Složenci su američki odgovor na trenutke kada vam se ne provodi puno vremena u kuhinji, a želite jesti nešto fino.

Predlažemo vam američki složenac od mljevenog mesa, tjestenine i sira koji ima odličan okus, ali i iznenađujuću količinu proteina.

U cijelom jelu nalazi se nešto više od 250 grama bjelančevina - udjelu proteina u složencu pridonosi mljevena puretina, ali i dvije vrsta sira.

I obična tjestenina dobar je izbor bjelančevina - u 100 grama sušene tjestenine nalazi se otprilike 12 grama proteina.

U trendu Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura Sir se ne bi trebao čuvati u proziirnoj plastičnoj foliji - 1 Nemojte ovo raditi Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući Hrskava i sočna piletina Provjeren recept Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak

Ako želite dodatno uvećati količinu proteina u ovome jelu umjesto obične tjestenine upotrijebite onu proteinsku - primjerice od leće ili slanutka.

Složenac s mljevenim mesom i sirom - sastojci:

  • 700 ml pasirane rajčice
  • 500 g tjestenine
  • 500 g mljevene puretine ili piletine
  • 500 g zrnatog sira
  • 400 g sjeckane rajčice
  • 100 g naribanog sira poput cheddara
  • 30 ml biljnog ulja
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 manji luk
  • 1 žuta paprika
  • 1 crvena paprika
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • sol i papar po želji
  • svježi bosiljak za posluživanje

Složenac s mljevenim mesom i sirom - priprema:

  1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju da bude al dente. Ocijedite je i stavite sa strane.
  2. Dok se tjestenina kuha pripremite umak - u velikom loncu zagrijte ulje pa na nju prepirjajte nasjeckani luk i paprike. Pirjajte pet do sedam minuta dok povrće ne omekša. Tada dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko pola minute.
  3. Dodajte mljeveno meso, začinite s origanom i sve dobro promiješajte. Podlijte umak s pasiranom rajčicom i sjeckanom rajčicom, sve dobro promiješajte i kuhajte 15-ak minuta.
  4. U umak umiješajte zrnati sir i kuhanu tjesteninu. Sve dobro promiješajte i začinite sa solju i paprom po želji. Prebacite jelo u vatrostalnu posudu, a po vrhu dodajte naribani sir.
  5. Sve zajedno stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko 20-25 minuta dok se sir ne rastopi i ne zapeče. Poslužite jelo toplo sa sezonskom salatom po želji. Dobar tek!

Mamma mia! Greška koju baš nikada ne smijete napraviti kada radite carbonaru Carbonara Carbonara/Ilustracija Carbonara +2 Pecorino