Rovinj je posjetila ekipa Dnevnika Nove TV. Pitali su turiste što ih privlači, ali i djelatnike u čemu je tajna uspjeha. Stari grad i više od stotinu uličica mame turiste koje vole istražiti svaki kutak grada.

"Sviđa mi se grad. Sve! Sveta Eufemija, povijesni dio, taj starinski gradić", kazao je Antonio iz Italije. "Rovinj je super grad, ima puno za ponuditi, puno otočića za posjetiti, odlično odredište", dodao je Austrijanac Rhemo. Fotogeničan, privlačan i često odredište mladenaca. "Apsolutno je predivno, poslužilo nas je vrijeme. Tu smo s dragim ljudima i uživamo", kazala je Tina.

Od početka godine do danas Rovinj je posjetilo više od 660 tisuća gostiju. Tijekom sezone na dan u gradu boravi i do 40 tisuća turista. Novi se gosti i dalje zbrajaju. "Produženi je vikend, došao sam kod prijatelja, a i Rovinj je godinama najbolje odmaralište", smatra Slađan iz Beograda.

Hrana je posebna priča, bilo da je poslužena u malim restoranima uskih uličica ili na samom moru. "Ručak je bio odličan. Sad smo pojeli škampe i tartar od tune i vino uz to, naravno", otkriva Kelly iz SAD-a, a Elise dodaje: "Hrana je tako ukusna. Sve što smo kušale bilo je nevjerojatno fino".

"Mi smo kao grad shvatili da je turizam ono što su svi prognozirali 365, toga se držimo i turisti dolaze i sad će još više", tvrdi vlasnica restorana Mirjana Pellizer.

Nisu postali šampion preko noći

Rovinj nije šampion postao preko noći. Godine ulaganja u ponudu i kvalitetu rezultirale su i nagradama za najbolji odmorišni turizam, hotel s pet zvijedica, investiciju i posebno priznanje za razvoj ponude luksuznog turizma.

"Naravno da smo veoma ponosni na u titulu, a moramo naglasiti da je ove godine Rovinj napravio jedan veliki iskorak u kvaliteti turističke ponude. Podsjetimo da smo ove godine dobili novi hotel, grand hotel Park, dobili smo i novu ACI Marinu", ističe direktorica TZ Rovinj Odete Sapač.

Tajna je uvijek u kvaliteti. Savjet za one koji tek kreću ostvarivati uspjehe je jednostavan. "Uvijek razvijati ono u čemu možeš biti jako dobar ako ne i najbolji", dodaje Sapač.

U ovom trenutku Rovinj bilježi oko 3,890.000 noćenja. To konkretno znači da će brojku od četiri milijuna noćenja dostići vjerojatno kroz nekoliko dana. Svemu tome naravno pogoduje i ovaj produženi vikend. Rovinj je pun turista iz cijelog svijeta. U subotu navečer u gradu je boravilo 6200 gostiju.

Izvrsne brojke i dalje rastu, a sve zbog toga što je sezona sve duža, turisti ne odabiru Rovinj isključivo ljeti, a puno je i onih koji i tijekom zimskih mjeseci dolaze, ako ništa drugo onda barem vikendom. Ono u što ovdje turistički djelatnici vjeruju jest to da trebaju izostaviti riječ "sezona", ona, kažu treba nestati iz njihova riječnika jer imaju turizam koji moraju njegovati cijelu godinu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju