Dagnje volimo jesti ljeti, uz vino, na večerama u kojima je glavni sastojak druženje. Ima nešto u ritualu otvaranja školjki, toćanju kruha iz iste posude i rukama masnim do lakta… Dagnje volimo i očišćene vidjeti na tanjuru, u rižotu ili s paštom, na bijelo, na crveno, ma na svaki način.

Ukusne i tako ljetne, dagnje su vrlo jeftina namirnica, s puno proteina, malo kalorija, a najjednostavnija i, mnogi će se složiti, najukusnija jela s dagnjama pripremaju se stvarno lako. Najveći će vam problem biti, spremate li se ugostiti veći broj ljudi, nabaviti dovoljno velik lonac jer – ako se kuhaju sa školjkama, zauzet će priličan volumen.

Porcija je 100 – 150 grama po osobi, a najbitnije je da ih dobro operete (izribate školjke žicom u hladnoj vodi) i ne otvarate na silu one koje se same nisu otvorile za vrijeme kuhanja, nego ih bacite.

Na portalu www.krenizdravo.hr pronašli smo sjajan recept za rižoto s dagnjama koji smo odmah morali isprobati, a ako tražite još ideja za ljetni rižoto s dagnjama, promuvajte se ovom stranicom.

U receptu koji smo izabrali sviđa nam se što je istovremeno i rižoto i buzara, a zbog koromača ima prepoznatljiv miris otoka ljeti. 

Sastojci za rižoto s dagnjama, limunom i komoračem:

  • 1/2 šalice rižecArborio 
  • 4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 2 čajne žličice neslanog maslaca
  • 1 šalica sjeckanog komorača
  • 1/2 glavice luka (sjeckanog)
  • 2 režnja češnjaka (usitnjena)
  • 1/2 šalice suhog bijelog vina
  • 1 čajna žličica limunove korice
  • 2 čajne žličice soka od limuna
  • 1/4 šalice ribanog parmezana
  • 400 g dagnji u školjkama
  • 1 jušna žlica neslanog maslaca
  • 1/2 glavice luka (sjeckanog)
  • 1/2 čajne žličice paprike
  • 1/2 šalice suhog bijelog vina

Priprema rižota s dagnjama, limunom i komoračem:

  1. Zakuhajte pileći temeljac.
  2. U zasebnom loncu otopite maslac i dodajte luk, češnjak i komorač te pirjajte oko tri minute dok ne omekšaju.
  3. Dodajte rižu i tostirajte oko dvije minute.
  4. Potom dodajte vino i pustite da ga riža malo upije pa dodajte i limunovu koricu.
  5. U rižu dodajte jednu šalicu zagrijanog pilećeg temeljca i kuhajte dok ga riža ne upije.
  6. Nastavite proces dodavanja šalica pilećeg temeljca uz miješanje dok ga riža ne upije i postane kremasta.
  7. Na kraju umiješajte parmezan.
  8. Potom pripremite dagnje tako da na otopljeni maslac dodate luk i češnjak te ih pirjate oko tri minute.
  9. Dodajte papriku i pirjajte još jednu minutu.
  10. Zatim dodajte dagnje i vino pa pojačajte vatru i poklopite. Ostavite da se kuha oko dvije minute pa promiješajte i nastavite kuhati još oko četiri minute.
  11. Dagnje koje se nisu otvorile odvojite.
  12. Stavite rižoto na tanjur i po njemu rasporedite dagnje.

  Arroz de Marisco: Recept za portugalsko čudo s plodovima mora koje postaje prava definicija ljeta Portugalski rižoto Portugalski rižoto Portugalski rižoto +8 Portugalski rižoto

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju