Tražite li ideju za večeru radnim danom ili za subotnji roštilj – ovi su batci odgovor na oboje. Lako ih je napraviti, sočni su i puni okusa, a mogu se i jesti rukama pa je količina prljavog posuđa koja će ostati za njima znatno manja.
Osim savršene kombinacije začina, za bogatstvo okusa ovako napravljenih bataka "kriv" je i BBQ umak. Možete koristiti kupovni, a možete ga i sami napraviti. Pisali smo o njemu ovdje, pa bacite oko. BBQ umak dat će batcima lijepu glazuru i sačuvati sočnost mesa.
Najbolje je što batke ovako začinjene možete ispeći i u plinskom roštilju i u roštilju na drveni ugljen i u pećnici, pa možete uzivati u njima gdje god da jeste. A vjerujte nam, kad ih jednom probate, često ćete ih se sjetiti. Poslužite ih s kriškama limete čiji će se sok savršeno sljubiti s okusima mesa.
Sastojci za začinjene pileće batke s roštilja ili iz pećnice:
- 900 g pilećih bataka
- 1/2 šalice BBQ umaka
- 2 žlice maslinova ulja
Mješavina začina za roštilj
- 3/4 čajne žličice čilija u prahu
- 1/2 čajne žličice soli
- 1/2 čajne žličice papra
- 1/2 čajne žličice češnjaka u prahu
- 1/2 čajne žličice dimljene paprike
- 1/4 čajne žličice luka u prahu
- 1/4 čajne žličice kajenskog papra
Priprema začinjenih pilećih bataka s roštilja ili iz pećnice:
- Napravite mješavinu začina za roštilj tako što ćete izmjeriti sol, papar, dimljenu papriku, češnjak u prahu, luk u prahu, čili u prahu i kajenski prah (po želji) i pomiješati sve žlicom u maloj zdjelici.
- Svaki pileći batak osušite papirnatim ručnikom. Piletinu nauljite i začinite mješavinom začina. Dobro izmiješajte kako bi svaki komad bio lijepo začinjen.
- Ispecite batke. Premažite ih BBQ umakom, nekoliko puta tijekom pečenja. Plinski roštilj: Zagrijte svoj roštilj na srednje jaku temperaturu. Pileće batke dodajte na čiste, dobro nauljene rešetke i pecite. Okrenite svaki komad nakon nekoliko minuta, i tako dok kožica ne postane hrskava sa svih strana. Smanjite temperaturu na srednje nisku i zatvorite roštilj. Pecite oko 25 minuta, a na pola vremena da jednom okrenite piletinu. Roštilj na ugljen: Ugljen stavite više ugljena na jednu strnu roštilja, a na drugu manje kako biste dobili dio s višom i s nižom temperaturom. Prvo stavite piletinu na vrući dio i okrećite svakih nekoliko minuta dok koža ne dobije lijepu boju i ne postane hrskava. Poklopite poklopcem od lonca ili alu-folijom i pecite oko 25 minuta, a na pola vremena okrenite batke. Pećnica: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Stavite piletinu na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite 40-45 minuta, na pola vremena okrenite.
- Na kraju još jednom premažite svaki komad piletine BBQ umakom.
- Poslužite s kriškama limete.
5 malih električnih roštilja savršenih za pečenje mesa na balkonu +2