• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Sicilijanski doručak: Recept za spektakularan početak dana s kojim ćete spasiti kišni vikend

Tradicija nalaže da prvo pojedete tuppo umočen u granitu, a nakon toga možete prijeći na ostatak peciva.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 2.03.2024 08:09 komentari
viber Created with Sketch.
Sicilijanska granita i brioš
Sicilijanska granita i brioš (Foto:Getty Images)

Jedan od tradicionalnih sicilijanskih specijaliteta obično se poslužuje za doručak i nikako ga ne smijete preskočiti ako posjećujete taj najveći mediteranski otok. Sastoji se od granite, hladne voćne poslastice koja podsjeća na nešto kompaktniji sorbet, a poslužuje se uz sicilijansk brioš (ili u njemu) – slatko pecivo od dizanog tijesta prepoznatljivo po kuglici na vrhu zbog koje podsjeća na punđu, zato se punim imenom i zove brioscia col tuppo.

U trendu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom" Gulaš je savršeno jelo za zimu Tjedni jelovnik Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna Trentino, Italija - 6 Primamljiva ponuda Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite

Brioscia se poslužuje topla, a na vama je hoćete li je prerezati po pola i namazati ili ćete zalogaj po zalogaj peciva umakati u granitu. Okusi granite mogu biti različiti i svaki sicilijanski grad hvali se svojim, a najčešći su tradicionalni limun, kao i u receptu koji slijedi, badem i kava, ali paleta je danas puno šira - lubenica, dinja, jagode, pistacija, ma što god zamislite.

Sicilijanska granita s briošom može se poslužiti i kao ukusan međuobrok, ali predlažemo da slijedite ove jednostavne recepte i počastite se raskošnim, ukusnim i – kome je važno – fotogeničnim doručkom.

Granitu ćete pripremiti za desetak minuta, a kako se mora hladiti barem tri sata, najbolje je da je pripremite dan prije posluživanja. Peciva ispecite ujutro. Kuhinjska vaga bit će vam najbolji prijatelj pri njihovoj izradi, a ako pratite recept, sigurno će vam ispasti kako treba. Količina namirnica u receptu dovoljna je za deset peciva i odgovarajući količinu granite.

I da, tradicija nalaže da prvo pojedete tuppo umočen u granitu. Uživajte!

Sastojci za sicilijansku granitu od limuna:

  • 1 l vode sobne temperature
  • 500 g šećera u prahu
  • 250 ml svježe iscijeđenog soka od limuna

Priprema sicilijanske granite od limuna:

  1. U veliku široku zdjelu stavite šećer i zatim malo po malo ulijevajte vodu sobne temperature.
  2. Miješajte pjenjačom dok se šećer potpuno ne otopi.
  3. Ulijte svježe iscijeđeni sok od limuna (za više okusa dodajte i pulpe).
  4. Dobro izmiješajte ili izmiksajte za glatkiju teksturu.
  5. Stavite u zamrzivač na barem tri sata i svakih sat vremena promiješajte vilicom ili pjenjačom.

Sastojci za sicilijanske brioše:

  • 35 g maslaca
  • 50 g mlijeka
  • 200 ml vode
  • 1/2 kg brašna
  • 25 g svježeg kvasca
  • 10 g soli
  • 50 g šećera
  • 1 žumanjak (plus 2 za premazivanje, po želji)

Priprema sicilijanskih brioša:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom.
  2. U zdjelu uspite brašno, izmrvljen kvasac i šećer i miksajte malom brzinom mikserom s nastavcima za tijesto. Dodajte malo vode i žumanjak i nastaviti miksati otprilike jednu minutu.
  3. Dodajte još malo vode i sol, ponovno miksajte najviše minutu pa dodajte preostalu vodu i kratko izmiksajte da se smjesa sjedini. Dodajte maslac narezan na sitne komadiće i malo po malo ulijevajte mlijeko.
  4. Miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite da 30 minuta na sobnoj temperaturi.
  5. Tijesto razdijelite na 10 komada od 75 grama. Nježno oblikujte u polukugle i stavite direktno u lim za pečenje. Ostavite barem 5 centimetra razmaka između brioša da vam se ne slijepe.
  6. Kada poslažete brioše u lim, palcem utisnite sredinu svakoga kako biste napravili udubinu u koju ćete staviti tuppo. Izradite ih od preostalog tijesta - svaki tuppo je kuglica od 15 grama.
  7. Prije pečenja po želji premažite brioše umućenim žumanjkom kako bi se lijepo sjajili kad se ispeku.
  8. Pecite na 200 stupnjeva 5 minuta da se tijesto digne, a onda smanjite temperaturu na 190 stupnjeva i pecite još oko 15 minuta. Provjeravajte da vam ne zagore i izvadite brioše kada dobiju lijepu boju.
  9. Poslužite tople s granitom od limuna.

  • #Recepti
  • #što kuhati
  • #talijanska kuhinja
  • #sicilijanska kuhinja
  • #brioscia col tuppo
  • #granita
  • #doručak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kako napraviti vruću sangriju?
Začinjena i tako fina
Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Harry's Piccolo
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Božićna bajka na 930 metara: Bogat program u idili Parka prirode Učka
Od 12. do 14. prosinca
Božićna bajka na 930 metara: Bogat program u idili Parka prirode Učka
Putevima rudara: Uzbudljiva šetnja u prošlost Istre uz vino i slasne zalogaje za 0 eura
Stazom svete Barbare
Putevima rudara: Uzbudljiva šetnja u prošlost Istre uz vino i slasne zalogaje za 0 eura
Adventi u susjedstvu: gdje još doživjeti blagdansku čaroliju!
Zimske čari
Advent u susjedstvu: Kamo otputovati kako biste doživjeli najbolju blagdansku čaroliju?
Wolt ponudio digitalno rješenje za ručak na poslu – stiže Wolt for Work!
Oglas
Wolt ponudio digitalno rješenje za ručak na poslu – stiže Wolt for Work!
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Strašna nesreća na A3: Kamion udario pješakinju (33) i odbacio je u drugu traku. Preminula je
Tragedija
Strašna nesreća na A3: Kamion udario pješakinju (33) i odbacio je u drugu traku. Preminula je
Izvučen je Eurojackpot
SRETNI DOBITNIK
Izvučen je Eurojackpot! Pogledajte kamo ide veliki dobitak
Danilo K.: Ukrajinac koje je ubijen u Beču. Policija objavila detalje
SLAŽE SE MOZAIK UBOJSTVA
Ovo je brutalno ubijeni sin političara: Mučili su ga i živog zapalili u Mercedesu
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
U 6 ujutro puna crkva vjernika - bili smo na zornici!
lijepa tradicija
U 6 ujutro puna crkva vjernika: Bili smo na zornici!
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Uključujući i ribu
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
zabava
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Jao…
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
tech
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
Zanimljivo i zabrinjavajuće
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
sport
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
JUNAK UTAKMICE
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
Užasna vijest iz Dinama: Mateo Lisica ima monokuleozu
Čeka ga pauza
Užasna vijest iz Dinama: Krilni napadač ima mononukleozu
Tragedija zasjenila utakmicu DFB Kupa RB Leipzig - Magdeburg 3:1
Strašno
Tragedija u Njemačkoj: Spiker objavio tužnu vijest, reakcija dijela navijača izazvala zgražanje
tv
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
MasterChef: Mark se u stres testu fokusirao samo na jednu stvar: "Cilj je izbaciti Otta van!"
NIJE USPIO
Mark se u stres testu fokusirao samo na jednu stvar: "Cilj je izbaciti Otta van!"
MasterChef: Tikvica je presudila! Jurica Jurašković napustio MasterChef
SRČANI BORAC!
Tikvica je presudila! Jurica Jurašković napustio MasterChef
putovanja
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
novac
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Parlament, Vijeće i Komisija složni
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
JUNAK UTAKMICE
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
Rimski njoki
Bolji od običnih?

Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Sa samo nekoliko sastojaka pripremite kraljevski prilog koji se jednako dobro snalazi s pečenjem kao i povrćem ili omiljenim kremastim umakom... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close