Svaki talijanski kuhar zaklet će se u svoj recept za ovo ukusno povrtno jelo u kojem su, uz kapare i masline, patlidžan i tikvice glavne zvijezde. Prema nekim izvorima, caponata je nastala još u srednjem vijeku. Smatra se težačkim jelom koje se pripremalo od namirnica dostupnih siromašnijem stanovništvu. 

Aromatična caponata na Siciliji se može kušati na svakom koraku, uz kruščiće ili tjesteninu, može biti lagani ručak ili predjelo, a jednako je ukusna i kad se jede hladna. Raznoliko povrće caponati pruža bogatu i zanimljivu teksturu, a dodatak šećera i vinskog octa dodatno će naglasiti njezin bogat okus. 

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Sicilije odlučili smo pripremiti sočnu povrtnu rapsodiju koja će u trenu nestati sa stola. Poslužiti se može i uz nasjeckanu mentu ili bosiljak, a brojni će talijanski kuhari u jelo dodati i naribanu tamnu čokoladu koja će jelu dati dodatnu gorčinu i kompletno sljubiti okuse ove vegetarijanske rapsodije. 

RECEPT - CAPONATA

SASTOJCI:

  • patlidžan
  • tikvica
  • crveni luk 
  • stabljika celera
  • 100 g crnih maslina bez koštica
  • 100 g zelenih maslina bez koštica 
  • 50 g kapara
  • 150 ml pasirane rajčice
  • žličica šećera
  • žličica soli
  • prstohvat papra
  • 50 ml vinskog octa
  • 50 ml maslinova ulja 
  • svježi bosiljak 

PRIPREMA: 

  1. Povrće dobro operite pa patlidžan i tikvice narežite na manje kockice, lagano posolite te odložite sa strane na pola sata. Nasjeckajte luk i na sitno narežite stabljiku celera. 
    Caponata Caponata (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
  2. Nakon što su tikvice i patlidžan odstajali i pustili tekućinu, prebacite ih na papirnati ručnik kako bi se tekućina upila.
  3. Zagrijte dublju tavu i na maslinovu ulju prepržite tikvice i patlidžan dok ne poprime laganu zlatnu boju te ih odložite sa strane. 
  4. U drugoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa pržite luk i celer dok ne omekšaju, zatim dodajte pasiranu rajčicu i sve lagano promiješajte na srednje jakoj vatri još minutu do dvije. 
  5. U tavu dodajte prethodno pržene patlidžane i tikvice te kapare, crne, zelene masline, šećer, ocat i papar. Smanjite vatru, poklopite caponatu i pustite je da se kuha oko sat vremena. 
  6. Kad je caponata gotova, sklonite je s vatre i pustite da se lagano hladi, poslužite je na prepečenom kruhu ili uz tjesteninu. Po želji dodajte listiće bosiljka i uživajte, dobar tek! 
    Caponata Caponata (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Vikend putovanje ili barem kratki odmor u susjednoj nam Italiji zvuči kao ljetna avantura u koju bismo se što skorije rado upustili. Bez kofera i karte, u ovu mediteransku zemlju putovati možemo iz vlastite kuhinje jer nas u obližnjem Lidlu, u tjednu okusa Italije, očekuju namirnice i specijaliteti s kojima je lako pripremiti savršenu gozbu. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju