Slatki krumpir ili batat dobar je izvor vitamina, minerala, prehrambenih vlakana i drugih važnih nutrijenata. Sve više se nalazi na jelovnicima i u hrvatskim domaćinstvima.

Batat je vrlo fleksibilna namirnica od koje se može, kao što je to slučaj s običnim krumpirom, raditi razna jela – peći, kuhati, raditi pirei i slične kulinarske kombinacije.

Možete ga i napuniti sočnim punjenjem na bazi jaja, mlijeka i sira te zapeći u pećnici te poslužiti kao doručak, ručak ili ukusnu večeru.

Sastojci:

2 velika narančasta batata, ispečena i ohlađena (800 g svaki)
65 g naribane gaude
15 g sušenih rajčica
4 velika jaja
1 žlica mlijeka
1 žlica dimljene slatke paprike u prahu
sol i papar po želji
šaka svježih listića špinata

Slika nije dostupna Hrana i piće Česta greška zbog koje slatki krumpir ispadne loše kad se ispeče u pećnici

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.

2. Prepolovite po dužini pečeni i ohlađeni batat. Pažljivo uklonite sredinu ploda žlicom. Uz rub svakog krumpira trebalo bi ostati barem oko centimetar ploda kako bi uspješno mogli završiti recept i zapeći ostale sastojke.

3. Stavite polovice krumpira na lim za pečenje.

4. U svaku polovicu pravilno rasporedite nasjeckane sušene rajčice, polovicu naribanog sira i listiće špinata.

5. U zdjeli istucite jaja, mlijeko, dimljenu papriku, sol i papar te smjesu pažljivo ulijte u četiri polovice batata.

Slatki krumpir batat - 7 Hrana i piće Slasni krumpir koji jača imunitet i "odbija bolesti"

6. Preko vrha svakog krumpira posipajte ostatak naribanog sira.

7. Napunjeni batat stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 15 do 20 minuta dok se jaja termički ne obrade do kraja, a sir ne zapeče.

8. Poslužite toplo sa salatom po želji. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju