Breskva je koštičava voćka iz porodice ružovki koja potječe iz sjeverozapadne Kine. S vremenom je ovaj slatki crvenkasto-žuti plod došao i u naše krajeve, a najfinije breskve danas se mogu naći upravo u ljetnim mjesecima. Riječ je o zdravom voću koje bi se češće trebalo naći na našim jelovnicima.

1. Snižava visoki tlak

Imate probleme s visokim tlakom? Jedite breskve! Ova voćka bogata je mineralom kalijem koji snižava tlak. Tu su i značajne količine vitamina E, koji prevenira suženje arterija i razvoja ateroskleroze.

2. Snižava razine lošeg kolesterola

Breskva je bogata i prehrambenim vlaknima koje snižavaju razine lošeg kolesterola u krvi, pa se smatra i čuvaricom srca te krvožilnog sustava.

3. Regulira probavu

Prehrambena vlakna igraju i važnu ulogu u sprječavanju zatvora. One imaju diuretski učinak, olakšavaju i potiču probavu te pročišćuju cijeli organizam.

Lubenica Hrana i piće 3 brzopotezna trika za prepoznavanje slatke lubenice i prije nego što je razrežete

4. Jača imunitet
U breskvi se nalaze i značajne količine vitamina C, koji jača imunitet, pomaže u borbi protiv alergija te bolesti dišnih putova.

5. Jamči zdravlje očiju

Slatke kraljice ljeta su bogate i vitaminom A, koji se smatra ključnim za zdravlje očiju i dobar vid, ali i njegovanu kožu.

Savjeti za kupnju breskvi:
Ako je moguće, kupujte domaće uzgojene i zrele plodove. Kvalitetu breskve najbolje je procijeniti opipom – zrela breskva nije pretvrda, niti gnjecava. Izbjegavajte komade voća koji imaju vidljiva oštećenja.

Mango se može očistiti za manje od 1 minute Hrana i piće Kupili biste ga, ali ne znate što s njim? Evo kako očistiti mango za manje od 1 minute

Savjeti za čuvanje breskvi
Zrele breskve imaju kratak vijek trajanja – u hladnjaku će izdržati tek dva do tri dana. Ako ste kupili nezrele plodove, stavite je u papirnatu vrećicu i ostavite da dozriju na sobnoj temperaturi. Nakon toga ih pohranite u hladnjak.

Kako ih jesti?

Zrele su breskve najfinije i najzdravije kada se jedu – svježe. Od njih se mogu raditi ukusni slatki umaci i pekmezi te se kombinirati na različite načine. Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite ideje za svoje kulinarske kreacije.

12 najzdravijih: Voće i povrće s najmanje pesticida 12. Dinja 11. Cvjetača Kupus +8 9. Kivi

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju