Složenci su popularna vrsta jela na američkom Srednjem zapadu. Ne samo da je riječ o kaloričnim obrocima koji daju energiju za težak fizički rad, već je to i tip jela s kojim se ne trebate previše mučiti. Sve sastojke stavite u jednu vatrostalnu posudu i pustite da pećnica odradi većinu posla.

Složenac od mljevenog mesa, kroketa i sira jedan je od takvih popularnih recepata. Mljeveno meso kratko prepirjajte s lukom i celerom na tavi, a potom pomiješajte s vrhnjem za kuhanje i prekrijte kroketima te stavite peći u pećnicu.

Pred kraj pečenja preko kroketa posipajte nešto naribanog sira i pustite da se rastopi u pećnici.

Imajte na umu da krokete možete sami napraviti od krumpira, no ako želite pripremiti recept u što je moguće kraćem roku, poslužite se zamrznutom kupovnom verzijom.

Sastojci za složenac:

  • 450 g mljevene junetine
  • 450 g zamrznutih kroketa
  • 250 ml vrhnja za kuhanje
  • 150 ml mesnog temeljca
  • 120 g naribanog cheddara
  • 2 stapke celera
  • 1 luk
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin i vlasac po želji
  • biljno ulje za pirjanje

Priprema složenca:

  1. Na tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte luk i celer te mljeveno meso. Pirjajte sve zajedno oko 10-ak minuta dok povrće ne omekša, a meso ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
  2. Začinite meso solju, paprom i češnjakom u prahu. Ako volite ljutu hranu, možete dodati i nešto čili praha.
  3. Podlijte meso s mesnim temeljcem i vrhnjem za kuhanje. Dobro promiješajte.
  4. Dobivenu smjesu prebacite u namašćeni lim za pečenje u jednom ravnomjernom sloju.
  5. Preko mesnog umaka dodajte gotove krokete i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta, odnosno dok kroketi ne postanu hrskavi i zlatne boje.
  6. Naribani sir stavite preko pečenih kroketa i vratite u pećnicu na 5 minuta, odnosno dok se sir ne rastopi.
  7. Poslužite s nešto svježe nasjeckanog peršina ili vlasca. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju