Parmezan je tvrdi polumasni sir od kravljeg mlijeka koji potječe iz talijanskog grada Parme. Karakterizira ga pikantan okus i miris koji se posebno dobro sljubljuje s jelima na bazi tjestenine.

Ako ne smijete konzumirati mliječne proizvode ili ne želite jesti hranu životinjskog porijekla, ne očajavajte. U vlastitom domu možete napraviti vegansku verziju smrvljenog sira koja nalikuje na parmezan iz trgovina, a za što će vam biti potrebno svega četiri sastojka.

Proteinske palačinke biljnog porijekla Hrana i piće Recept za slatke palačinke pune proteina u koje ne ide niti jedno jaje

Sastojci:
100 grama sirovih indijskih oraščića
3 žlice prehrambenog kvasca
1 čajne žličice soli
½ čajne žličice češnjaka u prahu

Priprema:

1. U dobar blender ili sjeckalicu povrća stavite indijske oraščiće, prehrambeni kvasca, sol i češnjak u prahu.

2. Pulsirajte dok se smjesa ne pretvori u fini prah nalik na naribani parmezan kakav možete kupiti u trgovinama.

3. Prebacite smjesu u staklenku i pohranite u hladnjak na nekoliko tjedana. Poslužite preko omiljenog jela od tjestenine. Dobar tek!

Kako napraviti veganski parmezan, otkrijte u YouTube videu Minimalist Bakera.