Slatke, slane, uz razne umake, začine i poslužene kako god vas je volja - empanade, empanditas ili pak pastelillos. Ova školjka od tijesta punjena raznim čudesima, iako je proslavila meksičku kuhinju, zapravo je španjolski specijalitet još od srednjeg vijeka. Riječ empanada dolazi iz španjolskog i doslovno znači "umotana" ili "zagrijana", a izgled jela više je nalikovao savijači nego školjki ili jastučiću u kakvom guštamo danas. Tradicionalno tijesto priprema se od brašna, maslaca ili svinjske masti i malo soli, a rubovi jastučića, koji će nakon pečenja postati opasno hrskavi, čvrsto se zatvore i po želji ukrase raznim uzorcima.

Empanade - 9 Empanade - 9 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Oblik u kakvom ih danas jedva čekamo vidjeti poslužene na tanjuru empanade su poprimile nakon što ih je usvojila meksička kuhinja, u kojoj su punjenja bila prilagođena lokalnim okusima. Sastojci za punjenje varirali su ovisno o regiji - u obalnim dijelovima zemlje pronaći se mogu i empanade s plodovima mora, dok se u unutrašnjosti preferira piletina ili govedina. Iako su posebno popularno jelo u kojem cijela obitelj uživa okupljena za stolom za vrijeme blagdana ili kad je riječ o proslavama na kojima obvezno zasviraju mariachi, u Meksiku se nitko neće buniti ako empanade na stolu budu poslužene svakodnevno. 

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Meksičke kuhinje, odlučili smo napraviti jednostavne i hrskave empanade s piletinom te ih poslužiti s osvježavajućom salsom. 

  Empanade - 6 Empanade - 6 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT - EMPANADE S PILETINOM 

SASTOJCI:

ZA TIJESTO:

  • 350 g glatkog brašna
  • ½ žličice soli
  • žličica šećera
  • 180 ml vode
  • 100 g maslaca

ZA PUNJENJE:

  • 2 žlice biljnog ulja
  • 2 manja luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 450 g kuhanih i usitnjenih pilećih prsa
  • žličica mljevene crvene paprike
  • žličica mljevenog kumina
  • žličica soli 
  • ½ žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 100 ml vode 
  • jaje

PRIPREMA: 

  1. Kako biste pripremili tijesto, prosijajte brašno u duboku posudu pa dodajte sol i šećer. Maslac otopite i pričekajte da se malo ohladi pa ga dodajte smjesi. Postupno uljevajte vodu i ručno mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Omotajte tijesto u foliju i odložite na pola sata u hladnjak.
    Empanade - 2 Empanade - 2 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
  2. Nasjeckajte luk pa u tavu dodajte biljno ulje i uz povremena miješanja pržite luk 15 do 20 minuta na srednje jakoj vatri dok ne poprimi zlatno-smeđu boju i ne postane blago karameliziran. Preprženom luku dodajte sitno nasjeckani češnjak i sve zajedno pržite još otprilike minutu uz lagano miješanje. 
  3. Zatim u tavu dodajte dodajte prethodno kuhanu i usitnjenu piletinu, dodajte sol i sve zajedno začinite crvenom paprikom, kuminom i crnim paprom. Nakon dodavanja vode pustite da smjesa proključa pa sve kuhajte bez poklopca dok voda ne ispari, otprilike 20 do 30 minuta. Nakon što je smjesa za punjenje empanada gotova, odložite ju sa strane i pričekajte da se ohladi. 
  4. Na pobrašnjenoj podlozi razvucite tijesto na debljinu oko pola centimetra. Od razvučenog tijesta izrežite krugove promjera 10 do 15 centimetara, ovisno o tome želite li manje ili veće empanade. Stavite otprilike 2 žlice ohlađene smjese s piletinom u sredinu svakog kruga. Lagano premažite rubove tijesta razmućenim jajetom, preklopite tijesto preko punjenja i pritisnite rubove kako biste zatvorili jastučić koji izgleda kao mali polumjesec. Vrhom vilice utisnite rubove polumjeseca kako biste spriječili curenje nadjeva tijekom termičke obrade.
  5. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje te zagrijte pećnicu na 180 °C. Na limu empanade međusobno udaljite jednu od druge otprilike 3 cm. Premažite ih razmućenim jajetom i pecite dok ne postanu zlatno-smeđe otprilike 20 do 25 minuta. Poslužite ih uz salsu ili bilo koji drugi omiljeni umak pa uživajte u svojoj slasnoj meksičkoj gozbi. 

Jastučići, polumjesec ili pak školjke punjene nadjevima koji dopuštaju da se igramo okusima - empanade su neodoljivi gastronomski dragulj koji je osvojio nepca diljem svijeta. Ako će putovanje u Meksiko morati pričekati još neko vrijeme, u obližnjem Lidlu u tjednu okusa Meksika uz bogat asortiman tradicionalnih okusa lako je odmah otputovati na drugi kraj svijeta i uživati u svim specijalitetima i delicijama ove egzotične zemlje koju jedva čekamo posjetiti. Ne propustite u isto vrijeme istražiti i Lidlovu ponudu poslastica u tjednu okusa Kariba uz sve užitke i okuse ove čarobne zemlje zbog koje bismo, uz koktel i sunce, na pješčanoj plaži mogli ostati zauvijek. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju