Parmezan je tvrdi polumasni sir od kravljeg mlijeka koji potječe iz talijanskog grada Parme. Karakterizira ga pikantan okus i miris koji se posebno dobro sljubljuje s jelima na bazi tjestenine.
Ako ne smijete konzumirati mliječne proizvode ili ne želite jesti hranu životinjskog porijekla, ne očajavajte. U vlastitom domu možete napraviti vegansku verziju smrvljenog sira koja nalikuje na parmezan iz trgovina, a za što će vam biti potrebno svega četiri sastojka.
Veganski parmezan - sastojci:
- 100 grama sirovih indijskih oraščića
- 3 žlice prehrambenog kvasca
- 1 čajna žličica soli
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
Veganski parmezan - priprema:
- U dobar blender ili sjeckalicu povrća stavite indijske oraščiće, prehrambeni kvasca, sol i češnjak u prahu.
- Pulsirajte dok se smjesa ne pretvori u fini prah nalik na naribani parmezan kakav možete kupiti u trgovinama.
- Prebacite smjesu u staklenku i pohranite u hladnjak na nekoliko tjedana. Poslužite preko omiljenog jela od tjestenine. Dobar tek!
Kako napraviti veganski parmezan, otkrijte u YouTube videu Minimalist Bakera.