Jedan od tradicionalnih sicilijanskih specijaliteta obično se poslužuje za doručak i nikako ga ne smijete preskočiti ako posjećujete taj najveći mediteranski otok. Sastoji se od granite, hladne voćne poslastice koja podsjeća na nešto kompaktniji sorbet, a poslužuje se uz sicilijansk brioš (ili u njemu) – slatko pecivo od dizanog tijesta prepoznatljivo po kuglici na vrhu zbog koje podsjeća na punđu, zato se punim imenom i zove brioscia col tuppo.

Brioscia se poslužuje topla, a na vama je hoćete li je prerezati po pola i namazati ili ćete zalogaj po zalogaj peciva umakati u granitu. Okusi granite mogu biti različiti i svaki sicilijanski grad hvali se svojim, a najčešći su tradicionalni limun, kao i u receptu koji slijedi, badem i kava, ali paleta je danas puno šira - lubenica, dinja, jagode, pistacija, ma što god zamislite.

Sicilijanska granita s briošom može se poslužiti i kao ukusan međuobrok, ali predlažemo da slijedite ove jednostavne recepte i počastite se raskošnim, ukusnim i – kome je važno – fotogeničnim doručkom.

Granitu ćete pripremiti za desetak minuta, a kako se mora hladiti barem tri sata, najbolje je da je pripremite dan prije posluživanja. Peciva ispecite ujutro. Kuhinjska vaga bit će vam najbolji prijatelj pri njihovoj izradi, a ako pratite recept, sigurno će vam ispasti kako treba. Količina namirnica u receptu dovoljna je za deset peciva i odgovarajući količinu granite.

I da, tradicija nalaže da prvo pojedete tuppo umočen u granitu. Uživajte!

Sastojci za sicilijansku granitu od limuna:

  • 1 l vode sobne temperature
  • 500 g šećera u prahu
  • 250 ml svježe iscijeđenog soka od limuna

Priprema sicilijanske granite od limuna:

  1. U veliku široku zdjelu stavite šećer i zatim malo po malo ulijevajte vodu sobne temperature.
  2. Miješajte pjenjačom dok se šećer potpuno ne otopi.
  3. Ulijte svježe iscijeđeni sok od limuna (za više okusa dodajte i pulpe).
  4. Dobro izmiješajte ili izmiksajte za glatkiju teksturu.
  5. Stavite u zamrzivač na barem tri sata i svakih sat vremena promiješajte vilicom ili pjenjačom.

Sastojci za sicilijanske brioše:

  • 35 g maslaca
  • 50 g mlijeka
  • 200 ml vode
  • 1/2 kg brašna
  • 25 g svježeg kvasca
  • 10 g soli
  • 50 g šećera
  • 1 žumanjak (plus 2 za premazivanje, po želji)

Priprema sicilijanskih brioša:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom.
  2. U zdjelu uspite brašno, izmrvljen kvasac i šećer i miksajte malom brzinom mikserom s nastavcima za tijesto. Dodajte malo vode i žumanjak i nastaviti miksati otprilike jednu minutu.
  3. Dodajte još malo vode i sol, ponovno miksajte najviše minutu pa dodajte preostalu vodu i kratko izmiksajte da se smjesa sjedini. Dodajte maslac narezan na sitne komadiće i malo po malo ulijevajte mlijeko.
  4. Miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite da 30 minuta na sobnoj temperaturi.
  5. Tijesto razdijelite na 10 komada od 75 grama. Nježno oblikujte u polukugle i stavite direktno u lim za pečenje. Ostavite barem 5 centimetra razmaka između brioša da vam se ne slijepe.
  6. Kada poslažete brioše u lim, palcem utisnite sredinu svakoga kako biste napravili udubinu u koju ćete staviti tuppo. Izradite ih od preostalog tijesta - svaki tuppo je kuglica od 15 grama.
  7. Prije pečenja po želji premažite brioše umućenim žumanjkom kako bi se lijepo sjajili kad se ispeku.
  8. Pecite na 200 stupnjeva 5 minuta da se tijesto digne, a onda smanjite temperaturu na 190 stupnjeva i pecite još oko 15 minuta. Provjeravajte da vam ne zagore i izvadite brioše kada dobiju lijepu boju.
  9. Poslužite tople s granitom od limuna.

Gelato ili sladoled: Znate li razliku između ova dva najdraža (i slična) ljetna deserta? Mochi Sorbet Gelato +6 Gelato

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju