Složenci su američki odgovor na trenutke kada vam se ne provodi puno vremena u kuhinji, a želite jesti nešto fino.
Predlažemo vam američki složenac od mljevenog mesa, tjestenine i sira koji ima odličan okus, ali i iznenađujuću količinu proteina.
U cijelom jelu nalazi se nešto više od 250 grama bjelančevina - udjelu proteina u složencu pridonosi mljevena puretina, ali i dvije vrsta sira.
I obična tjestenina dobar je izbor bjelančevina - u 100 grama sušene tjestenine nalazi se otprilike 12 grama proteina.
Ako želite dodatno uvećati količinu proteina u ovome jelu umjesto obične tjestenine upotrijebite onu proteinsku - primjerice od leće ili slanutka.
Složenac s mljevenim mesom i sirom - sastojci:
- 700 ml pasirane rajčice
- 500 g tjestenine
- 500 g mljevene puretine ili piletine
- 500 g zrnatog sira
- 400 g sjeckane rajčice
- 100 g naribanog sira poput cheddara
- 30 ml biljnog ulja
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 manji luk
- 1 žuta paprika
- 1 crvena paprika
- 1 čajna žličica sušenog origana
- sol i papar po želji
- svježi bosiljak za posluživanje
Složenac s mljevenim mesom i sirom - priprema:
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju da bude al dente. Ocijedite je i stavite sa strane.
- Dok se tjestenina kuha pripremite umak - u velikom loncu zagrijte ulje pa na nju prepirjajte nasjeckani luk i paprike. Pirjajte pet do sedam minuta dok povrće ne omekša. Tada dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko pola minute.
- Dodajte mljeveno meso, začinite s origanom i sve dobro promiješajte. Podlijte umak s pasiranom rajčicom i sjeckanom rajčicom, sve dobro promiješajte i kuhajte 15-ak minuta.
- U umak umiješajte zrnati sir i kuhanu tjesteninu. Sve dobro promiješajte i začinite sa solju i paprom po želji. Prebacite jelo u vatrostalnu posudu, a po vrhu dodajte naribani sir.
- Sve zajedno stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko 20-25 minuta dok se sir ne rastopi i ne zapeče. Poslužite jelo toplo sa sezonskom salatom po želji. Dobar tek!
Mamma mia! Greška koju baš nikada ne smijete napraviti kada radite carbonaru