• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Sicilijanski doručak: Recept za spektakularan početak dana s kojim ćete spasiti kišni vikend

Tradicija nalaže da prvo pojedete tuppo umočen u granitu, a nakon toga možete prijeći na ostatak peciva.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 2.03.2024 08:09 komentari
viber Created with Sketch.
Sicilijanska granita i brioš
Sicilijanska granita i brioš (Foto:Getty Images)

Jedan od tradicionalnih sicilijanskih specijaliteta obično se poslužuje za doručak i nikako ga ne smijete preskočiti ako posjećujete taj najveći mediteranski otok. Sastoji se od granite, hladne voćne poslastice koja podsjeća na nešto kompaktniji sorbet, a poslužuje se uz sicilijansk brioš (ili u njemu) – slatko pecivo od dizanog tijesta prepoznatljivo po kuglici na vrhu zbog koje podsjeća na punđu, zato se punim imenom i zove brioscia col tuppo.

U trendu Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše" Planinska kuća na Velebitu s pogledom na more, na ruti Via Dinarica, Airbnb - 2 Ovo se zove odmor! Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna

Brioscia se poslužuje topla, a na vama je hoćete li je prerezati po pola i namazati ili ćete zalogaj po zalogaj peciva umakati u granitu. Okusi granite mogu biti različiti i svaki sicilijanski grad hvali se svojim, a najčešći su tradicionalni limun, kao i u receptu koji slijedi, badem i kava, ali paleta je danas puno šira - lubenica, dinja, jagode, pistacija, ma što god zamislite.

Sicilijanska granita s briošom može se poslužiti i kao ukusan međuobrok, ali predlažemo da slijedite ove jednostavne recepte i počastite se raskošnim, ukusnim i – kome je važno – fotogeničnim doručkom.

Granitu ćete pripremiti za desetak minuta, a kako se mora hladiti barem tri sata, najbolje je da je pripremite dan prije posluživanja. Peciva ispecite ujutro. Kuhinjska vaga bit će vam najbolji prijatelj pri njihovoj izradi, a ako pratite recept, sigurno će vam ispasti kako treba. Količina namirnica u receptu dovoljna je za deset peciva i odgovarajući količinu granite.

I da, tradicija nalaže da prvo pojedete tuppo umočen u granitu. Uživajte!

Sastojci za sicilijansku granitu od limuna:

  • 1 l vode sobne temperature
  • 500 g šećera u prahu
  • 250 ml svježe iscijeđenog soka od limuna

Priprema sicilijanske granite od limuna:

  1. U veliku široku zdjelu stavite šećer i zatim malo po malo ulijevajte vodu sobne temperature.
  2. Miješajte pjenjačom dok se šećer potpuno ne otopi.
  3. Ulijte svježe iscijeđeni sok od limuna (za više okusa dodajte i pulpe).
  4. Dobro izmiješajte ili izmiksajte za glatkiju teksturu.
  5. Stavite u zamrzivač na barem tri sata i svakih sat vremena promiješajte vilicom ili pjenjačom.

Sastojci za sicilijanske brioše:

  • 35 g maslaca
  • 50 g mlijeka
  • 200 ml vode
  • 1/2 kg brašna
  • 25 g svježeg kvasca
  • 10 g soli
  • 50 g šećera
  • 1 žumanjak (plus 2 za premazivanje, po želji)

Priprema sicilijanskih brioša:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom.
  2. U zdjelu uspite brašno, izmrvljen kvasac i šećer i miksajte malom brzinom mikserom s nastavcima za tijesto. Dodajte malo vode i žumanjak i nastaviti miksati otprilike jednu minutu.
  3. Dodajte još malo vode i sol, ponovno miksajte najviše minutu pa dodajte preostalu vodu i kratko izmiksajte da se smjesa sjedini. Dodajte maslac narezan na sitne komadiće i malo po malo ulijevajte mlijeko.
  4. Miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite da 30 minuta na sobnoj temperaturi.
  5. Tijesto razdijelite na 10 komada od 75 grama. Nježno oblikujte u polukugle i stavite direktno u lim za pečenje. Ostavite barem 5 centimetra razmaka između brioša da vam se ne slijepe.
  6. Kada poslažete brioše u lim, palcem utisnite sredinu svakoga kako biste napravili udubinu u koju ćete staviti tuppo. Izradite ih od preostalog tijesta - svaki tuppo je kuglica od 15 grama.
  7. Prije pečenja po želji premažite brioše umućenim žumanjkom kako bi se lijepo sjajili kad se ispeku.
  8. Pecite na 200 stupnjeva 5 minuta da se tijesto digne, a onda smanjite temperaturu na 190 stupnjeva i pecite još oko 15 minuta. Provjeravajte da vam ne zagore i izvadite brioše kada dobiju lijepu boju.
  9. Poslužite tople s granitom od limuna.

  • #Recepti
  • #što kuhati
  • #talijanska kuhinja
  • #sicilijanska kuhinja
  • #brioscia col tuppo
  • #granita
  • #doručak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pogledajte što je u Slavoniji i Baranji oduševilo svjetskog avanturista Hazena Audela
Oglas
Pogledajte što je u Slavoniji i Baranji oduševilo svjetskog avanturista Hazena Audela
Kao da lebdi iznad mora: Pogledajte predivnu građevinu i vidikovac s kojeg puca pogled na Pelješki kanal i Korčulu
Na stijeni
Kao da lebdi iznad mora: Pogledajte predivnu građevinu i vidikovac s kojeg puca pogled na Pelješki kanal i Korčulu
Prvi izazov u Food Bloggers' Challengu: Slani cannoli od krumpira pomeli su konkurenciju
Pokrovitelj Tognana
Prvi izazov u Food Bloggers' Challengu: Slani cannoli od krumpira pomeli su konkurenciju
Česta pogreška zbog koje nam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu
Zlatni trikovi
Česta pogreška zbog koje vam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Istraživanje među mladima: svaki peti učenik probao cigaretu prije 13. godine
Iznad prosjeka EU
Nove opasne ovisnosti kod mladih: "Djevojke to rade češće, 2019. je bilo zanemarivo, sad 38 posto"
Teška prometna nesreća kod Rijeke: Jedna osoba smrtno stradala
Očevid u tijeku
Teška prometna nesreća: Automobil podletio pod tegljač, jedna osoba poginula
Ove predmete nikad ne smijete imati u automobilu
Vozači, oprez!
ADAC objavio što nikad ne smijete imati u automobilu: Policija vas može kazniti i s 10.000 eura
show
Severina raznježila fanove u Areni prizorima sa sinčićem Aleksandrom
''Kao majka nisam smjela...''
Severina podijelila dosad neviđene prizore sina: ''Dobila sam odobrenje jače od bilo kojeg zakona''
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Miroslav Škoro progovorio o odrastanju i svojoj djeci
rijetko govori o obitelji
Miroslav Škoro o svojoj djeci: "Kći i ja smo morali pobjeđivati taj strah, kod sina to nije bio slučaj"
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Ovaj simptom bi mogao biti znak da imate problem s konzumacijom alkohola!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj simptom bi mogao biti znak da imate problem s konzumacijom alkohola!
zabava
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Vjerujete li im?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
sport
VIDEO Hrvatska preokrenula protiv senzacije kvalifikacija, ide na SP 2026 i čeka ždrijeb!
POGLEDAJTE GOLOVE
VIDEO Hrvatska preokrenula protiv senzacije kvalifikacija, ide na SP 2026 i čeka ždrijeb!
VIDEO Zlatko Dalić okupio je pet posebnih igrača na jednu fotografiju, znate li što ona znači?
JEDAN IPAK NEDOSTAJE
VIDEO Zlatko Dalić okupio je pet posebnih igrača na jednu fotografiju, znate li što ona znači?
Dalić sasvim otvoreno nakon plasmana: "Može pričati tko što hoće, ali to nama ne ide i više nećemo tako"
komentar utakmice
Dalić sasvim otvoreno nakon plasmana: "Može pričati tko što hoće, ali to nama ne ide i više nećemo tako"
tv
U dobru i zlu: Nije očekivao da će trčati za njim
U DOBRU I ZLU
Nije očekivao da će trčati za njim
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
Skrivena sudbina: Napeto je na rođendanskoj proslavi
SKRIVENA SUDBINA
Napeto je na rođendanskoj proslavi
putovanja
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
novac
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Deset najljepših žena na svijetu prema zlatnom rezu
Savršene proporcije
Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
sve
VIDEO Hrvatska preokrenula protiv senzacije kvalifikacija, ide na SP 2026 i čeka ždrijeb!
POGLEDAJTE GOLOVE
VIDEO Hrvatska preokrenula protiv senzacije kvalifikacija, ide na SP 2026 i čeka ždrijeb!
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
VIDEO Zlatko Dalić okupio je pet posebnih igrača na jednu fotografiju, znate li što ona znači?
JEDAN IPAK NEDOSTAJE
VIDEO Zlatko Dalić okupio je pet posebnih igrača na jednu fotografiju, znate li što ona znači?
Castagnole
Venecijanske fritule

Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način

OK, u jednom trenutku sam i želio – malo drukčije fritule, pa sam u bespućima interneta pronašao recept za one koje još nazivaju venecijanskim fritulama – castagnole. Uostalom, zar je netko sumnjao da Talijani nemaju svoju vrstu fritula? E, pa, dosta su slične našima, no u njih se često stavlja još jedan sastojak – sir ricotta. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close