Među voćem avokado u svojem sastavu obiluje bjelančevinama, vitaminom E i kalijem, a upravo je Meksiko njegov najveći proizvođač. U posljednjih deset godina proizvodnja nezaustavljivo raste, na godišnjoj razini mogu se pohvaliti s čak pet milijuna tona ove zelene namirnice, koju na njihovim tanjurima možemo pronaći u različitim varijantama. Poznat nam je kao jedan od sastojaka koji dodajemo u salate, savršeno se slaže uz gotovo sve povrće, a dodaje se i u zdravu varijantu pudinga s čokoladom. 

Prvi umak guacamole koji su Azteci napravili još u 16. stoljeću bio je pripremljen isključivo od avokada. Moderno ime potječe od riječi āhuacamolli, što u doslovnom prijevodu znači 'umak od avokada'.

Guacamole je postao nevjerojatno popularan u srednjoameričkom društvu zbog abnormalne nutritivne vrijednosti avokada. Azteci su ga smatrali afrodizijakom, što je dodatno povećalo njegovu popularnost. 

Danas postoji bezbroj recepata za ovaj umak, ali svaka njegova varijanta sadrži nekoliko ključnih namirnica: malo limete po ukusu, ljubičasti luk, češnjak, rajčice, malo čilija za začin i, naravno, mnogo avokada.

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Meksika, odlučili smo napraviti guacamole u koji možete umakati tortilja čips, ali i namazati ga na kruh pa ga jesti uz pečeno jaje na oko za doručak. 

  Guacamole Guacamole (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

 RECEPT - Guacamole

Sastojci: 

  • 3 avokada
  • 2 rajčice 
  • Limeta
  • Glavica ljubičastog luka 
  • Režanj češnjaka 
  • Svežanj svježeg korijandra 
  • Žličica soli
  • Pola žličice papra 
  • Ljuta papričica po želji 

Priprema: 
 

  1. Prerežite avokado na pola, izvadite košticu i zarežite ga nožem kako bi se lakše izdubio žlicom. Nakon što ste to učinili sa sva tri avokada, nasjeckajte glavicu ljubičastog luka. Sve zajedno vilicom gnječite u tanjuru kako bi se avokado usitnio i postao kremastiji, a okusi proželi. 

    Guacamole Guacamole (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
     
  2. Uzmite rajčice, odrežite ih sa svake strane kako biste ih mogli izdubiti. U guacamole ćete staviti samo na sitno narezanu koricu rajčice.

    Guacamole Guacamole (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
     
  3. Sitno nasjeckajte češnjak i korijandar, dodajte ljute papričice po želji i sve zajedno promiješajte. 

    Guacamole Guacamole (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
     
  4. Iscijedite sok limete po guacamoleu i dodajte sol i papar. Još jednom sve zajedno promiješajte i ostavite umak da odstoji 15 - 30 minuta u hladnjaku. 

     
  5. Pripremite tortilja čips za umakanje ili narežite kruh i guacamole koristite kao namaz uz koji će jaje na oko imati poseban okus. Dobar tek! 

      Guacamole Guacamole (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Ovaj jednostavni namaz lako možete napraviti kod kuće, uz tortilja čips bit će savršen zalogaj na svakom druženju uz čašicu omiljenog pića. U Lidlovu tjednu okusa Meksika od 11. do 14. kolovoza možete potražiti sve namirnice i delicije u kojima se uživa u zemlji tekile, tortilja i tacosa te okusima za tren iz svojeg doma otputovati u daleki Meksiko.  

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju