Losos Wellington, ili salmon en croûte, kako bi Francuzi nazvali lososa u tijestu, specijalitet je dostojan svečanih okupljanja, ali i sjajna alternativa mesnom ručku. File lososa prije pripreme dobro pregledajte da nema kostiju, koje prema potrebi izvadite pincetom.

Osim ribe, trebat će vam i začinsko bilje, poput kopra ili bosiljka, a kao osvježavajući dodatak neki kuhari predlažu listove špinata. Lososa u tijestu poslužite uz umak od kopra ili holandez, koji možete pripremiti prema ovom receptu. Iako recept za lososa u tijestu nije kompliciran, jedna od stvari koja može poći po zlu je da riba ispusti previše vode tijekom pečenja pa dno tijesta neće biti hrskavo. Jedan od načina na koji to možete spriječiti je da ribu obložite tankom palačinkom ili omletom prije stavljanja u tijesto.

Sastojci za lososa u tijestu:

900 g lososa, bez kože
60 g maslaca
korica 1 limuna
velika šaka listova bosiljka
mala šaka listova kopra
500 g lisnatog tijesta
1 žlica gorušice
1 žumanjak
brašno za posipanje
maslinovo ulje
sol, papar


Priprema lososa u tijestu:

  1. Provjerite ima li kosti u ribi pa ih uklonite pincetom, a zatim je prepolovite. Pleh obložite nauljenim komadom folije.
  2. Omekšani maslac s naribanom limunovom koricom, bosiljkom, koprom te malo soli i papra pomiješajte u zdjeli za nadjev.
  3. Filete lososa osušite kuhinjskim papirom, a zatim lagano posolite i popaprite. Prvi file s jedne strane premažite maslacem od začinskog bilja, a drugi gorušicom pa ih spojite "u sendvič" tako da oba kraja budu jednake debljine.
  4. Tijesto tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u pravokutnik. Stavite losos u sredinu, a okolno tijesto premažite umućenim jajetom. Podignite rubove, odrežite višak i savinite ih pa preklopite ostatak tijesta u paketić koji stavite na pripremljenu foliju.
  5. Tijesto premažite razmućenim jajetom. Pospite solju i paprom. Pokrijte stavite u hladnjak na 15 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 °C pa pecite losos 20-25 minuta, dok tijesto ne postane zlatno smeđe i hrskavo. Da biste provjerili je li spreman, umetnite štapić za ražnjiće u sredinu. Za srednje kuhani losos trebao bi biti topao. Vrući ražnjić pokazuje da je riba dobro pečena.
  6. Ostavite da se riba "odmori" pet minuta, a zatim je narežite. Poslužite s umakom holandez, mladim krumpirom i brokulom ili graškom.

Za meso koje se u ustima topi poput maslaca: Tehnika sporog kuhanja koja više nije rezervirana samo za restorane Sous vide - 6 Sous vide - 5 Sous vide - 4 +2 Sous vide - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju