Ljeto je na samom vrhuncu pa uživamo u laganim plodovima zemlje. Sezonsko povrće obično koristimo za osvježavajuće salate, ali uz malo kreativnosti, od njega možemo praviti gastro kreacije koje oduševljavaju okusom i izgledom.

Vjerojatno znate da su rajčice, botanički gledano, zapravo voće. Prve rajčice u Europi su bile žute boje, a upravo su tako dobile i ime. Naime, „pomo d'oro“ u prijevozu znači „zlatna jabuka“. Danas ih doista gledamo kao zlatni sastojak talijanske kuhinje bez kojega ne bi bilo nekih od najpoznatijih jela nastalih pod kuhačom naših susjeda.

Ako nemate ideju za lagani ljetni ručak, pripremite punjene rajčice zapečene sa sirom. Trebat će vam malo mesa, malo riže, nekoliko svježih rajčica i sir, a priprema je zaista brza i jednostavna. Ako želite, mljevenu piletinu možete zamijeniti i junetinom, ili drugim mesom, prema želji. 

Sastojci za zapečene punjene rajčice:

  • 8 rajčica
  • 150 g riže dugog zrna
  • 300 g mljevene piletine
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 150 ml bijelog vina
  • 200 g mozzarelle
  • sol, papar, bosiljak, origano, majčina dušica

Priprema zapečenih punjenih rajčica:

  1. Rajčicama skinite gornji dio, odnosno „kapicu“. Izdubite ih, a meso rajčice narežite na što sitnije kockice.
  2. Na malo maslinova ulja prepržite luk i češnjak pa dodajte mljevenu piletinu. Začinite i čekajte da sva tekućina ispari. Nakon 10-tak minuta dodajte rižu i meso rajčice. Pirjajte sljedećih 10 minuta, uz dodavanje vode. Na kraju zalijte vinom pa pirjajte još 5 minuta, odnosno dok alkohol ne ispari.
  3. Smjesom riže i mesa napunite rajčice, na vrh svake rajčice stavite naribanu mozzarellu, zatvorite „poklopac“ i posložite u vatrostalnu posudu.
  4. Stavite peći na 200 stupnjeva 25 minuta.

Dobar tek! 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju