• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Rougemarin Doma: Jedan od najboljih hrvatskih dućana koji mijenja koncepte razmišljanja o hrani

Kupovina u Rougemarinu Doma pretvorila se u društveni eksperiment razmišljanja o značenju hrane i uživanju u trenutku. Pričalo se o receptima i uspomenama, kovali su se planovi o tjednim ručkovima. Nismo ni zucnuli o koronavirusu. Nitko nije spomenuo Trumpa. Gutljaj po griz, i koga briga je li pegla ostala u struji...

Nika Borovac 10.11.2020 13:42 komentari
viber Created with Sketch.
Rougemarin Doma - 1
Rougemarin Doma - 1 (Foto:Bojan Haron Markičević.)

Galerija Rougemarin - 1 14 Rougemarin Doma - 2 14 Rougemarin Doma - 3 14 Rougemarin Doma - 4 14

U trendu Bijele vode - 25 Idila! Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode Gulaš od krumpira i kobasica Tjedni jelovnik Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna Baerle-Nassau / Baarle-Hertog - 5 Pazite kamo stajete Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom

Što vama znači hrana – obično gorivo ili nešto transcendentalno? Naslijeđe koje grije poput zagrljaja? Nadu u zdravlje psihološki odmaknutu od okusa? Sedaciju od svakodnevnih gnjavaža? Svatko ima svoju teoriju i doživljaj. A posjet novoj prodavaonici u centru grada neplanirano je poslužio kao svojevrstan društveni eksperiment o tome kako doživljavamo hranu, i što sve ona može.

Rougemarin Doma, novi dućan u kojemu možete i pojesti ono što ste kupili, ljudima koje hrana veseli dođe poput kakva gastrolunaparka – izaziva znatiželju, veselje, adrenalin i neodoljivu želju da ostavimo pola plaće na „vožnje“ okusima.

Između šarenih polica - od voćarne do mesnice, sirovih, polupripremljenih i gotovih domaćih jela do craft pića - lako je izgubiti pojam o vremenu. Vrzmajući se između uzbudljivih grickalica, ukiseljenog povrća, mariniranih komada mesa i drugih divota koje samo čekaju da ih bacite na vatru (mise en place, kako bi to profići rekli) pala je na pamet i ideja za hranjivo druženje uz zalogaje kakvi nisu posve uobičajeni na našim stolovima.

Šuškave vrećice i staklenke pune sastojaka koji se šarene od života, a ne etiketa, jedne za drugom su punile košarice: staklenka ukiseljenih shiitaka, pa simpatičnih buketića cvjetača, malo ljutike i tanko narezanih ploški tikvica, potom i pesto od sušenih rajčica, domaće biljno mlijeko od indijskih oraščića bez ikakvih kemija koje produljuju rok trajanja (tek sol i datulje), pileća pašteta s curryjem, artisan čokolada s Grana Padanom pa kulenom… Ostavite kod kuće sve popise za kupnju jer svaki je otpor uzaludan!

Rougemarin Doma - 6 Rougemarin Doma - 6 (Foto: Bojan Haron Markičević.)

Ima tu i finih domaćih juha koje samo treba zagrijati, praktični kit za miniburgere, mariniranih pačjih prsa očišćenih od žilica sa zarezanom kožom spremnih za tavu, mesa pripremljena za wok i rižot, tune i guščje jetre, ukiseljenih kozica i jaja, telećih hrenovki, svježe tjestenine, gotove šalše, bolognesea, chipotlea, chutneyja, humusa, marmelade od luka… Cijene su prijateljske, ovisno o artiklu, i niže nego u drugim prodavaonicama zdrave hrane.

Nešto kasnije, s jednakom znatiželjom i adrenalinom, namirnice su se oslobađale ambalaže da bi pronašle svoje mjesto na malim zalogajima, koji su potom strpljivo čekali veselo društvo i svojih pet minuta slave. Šareno baš kao i namirnice, društvo sastavljeno od ljudi kojima hrana nije previše zanimljiva jer jedu kako ne bi umrli od gladi, zatim gastrointelektualaca koji na „dosadni“ čušpajz i već viđeni zagrebački gledaju kao na apatični oblik malograđanštine, pa i hedonista koji se ne srame viškova na trbuhu nego ih ponosno pokazuju kao uspomene na bezbrojne sljedove i vrhunska vina…

Udruženi u naumu da pruže šansu gozbi od namirnica na koje su nečije vrijedne ruke utrošile puno brige i truda, kako bi se u nekom trenutku našle na stolu nekog stana ili restorana, društvance se bacilo na kušanje. Našle su se na stolu i craftice Lepih Dečki, kao i Monada, prva hrvatska craft cola koja u doslovnom prijevodu znači (pardon maj frenč) pizdarija.

Hrskala se ljutika, pogađale su se arome ukiseljenog povrća, divilo se čokoladi sa zlaćanim sirom, hvalila se kombinacija ljutkaste čokoladne kreme s puslicama i voćem, mljackalo se, uživalo i razgovaralo… Komentirala se hrana i pričalo se o receptima, uspomenama iz djetinjstva i kovali se planovi o tjednim ručkovima. Nismo ni zucnuli o koronavirusu. Nitko nije spomenuo Trumpa. Nismo odlutali razmišljajući o onome što nas čeka sutra na poslu. Gutljaj po griz, i koga briga je li pegla ostala u struji… Bili smo tu i sad. Sretni. Kao da nema sutra. Baš kao što i sugerira Rougemarinova filozofija „ichi-go ichi-e“: „samo jedan put – samo ovaj put“, odnosno – ovdje i sada.

Rougemarin Doma - 4 Rougemarin Doma - 4 (Foto: Bojan Haron Markičević.)

No vratimo se malo u Rougemarin. Oni koji su se upoznali s likom i (d)jelom chefa i vlasnika Rougemarina, predsjednika Nezavisne udruge ugostitelja, Marina Medaka znaju da njegove gastrorevolucije nisu puka jurišanja na vjetrenjače jer se neki zakoni u konačnici i promijene za dobrobit „malog čovjeka“ koji cijeni domaće i promišlja o hrvatskim resursima.

Možda su načuli ponešto i o tome koliko mu je važno zdravlje te itekako kuži kakva se moć krije u hrani. Zato i toliki naglasak na namirnicama bez aditiva, koje traju uglavnom nekoliko dana. Iako bi mogle biti skuplje, nisu jer je ideja promijeniti navike i učiniti dostupnima sastojke koji čine dobro organizmu. Fer igra. Zato se osim domaćeg voća i povrća koje raste na poljoprivrednom gospodarstvu njegove obitelji uplete i kakav kimchi ili neka druga zdrava ili fina „egzotika“ pripremljena na naš način.

Osim domaćih proizvoda i obrade hrane, vodi se briga i oko uređenja prostora hrvatskim namještajem. Zbog toga i Marinov stol, koji od milja zove 100L, ima počasno mjesto u Rougemarinu Doma. Pazi se na štošta i ne brine se samo o vlastitom dvorištu jer se osvijestila važnost sinergije malih proizvođača na nacionalnoj razini.

Projekt o kojemu je Marin Medak razmišljao godinama koronavirus je potaknuo da se odrazi u „leap of faith“, odnosno skok mimo poznatih, utabanih staza. Poput živog organizma, širit će se i rasti – od raznih degustacija, internetske prodaje, dostave, pa do edukativnih videa u kojima ćemo saznati nešto više o namirnicama te kako ih pripremiti da se iz njih izvuče najbolje.

Uskoro se očekuje i hladnjak za svježe pripremljene sendviče, cijeđene sokove i biljna mlijeka, kao i starinski uređaj koji će neumorno pripremati domaći maslac i stajati pokraj berkelice (kraljice među rezalicama), začini za džin-tonike, razne slastice i vrhunske kave. U planu je i vitrina u kojoj će se moći pronaći „grab&go“ jela, odnosno ručak za van ili terasu za lijepa vremena.

Zanimljiva je i ideja o posebnom kutku trgovine kamo ćete moći donijeti stvari iz kuhinje s kojima ne znate što biste, poput shakera kojim se ne koristite, pa dobiti za to novac koji ćete potrošiti u dućanu. Ambalaža je povratna, tako da i na njoj možete „zaraditi“, ali većina kupaca ostavlja staklenke doma jer su kvalitetne. U svakom slučaju, u Rougeamarinovoj manufakturi ideja ne nedostaje. Možemo samo napeto iščekivati novosti – i promišljati o tome što nama znači hrana…

  • #što kuhati
  • #rougemarin doma
  • #marin medak
  • #Rougemarin
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Martina Divić: O pisanju, putovanjima i "Tamo gdje duga dobiva boju"
Povratak kući
Svjetska putnica Martina Divić: "Svijet je istodobno i divno i okrutno mjesto, ali ja s tim nemam nikakve veze"
Bruno Vokal se vraća u Noel: Velika vijest za zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom
Potvrđeno je
Bruno Vokal se vraća u Noel: Velika vijest za zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom
Bolje baciti nego riskirati: Koliko dugo hrana smije stajati u otvorenoj konzervi?
Dobro je znati
Bolje baciti nego riskirati: Koliko dugo hrana smije stajati u otvorenoj konzervi?
Svi okusi Zagreb: TZGZ predstavila projekte, partnerstva i platformu "Delicious Zagreb"
Oglas
Svi okusi Zagreb: TZGZ predstavila projekte, partnerstva i platformu "Delicious Zagreb"
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Što napraviti s viškom gljiva: Trikovi uz pomoć kojih traju mjesecima
Sačuvajte ih
Što napraviti s viškom gljiva: Trikovi uz pomoć kojih traju mjesecima
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Za pola sata
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Za oko pola sata
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Sad je službeno, pronađeni su ostaci Jean-Michela Nicoliera: "Nije rođen u Hrvatskoj, ali za nju je ostavio svoje srce"
Stigla i njegova majka
Sad je službeno, pronađeni su ostaci Jean-Michela Nicoliera: "Nije rođen u Hrvatskoj, ali za nju je ostavio svoje srce"
Tko je ubio Jean-Michela Nicoliera? Priznao strašne zločine, pušten na slobodu, a nije se ni pokajao
Pušten na slobodu
Tko je ubojica Jean-Michela Nicoliera? "Dahtao je kao pašče i govorio mi kako ih je ubio, sam se hvalio"
Neslužbeno: Pronađeni posmrtni ostaci vukovarskog heroja Jean-Michela Nicoliera!
Neslužbeno
Neslužbeno: Pronađeni su posmrtni ostaci vukovarskog heroja Jean-Michela Nicoliera!
show
Chris Evens i Alba Baptista postali su roditelji
samozatajni par
Holivudski zavodnik i 16 godina mlađa glumica u tajnosti dobili prvo dijete
Janica Kostelić otvorila dušu o odustajanju od karijere
nikad nije požalila
Janica Kostelić u rijetkom intervjuu otvorila dušu: ''Nitko osim mene nije znao, ni brat, ni mama, ni tata...''
Helena Minić i Dalibor Matanić žive na odvojenim adresama
Razišli se
Helena Minić uklonila prezime Matanić, par već dulje vrijeme ne živi na istoj adresi
zdravlje
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Puni čudesnih spojeva
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
zabava
Kviz za one koji znaju i kad ne znaju – jer mozak im radi bez prestanka
Pokažite što znate!
Kviz za one koji znaju i kad ne znaju – jer mozak im radi bez prestanka
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Pogledajte što im je poručio
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Ovakav prijevoz još niste vidjeli – samo u Dalmaciji
Urnebesno
Ovakav prijevoz još niste vidjeli – samo u Dalmaciji
tech
Hoće li ruski "leteći Černobil" promijeniti globalnu sigurnost? Evo što se dosad zna o tom strašnom oružju
9M730 Burevestnik
Hoće li ruski "leteći Černobil" promijeniti globalnu sigurnost? Evo što se dosad zna o tom strašnom oružju
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto
Zagonetka iz prirode
Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto
sport
Veliki zaokret: Dinamo ulazi u ligu, Hajduk se povukao u zadnji čas?
HNS najavio
Veliki zaokret: Dinamo ulazi u ligu, Hajduk se povukao u zadnji čas?
Veliki raskol u Real Madridu između Viniciusa i Alonsa: "Jedan od njih će biti višak..."
Bomba iz Madrida!
Veliki raskol u Realu, nakon ovoga više nema povratka: "Jedan od njih će biti višak..."
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
tvrde talijani
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
tv
U dobru i zlu: Bijesni su na njih - jesu li ipak malo pretjerali?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Bijesni su na njih - jesu li ipak malo pretjerali?
MasterChef: Kandidati šokirani odlukom koju je donio žiri! Je li umak zaista bio višak?
STRES TEST
Kandidati šokirani odlukom koju je donio žiri! Je li umak zaista bio višak?
U dobru i zlu: Napokon je dobio odgovor koji je priželjkivao
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Napokon je dobio odgovor koji je priželjkivao
putovanja
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Pržena bundeva na grčki način: Jednostavno jelo puno okusa i povijesti
Za 15 minuta
Pržena bundeva na grčki način: Jednostavno jelo puno okusa i povijesti
novac
Brend koji obožavaju Hrvati sada osvaja Ameriku, uz neočekivanu pomoć Donalda Trumpa
Umjesto Kineza
Brend koji obožavaju Hrvati sada osvaja Ameriku, uz neočekivanu pomoć Donalda Trumpa
Amerikanci prodali rusku jahtu Amadea, a Royal Romance još je u Splitu. Vlasnik traži odštetu
Priča bez kraja
Amerikanci prodali rusku jahtu Amadea, a Royal Romance još je u Splitu. Vlasnik traži odštetu
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
lifestyle
Bojana Gregorić Vejzović u trapericama na crvenom tepihu 2025.
Skladna kombinacija
I traperice se mogu nositi na crveni tepih, a Bojana Gregorić Vejzović pokazala je koji je model najbolji
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Provjereno izdržljive sobne biljke
Jednostavne za održavanje
Kraljice izdržljivosti: Imamo provjeren popis biljaka koje uspijevaju i ako zaboravite na njih
sve
Chris Evens i Alba Baptista postali su roditelji
samozatajni par
Holivudski zavodnik i 16 godina mlađa glumica u tajnosti dobili prvo dijete
Janica Kostelić otvorila dušu o odustajanju od karijere
nikad nije požalila
Janica Kostelić u rijetkom intervjuu otvorila dušu: ''Nitko osim mene nije znao, ni brat, ni mama, ni tata...''
Helena Minić i Dalibor Matanić žive na odvojenim adresama
Razišli se
Helena Minić uklonila prezime Matanić, par već dulje vrijeme ne živi na istoj adresi
Piletina s peršinom i češnjakom
Jednostavno

Piletina s peršinom i češnjakom: Jelo gotovo za 15 minuta na koje baš nitko neće imati primjedbi

Poslužite ovu piletinu s peršinom i češnjakom uz pire krumpir ili hrskavi kruh koji će upiti sav ukusan umak od maslaca. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Pirjani kupus sa slaninom Hrana i piće
    Za pola sata

    Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)

  • Piletina s peršinom i češnjakom Hrana i piće
    Jednostavno

    Piletina s peršinom i češnjakom: Jelo gotovo za 15 minuta na koje baš nitko neće imati primjedbi

  • Pržena bundeva Hrana i piće
    Za 15 minuta

    Pržena bundeva na grčki način: Jednostavno jelo puno okusa i povijesti

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close