• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #hranom oko svijeta

Empanade s piletinom: Meksičke ''školjke'' koje možete jesti s nogu

Ovi simpatični jastučići punjeni raznim nadjevima jedan su od simbola meksičke kuhinje i nezaobilazan zalogaj za čiju se pripremu ne čekaju posebni datumi ili važne prigode.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 12.09.2023 10:32 komentari
viber Created with Sketch.
Empanade - 11
Empanade - 11 (Foto:Pavao Bobinac/Nova Studio)

Galerija Empanade - 10 9 Empanade - 4 9 Empanade - 3 9 Empanade - 2 9

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Kladeščica - 11 Kamo na izlet? Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore

Slatke, slane, uz razne umake, začine i poslužene kako god vas je volja - empanade, empanditas ili pak pastelillos. Ova školjka od tijesta punjena raznim čudesima, iako je proslavila meksičku kuhinju, zapravo je španjolski specijalitet još od srednjeg vijeka. Riječ empanada dolazi iz španjolskog i doslovno znači "umotana" ili "zagrijana", a izgled jela više je nalikovao savijači nego školjki ili jastučiću u kakvom guštamo danas. Tradicionalno tijesto priprema se od brašna, maslaca ili svinjske masti i malo soli, a rubovi jastučića, koji će nakon pečenja postati opasno hrskavi, čvrsto se zatvore i po želji ukrase raznim uzorcima.

Empanade - 9 Empanade - 9 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Oblik u kakvom ih danas jedva čekamo vidjeti poslužene na tanjuru empanade su poprimile nakon što ih je usvojila meksička kuhinja, u kojoj su punjenja bila prilagođena lokalnim okusima. Sastojci za punjenje varirali su ovisno o regiji - u obalnim dijelovima zemlje pronaći se mogu i empanade s plodovima mora, dok se u unutrašnjosti preferira piletina ili govedina. Iako su posebno popularno jelo u kojem cijela obitelj uživa okupljena za stolom za vrijeme blagdana ili kad je riječ o proslavama na kojima obvezno zasviraju mariachi, u Meksiku se nitko neće buniti ako empanade na stolu budu poslužene svakodnevno. 

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Meksičke kuhinje, odlučili smo napraviti jednostavne i hrskave empanade s piletinom te ih poslužiti s osvježavajućom salsom. 

  Empanade - 6 Empanade - 6 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT - EMPANADE S PILETINOM 

SASTOJCI:

ZA TIJESTO:

  • 350 g glatkog brašna
  • ½ žličice soli
  • žličica šećera
  • 180 ml vode
  • 100 g maslaca

ZA PUNJENJE:

  • 2 žlice biljnog ulja
  • 2 manja luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 450 g kuhanih i usitnjenih pilećih prsa
  • žličica mljevene crvene paprike
  • žličica mljevenog kumina
  • žličica soli 
  • ½ žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 100 ml vode 
  • jaje

PRIPREMA: 

  1. Kako biste pripremili tijesto, prosijajte brašno u duboku posudu pa dodajte sol i šećer. Maslac otopite i pričekajte da se malo ohladi pa ga dodajte smjesi. Postupno uljevajte vodu i ručno mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Omotajte tijesto u foliju i odložite na pola sata u hladnjak.
    Empanade - 2 Empanade - 2 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
  2. Nasjeckajte luk pa u tavu dodajte biljno ulje i uz povremena miješanja pržite luk 15 do 20 minuta na srednje jakoj vatri dok ne poprimi zlatno-smeđu boju i ne postane blago karameliziran. Preprženom luku dodajte sitno nasjeckani češnjak i sve zajedno pržite još otprilike minutu uz lagano miješanje. 
  3. Zatim u tavu dodajte dodajte prethodno kuhanu i usitnjenu piletinu, dodajte sol i sve zajedno začinite crvenom paprikom, kuminom i crnim paprom. Nakon dodavanja vode pustite da smjesa proključa pa sve kuhajte bez poklopca dok voda ne ispari, otprilike 20 do 30 minuta. Nakon što je smjesa za punjenje empanada gotova, odložite ju sa strane i pričekajte da se ohladi. 
  4. Na pobrašnjenoj podlozi razvucite tijesto na debljinu oko pola centimetra. Od razvučenog tijesta izrežite krugove promjera 10 do 15 centimetara, ovisno o tome želite li manje ili veće empanade. Stavite otprilike 2 žlice ohlađene smjese s piletinom u sredinu svakog kruga. Lagano premažite rubove tijesta razmućenim jajetom, preklopite tijesto preko punjenja i pritisnite rubove kako biste zatvorili jastučić koji izgleda kao mali polumjesec. Vrhom vilice utisnite rubove polumjeseca kako biste spriječili curenje nadjeva tijekom termičke obrade.
  5. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje te zagrijte pećnicu na 180 °C. Na limu empanade međusobno udaljite jednu od druge otprilike 3 cm. Premažite ih razmućenim jajetom i pecite dok ne postanu zlatno-smeđe otprilike 20 do 25 minuta. Poslužite ih uz salsu ili bilo koji drugi omiljeni umak pa uživajte u svojoj slasnoj meksičkoj gozbi. 

Jastučići, polumjesec ili pak školjke punjene nadjevima koji dopuštaju da se igramo okusima - empanade su neodoljivi gastronomski dragulj koji je osvojio nepca diljem svijeta. Ako će putovanje u Meksiko morati pričekati još neko vrijeme, u obližnjem Lidlu u tjednu okusa Meksika uz bogat asortiman tradicionalnih okusa lako je odmah otputovati na drugi kraj svijeta i uživati u svim specijalitetima i delicijama ove egzotične zemlje koju jedva čekamo posjetiti. Ne propustite u isto vrijeme istražiti i Lidlovu ponudu poslastica u tjednu okusa Kariba uz sve užitke i okuse ove čarobne zemlje zbog koje bismo, uz koktel i sunce, na pješčanoj plaži mogli ostati zauvijek. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

  • #hranom oko svijeta
  • #lidl
  • #Meksiko
  • #empanada
viber Created with Sketch.
!Komentari su onemogućeni za ovaj članak.
inspirativno najčitanije
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
opasna bolest
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
U Bedekovčini ubio ženu pa sebe
SLIJEDI OČEVID
Strava u Zagorju! Ubio ženu pa sebe, cure detalji zločina
Novi zakon EU-a otežat će skrivanje dohodaka i imovine
Novi zakon EU-a
Svima koji žive u Hrvatskoj od danas će biti teže skrivati važan podatak
show
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Simona Mijoković snimljena na zagrebačkoj špici
rijedak izlazak
Simona Mijoković iznenadila pojavom na špici: Detalj u njezinoj ruci ukrao je pažnju
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Zdravi božićni kolači: Recepti koji smanjuju žudnju za slatkim, a i dalje su prefini!
Po preporuci nutricionistice
Zdravi božićni kolači: Recepti koji smanjuju žudnju za slatkim, a i dalje su prefini!
zabava
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Wow!
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Preslatko!
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Detalj na registraciji automobila u Zagrebu podijelio mišljenja Hrvata! Što vi kažete?
"Luka radi prekršaj"
Detalj na registraciji automobila u Zagrebu podijelio mišljenja Hrvata! Što vi kažete?
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
Kumovi: Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
KUMOVI
Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
sve
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Slika nije dostupna
Pokrovitelj Lidl

Nevjerojatni Meksiko: 5 zanimljivosti o čudesnoj zemlji koja se itekako ima čime ponositi

Jednom kada odlučite istražiti one dijelove Meksika koji se ne pojavljuju tako često u turističkim vodičima, otkrit ćete da postoje predivni gradovi, magični pejzaži i još puno tajni za dugotrajno istraživanje. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close