Faširanci iz pećnice, bogata i kremasta juha od crvene leće i rajčice s mlincem od pira, zdrava peciva i riba petkom, bijela s krumpirima djelić su jelovnika malog street food restorana Punkt koji se smjestio na zagrebačkoj Martinovki. Želite li jesti "kao doma" (a možda i bolje), možete se smjestiti u lokalu, na sunčanoj terasi ili hranu ponijeti sa sobom u posuđu od kuće ili staklenoj teglici koju će vam Punktovci rado ustupiti uz kauciju, a dostupna je i jednokratna ambalaža.
"Svaki dan od svježih namirnica pripremamo dva topla jela na žlicu - i to vegansko, vegetarijansko i mesno ili riblje jelo, a također je svaki dan u ponudi i jedno bezglutensko jelo. Naglasak je na svježem sezonskom povrću, uz dodatak kvalitetnog domaćeg mesa ili ribe, organskih mahunarki i cjelovitih žitarica.
Variva upotpunjuju teleće kobasice i faširanci (sve iz pećnice), a krem juhe se pripremaju od povrća uz dodatak žitarica ili mahunarki. Uz krem juhu je zgodno pojesti i friško pečeno beskvasno pecivo od ekološkog bijelog pirova brašna i raznih žitarica, pirea od bundeve, sjemenki, jogurta ili beskvasnu pogaču s domaćim maslinovim uljem. I za kraj, zasladite se zdravim domaćim kolačem", kažu Punktovci, dodajući kako se ponuda svaki dan mijenja.
Trenutno je aktualan zimski jelovnik, no u Punktu se već naveliko spremaju za proljetna jela. U planu su i zdrave slastice te topli i hladni napici (prirodni, naravno). Za sada kuhaju ayurvedski čaj, koji je idealan završetak obroka.
Punktovce čine Ivana, Adrijana, Tomo i Željka. Ivana je "mozak operacije", matematičarka i analitičarka, Adrijana logističko srce tima, a Tomo srdačni domaćin i šef blagajne koji će vas dočekati u restoranu kako biste lakše odabrali slasno jelo. Željka je pobjegla iz marketinga među kuhače i lonce (ni prva ni zadnja), a na sinovima je izvježbala trikove kako da u tanjure prošverca što više povrća i zdravih sastojaka.
"Primijetili smo da su ljudi postali svjesniji što i kako jedu te su shvatili da je najbolja prehrana ona koja se bazira na domaćim kvalitetnim namirnicama koje su spravljene kod kuće. Pa smo si rekli, zašto ne bismo mi nahranili sve te ljude u kvartu koji bi htjeli jesti 'kao doma', ali ne stignu kuhati ili jednostavno imaju druge interese. Osim za izradu peciva u koje dodajemo jogurt, ne koristimo mliječne proizvode.
Juhe i variva se zgušnjavaju sitno sjeckanim korjenastim povrćem, integralnim pirovim grizom ili crvenom lećom. Koristimo nerafinirana ulja, ghee, nerafiniranu ninsku sol, mediteranske i ponešto azijskih začina. Đumbir i dalmatinski češnjak nalaze se u svim jelima, no sljubljeni s drugim aromama nikad ne dominiraju. Dodaju se na kraju kuhanja kako se ne bi uništila njihova ljekovita svojstva. Naša kuharica preferira lokalnu kuhinju, a kod slaganja jelovnika i pripreme jela služi se i znanjima iz područja makrobiotike te ayurvedske kuhinje, koju posebno voli zbog bogatstva začina, ali i blagotvornog utjecaja na organizam", kažu Punktovci, koji se itekako trude nabaviti zdrave i kvalitetne namirnice.
"Većina žena krene u pravu i konkretnu potragu za kvalitetnim namirnicama tek kad postanu majke i njihovoj bebi je potreban prvi obrok. Tako je bilo i s nama. Otada su prošle godine te danas to više nisu OPG-ovi od kojih kupujemo hranu, nego bliski i dragi ljudi, prijatelji, obitelji koje žive od proizvodnje prefinih proizvoda i našeg prepoznavanja istih. Sretni smo da smo ih sve uvrstili i u ovu našu poslovnu priču. To, naravno, nije jeftino, no spremni smo podnijeti dodatne žrtve, biti uporni i ustrajati na kvalitetnim namirnicama.
Imamo dojam da se ljudi bude i po pitanju prehrane. Mnogi su smatrali da se veća briga oko prehrane svodi na proučavanje nutritivnih svojstava i puste kalorijske tablice.
Sad je već i njima jasnije da to nije ključno za dobar osjećaj ni cjelokupno zdravlje. Jedemo li pretežito procesuiranu hranu prepunu kemijskih dodataka i pojačivača, kalorijske tablice ništa neće pomoći. Uz provjerene OPG-ove, često smo i na Trešnjevačkom placu, koji je u svako doba godine prebogat lokalnim proizvodima, a posebno nas mame uvijek zelene klupe naših dragih gospođa iz Dalmacije", kažu Punktovci i naglašavaju:
"Najsretniji smo kad ljudi dođu i pojedu kod nas, u našem malom i svijetlom prostoru, jer osim kuhanja i nabavke namirnica, jako volimo i ugošćivati ljude, čuti ih. Uspjeti u poslu bez osluškivanja tržišta i prilagođavanja nije moguće, pa smo svjesni toga uveli i dostavu."
Rado ćemo se prilagoditi i na mnoge druge načine (bezglutenska prehrana, veganski specijaliteti, više mesnih jela, jela na vilicu (umjesto na žlicu), no od kvalitete nećemo odstupiti. Pa kud puklo da puklo", kažu.
Fenomen u malom slavonskom selu: Izletište sa skulpturama kakve se ne mogu vidjeti nigdje drugdje na svijetu +7