• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Sicilijanski doručak: Recept za spektakularan početak dana s kojim ćete spasiti kišni vikend

Tradicija nalaže da prvo pojedete tuppo umočen u granitu, a nakon toga možete prijeći na ostatak peciva.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 2.03.2024 08:09 komentari
viber Created with Sketch.
Sicilijanska granita i brioš
Sicilijanska granita i brioš (Foto:Getty Images)

Jedan od tradicionalnih sicilijanskih specijaliteta obično se poslužuje za doručak i nikako ga ne smijete preskočiti ako posjećujete taj najveći mediteranski otok. Sastoji se od granite, hladne voćne poslastice koja podsjeća na nešto kompaktniji sorbet, a poslužuje se uz sicilijansk brioš (ili u njemu) – slatko pecivo od dizanog tijesta prepoznatljivo po kuglici na vrhu zbog koje podsjeća na punđu, zato se punim imenom i zove brioscia col tuppo.

U trendu Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Zgornje Jezersko neotkriveni je biser Slovenije Za vikend-izlet Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili Pečena purica S hrskavom kožicom Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa

Brioscia se poslužuje topla, a na vama je hoćete li je prerezati po pola i namazati ili ćete zalogaj po zalogaj peciva umakati u granitu. Okusi granite mogu biti različiti i svaki sicilijanski grad hvali se svojim, a najčešći su tradicionalni limun, kao i u receptu koji slijedi, badem i kava, ali paleta je danas puno šira - lubenica, dinja, jagode, pistacija, ma što god zamislite.

Sicilijanska granita s briošom može se poslužiti i kao ukusan međuobrok, ali predlažemo da slijedite ove jednostavne recepte i počastite se raskošnim, ukusnim i – kome je važno – fotogeničnim doručkom.

Granitu ćete pripremiti za desetak minuta, a kako se mora hladiti barem tri sata, najbolje je da je pripremite dan prije posluživanja. Peciva ispecite ujutro. Kuhinjska vaga bit će vam najbolji prijatelj pri njihovoj izradi, a ako pratite recept, sigurno će vam ispasti kako treba. Količina namirnica u receptu dovoljna je za deset peciva i odgovarajući količinu granite.

I da, tradicija nalaže da prvo pojedete tuppo umočen u granitu. Uživajte!

Sastojci za sicilijansku granitu od limuna:

  • 1 l vode sobne temperature
  • 500 g šećera u prahu
  • 250 ml svježe iscijeđenog soka od limuna

Priprema sicilijanske granite od limuna:

  1. U veliku široku zdjelu stavite šećer i zatim malo po malo ulijevajte vodu sobne temperature.
  2. Miješajte pjenjačom dok se šećer potpuno ne otopi.
  3. Ulijte svježe iscijeđeni sok od limuna (za više okusa dodajte i pulpe).
  4. Dobro izmiješajte ili izmiksajte za glatkiju teksturu.
  5. Stavite u zamrzivač na barem tri sata i svakih sat vremena promiješajte vilicom ili pjenjačom.

Sastojci za sicilijanske brioše:

  • 35 g maslaca
  • 50 g mlijeka
  • 200 ml vode
  • 1/2 kg brašna
  • 25 g svježeg kvasca
  • 10 g soli
  • 50 g šećera
  • 1 žumanjak (plus 2 za premazivanje, po želji)

Priprema sicilijanskih brioša:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom.
  2. U zdjelu uspite brašno, izmrvljen kvasac i šećer i miksajte malom brzinom mikserom s nastavcima za tijesto. Dodajte malo vode i žumanjak i nastaviti miksati otprilike jednu minutu.
  3. Dodajte još malo vode i sol, ponovno miksajte najviše minutu pa dodajte preostalu vodu i kratko izmiksajte da se smjesa sjedini. Dodajte maslac narezan na sitne komadiće i malo po malo ulijevajte mlijeko.
  4. Miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite da 30 minuta na sobnoj temperaturi.
  5. Tijesto razdijelite na 10 komada od 75 grama. Nježno oblikujte u polukugle i stavite direktno u lim za pečenje. Ostavite barem 5 centimetra razmaka između brioša da vam se ne slijepe.
  6. Kada poslažete brioše u lim, palcem utisnite sredinu svakoga kako biste napravili udubinu u koju ćete staviti tuppo. Izradite ih od preostalog tijesta - svaki tuppo je kuglica od 15 grama.
  7. Prije pečenja po želji premažite brioše umućenim žumanjkom kako bi se lijepo sjajili kad se ispeku.
  8. Pecite na 200 stupnjeva 5 minuta da se tijesto digne, a onda smanjite temperaturu na 190 stupnjeva i pecite još oko 15 minuta. Provjeravajte da vam ne zagore i izvadite brioše kada dobiju lijepu boju.
  9. Poslužite tople s granitom od limuna.

  • #Recepti
  • #što kuhati
  • #talijanska kuhinja
  • #sicilijanska kuhinja
  • #brioscia col tuppo
  • #granita
  • #doručak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
"Riba sa sjevera" koja je osvojila Europu: Slasni recepti s bakalarom za blagdansku inspiraciju
Na sto načina
"Riba sa sjevera" koja je osvojila Europu: Slasni recepti s bakalarom za blagdansku inspiraciju
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Strava u Međimurju: Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro je tijekom njihove intervencije
napao i službenike
Strava u Međimurju: Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro tijekom intervencije
Ubijena žena i njezin suprug više puta prijavljivani zbog nasilja u obitelji: "Bili su u tretmanu, a kada smo zaključili da je došlo do poboljšanja..."
tragedija u Zagorju
Ubijena žena i njezin suprug više puta prijavljivani zbog nasilja u obitelji: Iz kuće odvedeno četvero djece
POZIV Obitelj iz Podravine jedva spaja kraj s krajem, oni trebaju našu pomoć: "Iako su djeca, razumiju to. To mi najteže pada..."
Poziv Domagoja Mikića
Obitelj iz Podravine jedva spaja kraj s krajem, oni trebaju našu pomoć: "Iako su djeca, razumiju to. To mi najteže pada..."
show
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Nicolas Ypil u polufinalu showa Supertalent
suza suzu stiže
Pet godina živi daleko od svoje obitelji, ekipa Supertalenta priredila mu je iznenađenje koje nikad neće zaboraviti!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
zdravlje
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Visceralna mast
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Haker otkrio kako do vaših podataka može doći pomoću samo jednog kabla, a nikada to ne biste posumnjali
Bolje biti oprezan!
Haker otkrio kako do vaših podataka može doći pomoću samo jednog kabla, a nikada to ne biste posumnjali
tech
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici odmah trebaju nadograditi softver
Najopasnija vrsta propusta
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici trebaju odmah napraviti ovu stvar
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
sport
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili i skuteri, policajci ozlijeđeni, ispaljeni i suzavci
Ogromni neredi
FOTO Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili, policajci ozlijeđeni, ispaljeno više suzavaca
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
tv
Supertalent: Polufinalni nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Nicolas Ypil
ČISTA EMOCIJA!
Svjedok mu je cijela Hrvatska da je Nicolas nova glazbena zvijezda!
Supertalent: Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
ARENA ZAGREB IH ČEKA!
Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
putovanja
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Zagreb špica: Klasične crne čizme u street style izdanju
KOMBINACIJA ZA PETICU
Čizme ljepotice iz Zagreba možda nisu hit, ali ni jedan trend ne može im ništa
Recept za šubare ili ruske kape s kokosom i čokoladom
FINI I SOČNI
Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom
Sonja Jandroković u cipelama s leopardovim uzorkom
BAŠ SU EFEKTNE
Sonja Jandroković u cipelama koje najavljuju odvažan zimski trend
sve
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili i skuteri, policajci ozlijeđeni, ispaljeni i suzavci
Ogromni neredi
FOTO Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili, policajci ozlijeđeni, ispaljeno više suzavaca
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Zapečeni zabatak u umaku od luka
Puno okusa

Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka

Na popisu su najobičniji, svakodnevni sastojci, a jelo se priprema bez puno masnoće i bez prženja u dubokom ulju. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close