Parmezan je tvrdi polumasni sir od kravljeg mlijeka koji potječe iz talijanskog grada Parme. Karakterizira ga pikantan okus i miris koji se posebno dobro sljubljuje s jelima na bazi tjestenine.
Ako ne smijete konzumirati mliječne proizvode ili ne želite jesti hranu životinjskog porijekla, ne očajavajte. U vlastitom domu možete napraviti vegansku verziju smrvljenog sira koja nalikuje na parmezan iz trgovina, a za što će vam biti potrebno svega četiri sastojka.
Sastojci:
100 grama sirovih indijskih oraščića
3 žlice prehrambenog kvasca
1 čajne žličice soli
½ čajne žličice češnjaka u prahu
Priprema:
1. U dobar blender ili sjeckalicu povrća stavite indijske oraščiće, prehrambeni kvasca, sol i češnjak u prahu.
2. Pulsirajte dok se smjesa ne pretvori u fini prah nalik na naribani parmezan kakav možete kupiti u trgovinama.
3. Prebacite smjesu u staklenku i pohranite u hladnjak na nekoliko tjedana. Poslužite preko omiljenog jela od tjestenine. Dobar tek!
Kako napraviti veganski parmezan, otkrijte u YouTube videu Minimalist Bakera.