj talijanskoj gastronomiji. Voće dodaje prirodnu slatkoću koja izvrsno balansira slane i umami note pršuta i kozica. Također, špageti od tikvica zdravi su i lagan prilog ovim ražnjićima, zamjenjujući tradicionalnu tjesteninu, koji će se odlično sljubiti s popularnim talijanskim umakom pesto genovese.
Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 22 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)
Recept – Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom sa špagetima s pestom genovese
Sastojci (za dvije osobe):
- 8 Black Tiger kozica
- 2 nektarine
- 8 šnita tankog talijanskog pršuta
- 4 štapića za ražnjiće od bambusa
- 2 tikvice
- 2 žlice pesta genovese
- Maslinovo ulje
- sol i papar
Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 10 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)
Priprema:
- Black Tiger kozice trebaju biti dobro očišćene, a pršut tanko narezan kako bi se lagano omotao oko nektarina i kozica.
- Čišćenje kozica uz pomoć igle je tradicionalna tehnika koja olakšava uklanjanje crijeva (tamne niti) iz kozica, a da pritom ne oštetite meso. Ako kozice još uvijek imaju glavu, nježno je odvojite tako da je lagano okrenete ili povučete. Počnite s uklanjanjem oklopa (ljuske) od repa prema glavi. Ako želite, možete ostaviti rep radi estetskog izgleda, posebno ako kozice koristite za ražnjiće (spiedini). Uzmite tanku iglu (obična šivaća igla ili pribadača može poslužiti). Na vrhu leđa kozice, gdje se nalazi tamna crijevna nit, pažljivo ubodite iglu ispod nje. Nakon što ste iglom zahvatili crijevo, lagano ga povucite prema gore i izvucite cijelu nit. Pazite da budete nježni kako ne biste oštetili meso kozice. Nakon što ste uklonili crijevo, isperite kozicu pod hladnom vodom kako biste uklonili eventualne ostatke. Kozice možete očistiti i nožem tako da zarežete duž repa i nježno izvadite crijevo.
Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 21 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)
- Kozice posolite i popaprite.
- Na vrh pršuta stavite dvije šnite tanko narezane nektarine pa na njih kozicu i zarolajte sve pršutom.
- Probodite rolicu ražnjićem i stavite peći na gril rešetku u fritezu na vrući zrak na 180 stupnjeva celzijusa na 15 minuta.
- Tikvice narežite na tanko kako biste dobili špagete od tikvica. Na Tognana neprijanjajuću tavu stavite malo maslinovog ulja pa na njega špagete od tikvica, posolite i popaprije i kratko dinstajte pa dodajte žlicu do dvije pesta genovese.
- Promiješajte da se sve sjedini i maknite s vatre. Tikvice moraju ostati al dente.
Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 20 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)
Mi smo naše jelo poslužili na Tognana tanjurima raznih boja koji komplementiraju njihovim malim kućanskim aparatima IRIDEA koji se sastoje od air fryera, mixera, sjeckalice uz koju dolazi i štapni miksera, planetarnog miksera, tostera, prijenosne ploče za kuhanje i električne pećnice te aparata za kavu.
Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 17 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)
Osim vrhunske kvalitete liniju aparata odlikuje i elegentni talijanski dizajn, a dolaze u četiri atraktivne boje: kadulja - zelena, nebesko - plava, prosecco - bež i cigla – crvena. Svaka boja aparata ima i svoju liniju posuđa i tanjura, u istoj nijansi, a na svakome tanjuru ovo jelo poprima poseban izgled i šarm.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Tognana po najvišim profesionalnim standardima.