Batat, ili slatki krumpir, još je uvijek nepoznanica u našoj kuhinji. U restoranima s brzom hranom se poslužuje kao klasični pomfrit – uz dodatak umaka i kao prilog ukusnim burgerima, krilcima ili rebarcima.

Međutim, ovo ukusno povrće se može pripremiti na još puno zanimljivih načina koji će ga podići na više nivo. Možemo ga peći, kuhati, pržiti, puniti, a koristi se čak i u izradi slastica, njoka i tjestenine.

Batat nam dolazi iz Južne Amerike i brojni ga nutricionisti stavljaju na popis super-hrane. Odličan je za sve one koji žele smršavjeti, a mogu ga bez problema jesti i oni koji imaju problema s kontrolom šećera u krvi.

Zanimljivo je da batat uopće nije krumpir, iako ga, pod utjecajem zapada, poznajemo kao „slatki krumpir“. On, naime, pripada porodici slakova i s krumpirom ga veže jedino gomoljasti oblik.

Kako bismo ovu super-namirnicu uvrstili u našu prehranu, pripremili smo recept za ukusni punjeni batat s lukom, pancetom i vrhnjem. Za ovaj jednostavni recept će vam trebati malo više vremena, ali većinu posla obavi pećnica pa ga mogu realizirati i oni koji nisu posebno vješti u kuhinji.

Sastojci za punjeni batat:

  • 4 srednja batata ( oko 1,5 kg)
  • 150 g maslaca
  • 200 g pancete
  • 1 manji luk
  • 1 kiselo vrhnje
  • Sol, papar, svježi vlasac

Priprema punjenog batata:

  1. Pećnicu zagrijte na 230 stupnjeva. Batat operite, posušite, posolite i stavite peći sat vremena.
  2. U međuvremenu pripremite nadjev. Pancetu narežite na tanke trakice i prepržite je na vlastitoj masnoći. Izvadite pancetu pa na njezinoj masnoći prepržite luk.
  3. Kad je batat gotov, prerežite ga na dva dijela, ali ne posve. Meso batata pažljivo promiješajte vilicom, pazeći da se dvije polovice ne razdvoje.
  4. Otopite maslac i zalijte još vruć batat pa dodajte pancetu i luk.
  5. 5. Temperaturu smanjite na 200 i zapecite punjeni batat, trebat će mu maksimalno 15 minuta.
  6. Poslužite s kiselim vrhnjem i svježim vlascem.

Punjeni batat Punjeni batat (Foto: Getty Images)

Dobar tek! 

"Dimljeno", zapečeno sa sirom i slasno: Recept za prefini slatki krumpir iz pećnice

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju