Iako bismo na prvu pomislili kako je hot-dog ''američka tvorevina'' koju je ostatak svijeta vrlo brzo prigrlio kao i mnoge druge stvari koje, nakon američke popularizacije, postaju dio globalnog trenda, ovaj brzinski sendvič s hrenovkom ili kobasicom došao je u Ameriku zajedno s europskim doseljenicima u 19. stoljeću. Njegovi korijeni vode prema Njemačkoj, gdje je popularna kobasica nazvana frankfurter ili dachsund bila široko poznata.

Kako su Nijemci doseljavali u Sjedinjene Američke Države, sa sobom su donijeli svoju ljubav prema kobasicama i načinu na koji su ih pripremali. Izraz koji danas koristi cijeli svijet prvi je put korišten na Coney Islandu u New Yorku. Charles Feltman, njemački imigrant i vlasnik restorana, počeo je prodavati kobasice umotane u kruh kako bi privukao posjetitelje na plažu. Brza i ukusna hrana privukla je mnoge, a popularnost hot-doga je eksplodirala. Zbog industrijskog razvoja i masovne proizvodnje hot-dogovi su postali sveprisutni na sportskim događanjima, koncertima i zabavnim parkovima diljem zemlje, gdje se mogu kupiti na uličnim štandovima. Američka industrija hrane razvila je i prepoznatljivu kobasicu posebno dizajniranu za hot-dog - dugačku i tanku, često napravljenu od svinjetine, govedine ili piletine.

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Sjedinjenih Američkih Država, odlučili smo napraviti četiri prava američka hot-doga i poigrati se umacima i dodacima koji će vas u trenu odvesti na ulice New Yorka, Chicaga ili Los Angelesa. Osim umaka od cheddara za koji vam donosimo i recept, u svoj savršeni hot-dog dodati možete i majonezu, kečap, senf ili bilo koji drugi umak po želji. 

Hot-dog - 10 Hot-dog - 10 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

RECEPT ZA HOT-DOG

SASTOJCI: 

  • 450 g naribanog sira cheddar
  • 250 ml mlijeka
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • sol po želji
  • prstohvat kajenskog papra
  • 3 kobasice 
  • 3 peciva za hot-dog 
  • 2 žlice prženog luka
  • ljubičasti luk
  • rajčica
  • majoneza, senf i kečap po želji

PRIPREMA: 

  1. U loncu srednje veličine rastopite maslac. Dodajte brašno i dobro ga promiješajte pa pustite da se lagano pirja oko jedne minute. Nakon toga polako počnite dodavati mlijeko uz stalno miješanje kako se ne bi stvorile grudice. Smanjite temperaturu na lagano i dodajte naribani sir. Miješajte dok se sir ne rastopi u potpunosti te začinite sa solju i kajenskim paprom.
  2. Na gril tavi ispecite kobasice, a peciva razrežite napola ostavljajući jednu stranu čitavu kako bi se formirao jastučić u koji idu ostali sastojci. 
  3. Povrće dobro operite te ga narežite na sitne komade.  
  4. Razrezano pecivo premažite senfom, dodajte zelenu salatu, luk i rajčicu te kobasicu pa završite sa slojem umaka od cheddar sira. 
  5. Za kraj po želji preko hot-doga posipajte prženi luk uz dodatni umak po želji i uživajte u pravoj američkoj poslastici. Dobar tek! 

Mac and cheese, hot-dog ili sladoled koji se otapa u mikrovalnoj samo su neki od brzinskih jela i poslastica koje često viđamo u američkim filmovima. Za pravi doživljaj ove kulture koja je poznata po brzoj prehrani ne moramo pakirati kofere i bukirati skupe prekooceanske letove, u obližnjem Lidlu i tjednu okusa Sjedinjenih Američkih država čeka nas asortiman koji Ameriku u trenu dovodi u naš dom. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju