Caponata, sicilijanska ljubimica među jelima, tradicionalna je i ukusna delicija koja spaja umak od rajčice sa slasnim povrćem koje se topi u ustima. Ovo jelo može se pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku nekoliko dana, što ga čini idealnim za obiteljska druženja ili bilo kakva veća okupljanja na kojima je dozvoljeno guštati uz čašicu omiljenog vina. 

Caponata - 19 Caponata - 19 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Ono na što će Talijani uvijek paziti kod pripreme ovog jela je svježe povrće, koje prilikom pripreme pušta svoje prave okuse i čini ovo jelo pravom rapsodijom koja nas svakim zalogajem vodi ravno na najljepša mjesta u Italiji. Uz patlidžan i tikvicu, cherry rajčicu i celer, glavni sastojci ovog jela su kapari, čili, vinski ocat i masline, a taj fantastični spoj učinit će caponatu kiselkasto-slatkim jelom s odmjerenom dozom ljutog koje će voljeti i najistančanija nepca.

Osim inćuna, koje će talijanski kuhari rado koristiti kod pripreme, zanimljivo je kako će za dodatnu gorčinu jela rado posegnuti i za crnom čokoladom.

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Italije, odlučili smo pripremiti slasnu caponatu i poslužiti je na prepečenom kruhu, koji će ovo jelo učiniti slasnim zalogajem koji se može jesti i hladan. 

Caponata - 11 Caponata - 11 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

SASTOJCI (za 20-ak brusketa):

PRIPREMA: 

  1. Patlidžane i tikvicu narežite na sitne kockice. Kockice patlidžana i tikvica posolite i stavite u cjedilo pa ostavite najmanje 30 minuta, a zatim ocijedite višak tekućine i osušite papirnatim ručnikom.
  2. Na maslinovu ulju dinstajte sitno nasjeckan luk. Dodajte mu nasjeckane cherry rajčice pa kuhajte dok ne omekšaju.
    Caponata - 5 Caponata - 5 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
  3. Potom dodajte pasatu i stapku celera nasjeckanu na kolutiće. Dodajte čili, šećer i ocat te kratko kuhajte dok se tekućina ne reducira.
  4. Zatim im dodajte kockice patlidžana i tikvice te dobro sve promiješajte.
  5. Masline narežite na kolutiće te ih dodajte u tavu, kao i tri žličice kapara. Još malo kuhajte da se svi okusi prožmu.
    Caponata - 17 Caponata - 17 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
  6. Pred kraj caponati dodajte svježi bosiljak ili origano pa poklopite tavu poklopcem.
  7. Tostirajte kruščiće pa na svaki dodajte malo caponate. Uživajte u slasnim brusketama uz čašu talijanskog vina.
    Caponata - 6 Caponata - 6 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Iako bismo rado spakirali kofere i otisnuli se u tu mediteransku zemlju u kojoj se hedonizam ne čini kao luksuz, već kao potreba, talijanskim specijalitetima lako je iz vlastite kuhinje otputovati u bilo koji kutak te čudesne zemlje koja očarava morem, arhitekturom, poviješću i gastronomijom. U obližnjem Lidlu u tjednu okusa Italije od 8. svibnja  potražite delicije u kojima ćete okusima istražiti svaki kutak te susjedne nam zemlje. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju