I Meksiko ima svoju piramidu, a tepaju joj da je rodno mjesto Bogova 

Drevni Egipat poznat je po svojim piramidama koje oduzimaju dah, ali grad Teotihuacan iz 2. stoljeća prije nove ere nije ništa manje impresivan. Nalazi se oko 50 kilometara od Mexico Cityja, a do 400. godine nove ere bio je najutjecajniji i najmoćniji grad u svojoj regiji. Izgrađen je s rešetkastim rasporedom, a pokriva 15 kilometara. Ime grada prevodimo kao 'rodno mjesto bogova', a u njemu je nekad živjelo 200 tisuća stanovnika.

Teotihuacan, Meksiko Teotihuacan, Meksiko (Foto: Getty Images)

Pravo blago Teotihuacana njegove su masivne stepenaste piramide, a tu su i drevni hramovi, palače, trgovi i apartmanska naselja. Velik dio povijesti grada još uvijek je misterij, ali neki vjeruju da je do njegova "pada" došlo zbog promjenjivih klimatskih uvjeta poput dugotrajnih suša.

Neobična UNESCO-ova zaštita

Dan mrtvih u Meksiku je toliko poseban da je pod UNESCO-ovom zaštitom. Ususret Danu mrtvih Meksikanci naprave oltare za svoje pokojnike, čime izražavaju dobrodošlicu njihovim dušama. Na oltaru je omiljena hrana pokojnika, ali i neki njihovi predmeti.

Kavijar koji bi mnogi odbili 

Escamol ili meksički kavijar naziv je za mravlja jaja koja se pripremaju na brojne načine. No za mravlja jaja treba se potruditi prije ulaska u kuhinju – traženje mravinjaka i čišćenje oduzima dosta vremena. Za kilogram je potrebno izdvojiti otprilike i do 150 eura. Mravlja jaja imaju snažnu aromu – neki je uspoređuju s terpentinskim mirisom, a u Meksiku ih obožavaju pripremljene na svakojake načine.

Lopatu u ruke i pravac u - lov na blago 

Meksiko City izgrađen je na temeljima staroga grada Asteka – Tenochtitlána, koji se nalazio na otoku na jezeru Texcoco, a na vrhuncu moći bio je jedan od najvećih gradova svijeta s oko 200.000 stanovnika. 

Meksiko City izgrađen je na temeljima staroga grada Asteka Meksiko City izgrađen je na temeljima staroga grada Asteka (Foto: Getty Images)

Krajem lipnja 1520. godine konkvistador Hernan Cortes naredio je svojim ljudima da prikupe što više astečkog zlata i blaga i ponesu ga na brodove. No pojavila su se dva problema: Tenochtitlan je ležao nasred jezera i zlato je teško. Tako je vrlo brzo blago skupa s vojnicima završilo na dnu jezera, ali ga otamo nikad nitko nije izvadio. Danas je to jezero isušeno, a iznad njega je izgrađen Mexico City.

Dan mariačija i Fiesta dio su tradicije naroda koji obožava proslave

Sveta Ceciija zaštitnica je glazbenika, a svake se godine 22. studenoga obilježava Dan svete Cecilije, koji se češće naziva dan mariačija. Glazbenici iz cijelog Meksika slave taj dan. U Mexico Cityju mariačiji i drugi glazbenici okupljaju se na trgu Mariachi, Plaza Garibaldi, i sviraju zajedno dok hodaju u procesiji do bazilike Gospe Guadalupske, gdje se održava misa u čast svete Cecilije. Mexico City domaćin je najveće fešte u Meksiku na taj dan, pune glazbe, plesa i pića, a fešta se u manjem opsegu održava i u drugim gradovima.

22. studenoga obilježava Dan svete Cecilije, koji se češće naziva dan mariačija 22. studenoga obilježava Dan svete Cecilije, koji se češće naziva dan mariačija (Foto: Getty Images)

Meksički narod voli imati fešte ili zabave, slavi sve od rođendana i vjenčanja do ispraćaja i diploma. Te zabave imaju različite karakteristike koje ih izdvajaju od onih koje viđate u mnogim drugim zemljama i one su tipično burne proslave ispunjene smijehom, glazbom i obiljem dobre hrane. Ovisno o razlogu slavlja, fieste mogu trajati od pet sati za dječji rođendan do dva dana za tradicionalno vjenčanje. Odrasli često pijuckaju tekilu, pivo i vino. Bezalkoholna pića uključuju horchatu, jamajka čaj i limunadu. Fešte uvijek uključuju glazbu, obično u obliku mariačija, jer bez njih te zabave nisu potpune.

Tko se ne bi upustio u istraživanje veličanstvenog Meksika, u kojem doslovno svatko može pronaći zabavu po svom guštu. Dok čekamo pravo vrijeme za posjet toj zemlji iz koje baš nitko ne bi mogao otići ni gladan ni žedan, u obližnjem Lidlu očekuje nas tjedan okusa Meksika u kojem nas očekuje bogat asortiman autohtonih delicija i namirnica s kojima Meksiko dovodimo u vlastitu kuhinju u trenu. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju