Dagnje volimo jesti ljeti, uz vino, na večerama u kojima je glavni sastojak druženje. Ima nešto u ritualu otvaranja školjki, toćanju kruha iz iste posude i rukama masnim do lakta… Dagnje volimo i očišćene vidjeti na tanjuru, u rižotu ili s paštom, na bijelo, na crveno, ma na svaki način.
Ukusne i tako ljetne, dagnje su vrlo jeftina namirnica, s puno proteina, malo kalorija, a najjednostavnija i, mnogi će se složiti, najukusnija jela s dagnjama pripremaju se stvarno lako. Najveći će vam problem biti, spremate li se ugostiti veći broj ljudi, nabaviti dovoljno velik lonac jer – ako se kuhaju sa školjkama, zauzet će priličan volumen.
Porcija je 100 – 150 grama po osobi, a najbitnije je da ih dobro operete (izribate školjke žicom u hladnoj vodi) i ne otvarate na silu one koje se same nisu otvorile za vrijeme kuhanja, nego ih bacite.
Na portalu www.krenizdravo.hr pronašli smo sjajan recept za rižoto s dagnjama koji smo odmah morali isprobati, a ako tražite još ideja za ljetni rižoto s dagnjama, promuvajte se ovom stranicom.
U receptu koji smo izabrali sviđa nam se što je istovremeno i rižoto i buzara, a zbog koromača ima prepoznatljiv miris otoka ljeti.
Sastojci za rižoto s dagnjama, limunom i komoračem:
- 1/2 šalice rižecArborio
- 4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
- 2 čajne žličice neslanog maslaca
- 1 šalica sjeckanog komorača
- 1/2 glavice luka (sjeckanog)
- 2 režnja češnjaka (usitnjena)
- 1/2 šalice suhog bijelog vina
- 1 čajna žličica limunove korice
- 2 čajne žličice soka od limuna
- 1/4 šalice ribanog parmezana
- 400 g dagnji u školjkama
- 1 jušna žlica neslanog maslaca
- 1/2 glavice luka (sjeckanog)
- 1/2 čajne žličice paprike
- 1/2 šalice suhog bijelog vina
Priprema rižota s dagnjama, limunom i komoračem:
- Zakuhajte pileći temeljac.
- U zasebnom loncu otopite maslac i dodajte luk, češnjak i komorač te pirjajte oko tri minute dok ne omekšaju.
- Dodajte rižu i tostirajte oko dvije minute.
- Potom dodajte vino i pustite da ga riža malo upije pa dodajte i limunovu koricu.
- U rižu dodajte jednu šalicu zagrijanog pilećeg temeljca i kuhajte dok ga riža ne upije.
- Nastavite proces dodavanja šalica pilećeg temeljca uz miješanje dok ga riža ne upije i postane kremasta.
- Na kraju umiješajte parmezan.
- Potom pripremite dagnje tako da na otopljeni maslac dodate luk i češnjak te ih pirjate oko tri minute.
- Dodajte papriku i pirjajte još jednu minutu.
- Zatim dodajte dagnje i vino pa pojačajte vatru i poklopite. Ostavite da se kuha oko dvije minute pa promiješajte i nastavite kuhati još oko četiri minute.
- Dagnje koje se nisu otvorile odvojite.
- Stavite rižoto na tanjur i po njemu rasporedite dagnje.
Arroz de Marisco: Recept za portugalsko čudo s plodovima mora koje postaje prava definicija ljeta +8