• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Sicilijanski doručak: Recept za spektakularan početak dana s kojim ćete spasiti kišni vikend

Tradicija nalaže da prvo pojedete tuppo umočen u granitu, a nakon toga možete prijeći na ostatak peciva.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 2.03.2024 08:09 komentari
viber Created with Sketch.
Sicilijanska granita i brioš
Sicilijanska granita i brioš (Foto:Getty Images)

Jedan od tradicionalnih sicilijanskih specijaliteta obično se poslužuje za doručak i nikako ga ne smijete preskočiti ako posjećujete taj najveći mediteranski otok. Sastoji se od granite, hladne voćne poslastice koja podsjeća na nešto kompaktniji sorbet, a poslužuje se uz sicilijansk brioš (ili u njemu) – slatko pecivo od dizanog tijesta prepoznatljivo po kuglici na vrhu zbog koje podsjeća na punđu, zato se punim imenom i zove brioscia col tuppo.

U trendu Mikonos Zamke za turiste? "Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike Tunel Rose u Bokokotorskom zaljevu - 7 Beton i hrđa Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti

Brioscia se poslužuje topla, a na vama je hoćete li je prerezati po pola i namazati ili ćete zalogaj po zalogaj peciva umakati u granitu. Okusi granite mogu biti različiti i svaki sicilijanski grad hvali se svojim, a najčešći su tradicionalni limun, kao i u receptu koji slijedi, badem i kava, ali paleta je danas puno šira - lubenica, dinja, jagode, pistacija, ma što god zamislite.

Sicilijanska granita s briošom može se poslužiti i kao ukusan međuobrok, ali predlažemo da slijedite ove jednostavne recepte i počastite se raskošnim, ukusnim i – kome je važno – fotogeničnim doručkom.

Granitu ćete pripremiti za desetak minuta, a kako se mora hladiti barem tri sata, najbolje je da je pripremite dan prije posluživanja. Peciva ispecite ujutro. Kuhinjska vaga bit će vam najbolji prijatelj pri njihovoj izradi, a ako pratite recept, sigurno će vam ispasti kako treba. Količina namirnica u receptu dovoljna je za deset peciva i odgovarajući količinu granite.

I da, tradicija nalaže da prvo pojedete tuppo umočen u granitu. Uživajte!

Sastojci za sicilijansku granitu od limuna:

  • 1 l vode sobne temperature
  • 500 g šećera u prahu
  • 250 ml svježe iscijeđenog soka od limuna

Priprema sicilijanske granite od limuna:

  1. U veliku široku zdjelu stavite šećer i zatim malo po malo ulijevajte vodu sobne temperature.
  2. Miješajte pjenjačom dok se šećer potpuno ne otopi.
  3. Ulijte svježe iscijeđeni sok od limuna (za više okusa dodajte i pulpe).
  4. Dobro izmiješajte ili izmiksajte za glatkiju teksturu.
  5. Stavite u zamrzivač na barem tri sata i svakih sat vremena promiješajte vilicom ili pjenjačom.

Sastojci za sicilijanske brioše:

  • 35 g maslaca
  • 50 g mlijeka
  • 200 ml vode
  • 1/2 kg brašna
  • 25 g svježeg kvasca
  • 10 g soli
  • 50 g šećera
  • 1 žumanjak (plus 2 za premazivanje, po želji)

Priprema sicilijanskih brioša:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom.
  2. U zdjelu uspite brašno, izmrvljen kvasac i šećer i miksajte malom brzinom mikserom s nastavcima za tijesto. Dodajte malo vode i žumanjak i nastaviti miksati otprilike jednu minutu.
  3. Dodajte još malo vode i sol, ponovno miksajte najviše minutu pa dodajte preostalu vodu i kratko izmiksajte da se smjesa sjedini. Dodajte maslac narezan na sitne komadiće i malo po malo ulijevajte mlijeko.
  4. Miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite da 30 minuta na sobnoj temperaturi.
  5. Tijesto razdijelite na 10 komada od 75 grama. Nježno oblikujte u polukugle i stavite direktno u lim za pečenje. Ostavite barem 5 centimetra razmaka između brioša da vam se ne slijepe.
  6. Kada poslažete brioše u lim, palcem utisnite sredinu svakoga kako biste napravili udubinu u koju ćete staviti tuppo. Izradite ih od preostalog tijesta - svaki tuppo je kuglica od 15 grama.
  7. Prije pečenja po želji premažite brioše umućenim žumanjkom kako bi se lijepo sjajili kad se ispeku.
  8. Pecite na 200 stupnjeva 5 minuta da se tijesto digne, a onda smanjite temperaturu na 190 stupnjeva i pecite još oko 15 minuta. Provjeravajte da vam ne zagore i izvadite brioše kada dobiju lijepu boju.
  9. Poslužite tople s granitom od limuna.

  • #Recepti
  • #što kuhati
  • #talijanska kuhinja
  • #sicilijanska kuhinja
  • #brioscia col tuppo
  • #granita
  • #doručak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
S cimetom i maslacem: Kolač skromnog izgleda prepun okusa i uspomena
Jednostavno
S cimetom i maslacem: Kolač skromnog izgleda prepun okusa i uspomena
Kuća za odmor Margherita: Rustikalni šarm s pogledom na goranske ljepote
Udobna i topla
Kuća za odmor Margherita: Rustikalni šarm s pogledom na goranske ljepote
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Tri blogerice, šest nespojivih namirnica i neočekivani rezultati: Tko je briljirao u drugom izazovu?
Pokrovitelj Tognana
Tri blogerice, šest nespojivih namirnica i neočekivani rezultati: Tko je briljirao u drugom izazovu?
Hrskavo pržena riba: Tajna je u limunovu soku, koji joj daje sasvim novu dimenziju
Brzo i jednostavno
Hrskavo pržena riba: Tajna je u limunovu soku, koji joj daje sasvim novu dimenziju
Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!
Doživljaj za nepce
Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Mladićima zbog Vjesnika idu u istražni zatvor: Promijenili dio priče, tvrde da su zaštitari igrali stolni tenis
Novi detalji
Mladići idu u istražni zatvor: Promijenili dio priče i opisali što su radili zaštitari
Hrvatska dobila dvije opomene od Europske komisije
Povreda prava
Hrvatska dobila dvije opomene od Europske komisije, objavljeno i zbog čega
Je li zgrada imala adekvatnu zaštitu od požara, je li osiguranje bilo na razini?
palež vjesnika
Sve sliči trendu koji se u svijetu zove Urbex: Šokantan razlog upada mladića u Vjesnik otvorio pitanja
show
Thompson zaustavio koncert zbog baklje
morao upozoriti
Thompson bio prisiljen zaustaviti koncert! "Molim vas, nemojte to raditi"
Miss Obale Bjelokosti upala u predstavljanje Laure Gnjatović
morala nastaviti dalje
Iznenadni gaf! Proširio se video naše misice, ovako se snašla u neočekivanoj situaciji
Lana Jurčević emotivnim videom pokazala kako je otkrila da očekuje drugo dijete
"možete zamisliti šok..."
Lana Jurčević iznenadila objavom: "Svima smo lagali..."
zdravlje
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
CDC mijenja tvrdnje: Imaju li cjepiva ipak veze s autizmom?
Veliki preokret
CDC mijenja tvrdnje: Imaju li cjepiva ipak veze s autizmom?
zabava
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Kupio novi bager i napravio ogromnu zabavu, a morate vidjeti kako je zabavljao goste
Urnebesno
Kupio novi bager i napravio ogromnu zabavu, a morate vidjeti kako je zabavljao goste
tech
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Komarce mrzimo zbog njihovog alata za sisanje krvi, no znanstvenici su otkrili da se isti može upotrijebiti na čudesan način
Tehnologija iz prirode
Komarce mrzimo zbog njihovog alata za sisanje krvi, no znanstvenici su otkrili da se isti može upotrijebiti na čudesan način
Veliki pad bitcoina: Analitičar tvrdi kako bi vrijednost mogla pasti na samo 10 tisuća dolara
Koliko je to uopće realno?
Veliki pad bitcoina: Analitičar tvrdi kako bi vrijednost mogla pasti na samo 10 tisuća dolara
sport
Novi preokret u boksu: Filip Hrgović postaje izazivač za titulu svjetskog prvaka?!
PROTIV NOVOG PRVAKA
Novi preokret u boksu: Filip Hrgović postaje izazivač za titulu svjetskog prvaka?!
Bili smo na velikom derbiju u Mostaru: Evo koliko su koštali put, ćevapi, pivo, ulaznice, dres…
AJMO NA UTAKMICU!
Bili smo na velikom derbiju u Mostaru: Evo koliko su koštali put, ćevapi, pivo, ulaznice, dres…
VIDEO Adriano Jagušić opet oduševljava: Prvo zabio s 40 metara pa onda i nakon sjajnog solo prodora
KAKAV DRAGULJ
VIDEO Adriano Jagušić opet oduševljava: Prvo zabio s 40 metara pa onda i nakon sjajnog solo prodora
tv
MasterChef: Ovakvu reakciju nitko ne želi doživjeti! Večeras saznajte tko će napraviti ovo "fino" jelo!
KULINARSKI FIJASKO
Ovakvu reakciju nitko ne želi doživjeti! Večeras saznajte tko će napraviti ovo "fino" jelo!
U dobru i zlu: Nema sada vremena razgovarati s njom
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nema sada vremena razgovarati s njom
MasterChef: "Najbrži" kandidat MasterChefa iskreno progovorio: "Napravio sam glupost!"
NAPUSTIO NATJECANJE
"Najbrži" kandidat MasterChefa iskreno progovorio: "Napravio sam glupost!"
putovanja
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
novac
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Adventski vijenci čitateljica koje možete kopirati ove godine
IZ PROŠLIH GODINA
Izdvojili smo 20 adventskih vijenaca naših čitateljica koji su s razlogom skupili stotine lajkova
Miss Universe Hrvatske Laura Gnjatović u crvenoj večernoj haljini brenda Leila Design
Spektakularno izdanje
Za ovakvu divu crvena je jedini izbor: Naša Miss Universe opčinila pozornicu stavom i ljepotom
Lejla Filipović u čizmama s chunky potplatom i trapericama 2025.
Tople, a šik
Ove čizme savršen su par podvrnutim trapericama, a nosi ih i Lejla Filipović
sve
Thompson zaustavio koncert zbog baklje
morao upozoriti
Thompson bio prisiljen zaustaviti koncert! "Molim vas, nemojte to raditi"
Adventski vijenci čitateljica koje možete kopirati ove godine
IZ PROŠLIH GODINA
Izdvojili smo 20 adventskih vijenaca naših čitateljica koji su s razlogom skupili stotine lajkova
Miss Obale Bjelokosti upala u predstavljanje Laure Gnjatović
morala nastaviti dalje
Iznenadni gaf! Proširio se video naše misice, ovako se snašla u neočekivanoj situaciji
Slatko-ljuta piletina
Za 20 minuta

Recept za nestrpljive: Slatko-ljuta piletina koja će vas osvojiti na prvu

Slatko-ljuta piletina brzo je, sočno i mirisno jelo koje se fantastično slaže najobičnijom rižom. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close